Speciaal voor J. Tonino: Windows XP bootable CD

Soms krijg je met het geval te maken dat de computer dusdanig kapot is zodat je hem niet meer normaal kunt opstarten (De bekende zin “Mijn computer start niet meer op!”). Maar vaak staan er nog wel belangrijke bestanden op die je nog moet hebben.
Een bootable linux-cd’tje (KNOPPIX) is dan super-handig. En laatst vond ik een windows-variant daarvan, gratis (als je over een legale Windows CD bezit).

Hoe werkt het precies en wat kan hij allemaal?
Het maken van de cd gebeurd met een klein programma, dat een ISO bestand maakt met hulp van je legale Windows XP cd. Na de eerste test-boot merkte ik al snel dat het een heeele kale afgeschraapte versie is van windows. Dus standaard kun je er nog niet zoveel mee, maar er zitten interessante extras bij. Deze worden plugins genoemd, en daar zijn er heel veel van. Interessante plugins vond ik:
-Nero (om cd’s te maken, niet helemaal gratis)
-Data Recovery Software – File System Utilities (om kappote NTFS/FAT te recoveren, ook niet gratis)

En eigenlijk is daarmee ook al het interessante verteld over de CD, want ik denk niet dat ik hem voor andere doel-einden zal gebruiken (waarschijnlijk nooit meer). KNOPPIX is eigenlijk veel stoerder, behalve dat hij niet windows file-systems kan recoveren.

Zie de link: Bart’s Preinstalled Environment