De Apple Watch is geen horloge (en wat het dan wel is)

This post is also available in: Engels

10 april 2015 was hij dan eindelijk te bestellen: de Apple Watch! Helaas nog niet in Nederland, maar wel in o.a. Frankrijk, Duitsland en de UK.

Een paar jaar geleden, toen de Apple TV nog niet in Nederland was gelanceerd, heb ik speciaal een Amerikaanse Apple ID moeten aanmaken om alvast content uit Amerika te kunnen bekijken. Deze Amerikaanse Apple account moest ik via allerlei omwegen met Amerikaanse kadobonnen opwaarderen, omdat mijn Nederlandse creditcard niet op een elegante manier kon worden gekoppeld aan mijn Amerikaanse Apple ID. Zelfs mijn Amerikaanse postadres bood hierbij geen oplossing. Mijn PayPal account kon ik ook niet gebruiken, omdat Apple kon zien dat deze voornamelijk werd “gevoed” vanuit Nederland en niet vanuit de US. Apple gaat heel ver met het kunstmatig beperkt internationaal beschikbaar maken van producten en diensten.

Gelukkig kon ik afgelopen vrijdag gewoon met mijn Nederlandse Apple ID een Apple Watch bestellen, alleen moest ik hem laten bezorgen in de UK.

No photos

In plaats van bestellen had ik ook een afspraak kunnen maken (in het buitenland) om alle modellen Apple Watch eerst rustig te bezichtigen. Twijfelaar als ik ben, was ik er toch niet binnen afzienbare tijd uitgekomen en dus heb ik mijn keuze gemaakt na talloze filmpjes te bekijken en reviews te lezen. Maar wat heb ik eigenlijk besteld? Wat is de Apple Watch?
Om deze vraag te beantwoorden, zal ik eerst vertellen wat het niet is:

De Apple Watch is geen horloge. Natuurlijk draag je hem om je pols en kun je er de tijd op zien, maar dat geldt ook voor mijn Fitness Tracker, die ik ook geen horloge noem.

Een horloge draag je om je pols, maar niet alles wat je om je pols draagt is meteen een horloge. Een horloge toont je de tijd en varieert in prijs van enkele tientallen tot duizenden euro’s. Binnen dit grote prijsbereik heb je een enorme variatie aan eigenschappen. Mijn liefde voor horloges begon al toen ik een klein jongetje was. Mijn eerste horloges waren digitaal en goedkoop. Later werden ze geavanceerder en daarmee ook duurder. Inmiddels heb ik enkele tientallen bijzondere horloges, om nog maar te zwijgen van de modellen die ik in de loop van de jaren heb versleten. Ik ben altijd gefascineerd geweest door mechanische automaten. Dat zijn horloges die je opwindt door ze om je pols te dragen. Een goede automaat klinkt prachtig: zowel het tikken van het uurwerk, als het geluid van het opwinden als je je pols beweegt. Ook kun je een automaat om je pols voelen bewegen, terwijl hij zichzelf opwindt. In tegenstelling tot een quartzhorloge met batterij beweegt de secondewijzer nagenoeg vloeiend in nauwelijks waar te nemen kleine stapjes. Mijn kinetische horloges (beweging) en solar (zonlicht) werken helaas met een batterij voor de opslag van energie en hebben geen vloeiende secondewijzer. Voor mij gaat er niets boven de charme van een handgemaakte mechanische automaat. Dát is wat mij betreft een “echt” horloge en de Apple Watch is geen horloge in die traditionele zin.

Apple presenteert de Watch als horloge en dat zorgt voor verwarring. De prijs varieert van EUR 350 tot circa EUR 17.000 voor het duurste model. Ze zijn allemaal digitaal en niet bepaald goedkoop, zeker als je bedenkt dat dit een eerste model is van een nieuw concept. Binnen dit prijsbereik kun je behoorlijk wat horloges kopen, die een gevestigde naam en bewezen technologie hebben. Horlogemaker Patek Philippe heeft als slogan:

“You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation”.

In deze slogan ligt misschien wel het grootste verschil met de Apple Watch. Bestaat de Apple Watch over vijf jaar nog wel? Ik denk het wel, maar natuurlijk niet in zijn huidige vorm.

