mvv

Wat is een MVV?
MVV staat voor Machtiging tot Voorlopig Verblijf.
Een MVV is een soort inreisvisum, waarmee je, in tegenstelling tot een vakantievisum, een verblijfsvergunning mag aanvragen in Nederland.

Als je net zo stom bent als ik en als je dus verliefd wordt op iemand uit het buitenland, is de kans groot dat je een MVV moet aanvragen als je je partner naar Nederland wilt laten komen.
Met een toeristenvisum mag je partner namelijk maximaal drie maanden aaneengesloten in Nederland blijven en is het visum onder normale omstandigheden slechts één keer geldig. Daarna moet je partner terug naar het land van herkomst.
Zo’n single entry visum is dus leuk voor een paar keer, maar als je hebt besloten dat je relatie serieus is en je eigenlijk wel voor onbepaalde tijd samen wilt wonen, is het tijd voor actie.

Er zijn landen die vrijstelling hebben van de MVV. Dat betekent dat als je partner uit zo’n land komt, je kunt volstaan met een toeristenvisum.
Als je partner in Nederland is, kun je je melden bij de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst), en dan ga je de molen van de verblijfsvergunning in.
Zo is het mijn collega Per (uit Alkmaar) vergaan met zijn vriendin Allison (uit Australië).

Helaas heb ik het met mijn Natalia (uit Rusland) minder getroffen, maar dat doet gelukkig weinig af aan onze liefde.
Wij zijn samen een MVV-procedure gestart (die eigenlijk net zo zwaar is als het verblijfsvergunning-traject) en momenteel (december 2003) zijn we in afwachting van onze advocate. Zij is bezig met het motiveren van ons bezwaarschrift, omdat we in september 2003 afgewezen zijn door de IND.
Hoe het zover heeft kunnen komen, zul je binnenkort kunnen lezen op mijn web log (categorie MVV).