Uitnodiging Profieltoets

Op 10 juni 2005 ontvingen we een brief van het ROC, waarin Natalia wordt uitgenodigd op 20 en 21 juni 2005 de Profieltoets te komen maken in Den Helder.
Deze Profieltoets is een verplichte afsluiting van het inburgeringstraject.

Na negen maanden moet Natalia uitburgeren, afburgeren of hoe het dan ook moge heten…
Hopelijk lukt het haar en mag ze zich daarna Officieel Ingeburgerd noemen (kan ze, net als alle echte Nederlanders, het Wilhelmus een beetje mee-neuriën zonder de exacte tekst te kennen).

Ik vind het een beetje raar dat ze na negen maanden een brief krijgt (zonder ooit een voorbereidende toets gehad te hebben) dat ze over tien dagen haar inburgeringstraject moet afronden – als een donderslag bij heldere hemel.
Nou ja, ze was al geïnformeerd door collega-cursisten, die zeiden dat de kans groot was dat ze op 20 juni aan de beurt zou zijn en dat ze, net als zijzelf, ook bijzonder kort door de school ingeseind zou worden, maar de docenten zeiden dat ze nog niets wisten en dat het ook in september pas kon zijn; tenslotte was ze vorig jaar september begonnen met inburgeren.
Maar inderdaad, het is toch juni geworden…

Natalia heeft al een complottheorie bedacht dat de school waarschijnlijk gesubsidieerd wordt per leerling en dat ze erbij gebaat zouden zijn als ze zakt, maar dat vind ik een beetje ver gaan. Hoewel ik haar nauwelijks ongelijk kan geven en de school inmiddels wél de twijfel tegen heeft…
Nou ja. Ik heb haar verteld dat ze zich vooral geen zorgen moet maken, lekker leren, goed haar best doen (meer is toch niet mogelijk) en gewoon lekker de toets maken net als iedereen. En dan zien we het wel.
Spannend, hoor! U hoort nog van ons!
Succes, lieverd! 🙂