Nadat Apple in 2010 de wereld veranderde met de iPad, hebben ze in vijf jaar tijd meer dan vijf nieuwe modellen op de markt gebracht. Over een jaar komt Apple natuurlijk met een nieuw model Apple Watch en dan is mijn next generation (mijn zesjarige zoon) echt niet meer geïnteresseerd in het oude 1.0 model uit 2015. Overigens heb ik mijn eerste iPad uit 2010 nog wel en kan ik hem om sentimentele redenen niet wegdoen, maar ik krijg er nauwelijks meer een app op gestart. De hardware is nog prima, maar de nieuwe software draait er niet meer op en daarmee is het eigenlijk een dure frisbee geworden. Datzelfde lot gaat de Apple Watch tegemoet.

Met zoveel liefde voor “echte” horloges en zo’n korte levensverwachting van de Apple Watch is mijn aankoop gedoemd uit te lopen op een teleurstelling. Toch gaat het mij om continue vooruitgang in plaats van uitgestelde perfectie. Het perfecte model komt nooit en ik vind het heel spannend om te zien hoe de Apple Watch de wereld gaat veranderen. Hoe de Apple Watch mijn wereld gaat veranderen. Wat is de Apple Watch dan wél?

Fitness
Ik zal de Watch gaan gebruiken als Fitness Tracker, om mijn fysieke activiteit bij te houden. Om mijn andere pols draag ik een Fitbit Charge, die ik voorlopig zal blijven gebruiken, omdat Fitbit al jaren meedraait en ze op dit moment meer functionaliteit bieden dan Apple. Zo is de Fitbit gekoppeld aan mijn weegschaal en registreert hij automatisch wanneer en hoeveel ik slaap. De Apple Watch heeft op zijn beurt weer een hartslagmeter, die mijn Fitbit Charge nog niet heeft. Aan een hartslagmeter op zich heb je niet zoveel. Ik ben benieuwd wat de app ermee kan/doet. We zullen zien hoe dit zich gaat ontwikkelen.

No photos

Notifications
De Apple Watch kan een handig ding zijn om je pols, mits je hem heel precies afstelt. Als het apparaat bij iedere e-mail je pols laat trillen, word je er binnen een dag gek van. Ik zal dus heel selectief zijn in welke apps ik de weg naar mijn pols laat vinden. Op je iPhone kun je bepaalde contactpersonen instellen als VIP, waardoor je alleen hun berichten en/of telefoongesprekken kunt laten verschijnen op je pols. Het afstemmen van notificaties luistert heel nauw en het zal van Apple afhangen of we hiervoor voldoende verfijnde middelen krijgen aangereikt. Hier kan Apple de toekomst van de Watch maken of breken.

Water
De eerste berichten over de Apple Watch meldden al heel vroeg dat hij niet waterdicht zou zijn. Latere berichten spreken van “waterafstotend”. De website van Apple biedt uitsluitsel: de Apple Watch draagt het label IPX7, wat betekent dat je de Apple Watch dertig minuten onder water (1m diep) kunt houden, zonder dat er water in komt. Dat betekent dat je er dus rustig mee kunt zwemmen aan de oppervlakte. Duiken zou ik niet doen. Natuurlijk moet je er niet mee diepzeeduiken en zelfs duiken in een zwembad zou ik niet doen. Gelukkig maakt IPX7 de Apple Watch bruikbaar voor gewone dagelijkse activiteiten, inclusief douchen. Het verbaast mij hoeveel verkeerde informatie er op het internet rondzwerft over dit onderwerp. Zonder IPX7 had ik absoluut geen Apple Watch gekocht. Als ik in de zee ga zwemmen of duiken, laat ik mijn Apple Watch thuis en doe ik met plezier een echt horloge om.

iPhone
Je kunt een Apple Watch enkel gebruiken in combinatie met een iPhone 5 of nieuwer. De Apple Watch is dus gewoon een dure iPhone accessoire, waarop je toevallig ook kunt zien hoe laat het is! De communicatie tussen je Apple Watch en iPhone verloopt met Bluetooth en WiFi. Als je iPhone thuis of op kantoor ergens aan een lader ligt, kun je inkomende gesprekken en berichten via WiFi op je Apple Watch ontvangen. Bellen met de Apple Watch gaat middels de ingebouwde speaker, wat niet altijd wenselijk is in verband met omstanders. Er zit geen koptelefoonaansluiting op de Apple Watch, dus ik ben benieuwd of je bijvoorbeeld een draadloze headset met Bluetooth zou kunnen paren aan je Apple Watch. Dat zou het bereik van je Bluetooth headset aanzienlijk vergroten.

