Het Inburgeringsonderzoek

Het is zover!
Na Natalia’s inburgerings-aanmelding bij de WMD, hebben we vandaag een uitnodiging ontvangen voor een inburgeringsonderzoek.
Volgende week vrijdag 17 september 2004 hebben we om 10:00 een afspraak in Schagen om Natalia’s huidige kennis van de Nederlandse taal, alsook de noodzaak tot inburgeren en om het niveau waarop ze kan afburgeren (uitburgeren, anyway: het niveau waarop ze de inburgering kan voltooien) vast te stellen.

De tussenstand: Als je land van herkomst op de MVV-lijst staat, heb je (dus) eerst een MVV nodig voordat je naar Nederland mag komen.
Eenmaal in Nederland aangekomen moet je je eerst verzekeren, melden bij de gemeente en een verblijfsvergunning aanvragen.
Pas als je de verblijfsvergunning hebt, kun je je bij het bureau Nieuwkomers melden voor het inburgeringsonderzoek.
Met een verblijfsvergunning (en een geldig paspoort!) mag je bij de belastingdienst een sofinummer aanvragen. Even een afspraak maken en dan erheen en vijf minuten later sta je weer buiten met een sofinummer. Is een van de weinige dingen in het proces dat gratis is. Nou ja, gratis… Laten we zeggen dat ze haar belasting-vet nog wel zal krijgen…

(bent u er nog???)

Als je een sofinummer hebt, kun je (pas) een bankrekening openen (althans bij ABN/Amro heb je een sofinummer nodig). Daar had ik nog nooit bij stilgestaan, maar natuurlijk moeten de banken ongewone transacties (bijvoorbeeld kasstortingen boven de EUR 25.000,00) melden bij de fiscus. Het helpt de belastingdienst dan als de bank je sofinummer kan doorklikken (SIRE: “Klikken is goed en anoniem is beter!”). Hmmm. Fraai bankgeheim is dat!
Anyway: Dan weet je het…

Oja: En voordat je aan het hele verhaal begint is het praktisch om vantevoren bij tandarts en dokter te informeren of ze aan gezinsuitbreiding doen en of ze je vriend(in) willen opnemen in de praktijk. Volgende week donderdag is het zover en gaan we voor het eerst samen naar de tandarts! Spannend, hoor! 😉