Apple Pay
Ik heb allerlei hippe filmpjes gezien over contactloos betalen met Apple Pay en je Apple Watch, maar ik koester geen hoop dat we dit op korte termijn in het traditionele Nederland zullen zien. Misschien aardig als ik een keertje in het buitenland ben, hoewel mijn Nederlandse Apple ID daar waarschijnlijk dan ook nog niet klaar voor is, gok ik.

Apps
Apple heeft al heel vroeg aangekondigd dat de Watch er zou komen. Dat heeft een enorme druk gegeven op de markt. Diverse technologieleveranciers hebben geprobeerd mee te liften op het komende succes van de Apple Watch. Het grote verschil zit hem in de verkrijgbare apps. De op Android gebaseerde smartwatches hebben als nadeel dat Android onvoldoende gestandaardiseerd is om de ontwikkeling van apps op de langere termijn te waarborgen. Dat betekent dat als je nu een app maakt voor een Androidhorloge, het horloge over een jaar misschien niet meer verkrijgbaar is. De honderden andere Androidhorloges hebben door afwijkende hardware waarschijnlijk problemen om jouw app te draaien. Apple heeft veel serieuzer gekeken naar ontwikkeling van apps en de geschiedenis leert dat, hoewel de ontwikkelingen van hardware snel gaan, zelfs de oudste iPhone apps nog steeds kunnen draaien op de nieuwe apparaten. Ik hoop dat Apple deze filosofie doortrekt naar de Apple Watch. De eerste apps voor de Apple Watch zien er veelbelovend uit, variërend van krantenkoppen om je pols, tot je verlichting thuis besturen, garagedeur openen, bewakingscamera’s raadplegen om je pols en op het vliegveld de barcode van je instapkaart van je pols scannen. Er bestaat zelfs een hotelketen, waarbij je niet meer langs de receptie hoeft om in te checken en je je kamerdeur kunt openen met je Apple Watch! De mogelijkheden zijn onbeperkt en het wordt de komende tijd afwachten welke creatieve apps we zullen zien. De Apple Watch biedt ontwikkelaars van software de gelegenheid om te laten zien dat ze serieus zijn. De apps die anno 2015 nog steeds geen gebruik maken de grotere schermen van de iPhone 5, 6 of 6 Plus vallen af zodra er een concurrerende app is die dat wel doet. Gebruikers van de Apple Watch zullen apps en diensten zoeken die met hun Apple Watch werken en platforms verlaten die dat niet doen.

Modellen
Ik lees veel advies op het internet om bij twijfel maar het goedkoopste model te kopen. Hoewel dat verleidelijk klinkt, is het goedkoopste model Apple Watch niet echt goedkoop. Bovendien is de allergoedkoopste Apple Watch Sport van aluminium gemaakt en niet van staal (of goud!), waardoor hij minder weegt en minder sterk is. Het glas van de Sport is geen saffierglas en het goedkoopste model is 38mm, wat niet alleen een kleine beeldscherm inhoudt, maar ook met minder beeldpunten (pixels), namelijk 272 x 340 versus 312 x 390 voor het 42mm model. Als je het niet zeker weet, koop dan geen Apple Watch en besluit je er wel een te kopen, doe het dan goed en koop het model dat je graag om je pols zou willen dragen. Als je er EUR 17.000 voor kunt en wilt uitgeven, probeer je dan voor te stellen hoelang het apparaat gangbaar zal blijven. Ik gok dat het kleinste model (38mm) sowieso als eerste uitgefaseerd zal worden. Ik weet nog niet of er een scheiding komt in apps die enkel op de 42mm Apple Watch kunnen werken, maar het lijkt me duidelijk dat niet alle softwareontwikkelaars tot in lengte van dagen alle schermen zullen blijven ondersteunen. Dat deden ze immers voor de komst van de Apple Watch ook niet.

Het is ongelooflijk hoe klein en vernuftig de moderne hardware is. Apps gaan bepalen wat we met die hardware kunnen doen en dat vind ik geweldig inspirerend! Het Engelse woord Watch betekent overigens niet alleen horloge, maar als werkwoord betekent het ook “kijken”. Mijn Apple Watch wordt zeker een apparaat waar ik vaak naar zal kijken. Ze hadden het gewoon geen Apple Watch moeten noemen, maar bijvoorbeeld: The Wearable iPhone Accessory That Tells You What Time It Is, Amongst Other Things. Dat past waarschijnlijk niet op de doos, maar had een hoop discussie gescheeld 🙂

The future is smart and wearable. Ga jij ook een Apple Watch kopen?