Hoe werkt een e-mailvirus?

Als de computer van iemand anders besmet raakt met een e-mailvirus, dan gaat het virus op zijn/haar PC op zoek naar e-mails en gaat dan willekeurige namen vóór het apestaartje combineren met willekeurige domeinnamen ná het apestaartje.
Zo kun je bijvoorbeeld adressen krijgen als billgates@ibm.com of marcoborsato@bouwfonds.nl
Let op! Nu komt het: Afhankelijk van hoe slim de provider is van degene met het virus kan het virus namens een wel-of-niet-bestaande persoon een virus de wijde wereld insturen naar een wel-of-niet-bestaand adres.
Als het adres van de geadresseerde een bestaand adres is, komt het bericht aan, maar als erop geantwoord wordt (bijvoorbeeld een leesbevestiging), dan veroorzaakt dit antwoord een zogenaamde NDR (non delivery report), want het afzenderadres is nep.

Je begrijpt dat dergelijke mailtjes voor de nodige opschudding kunnen zorgen. Er vindt namelijk standaard geen verificatie plaats of de schijnbare afzender van een e-mail ook daadwerkelijk de ‘echte’ afzender is.

Het is door een volslagen vreemde dus mogelijk om namens jou een e-mailtje te sturen naar iemand die jij wel of niet kent.

“Wow! Dat klinkt slecht! Is er nog hoop?”
Jazeker.
Als je een dergelijk virusmailtje ontvangt, kun je in de zogenaamde header (open het bericht niet, maar klik met je rechtermuisknop op het bericht en kies Opties) vinden hóe het bericht bij jou is terechtgekomen en welke route het heeft gevolgd.
Veel providers en bedrijven maken gebruik van deze header en kijken of de oorsprong van het bericht op een zwarte lijst staat.

Als je namelijk troep ontvangt, kun je klagen bij bijvoorbeeld SpamCop (eerst gratis account openen). Dit is een organisatie waar je je troepmailtjes eenvoudigweg naartoe kunt doorsturen en dan analyseren zij het mailtje voor je en stellen je in de gelegenheid om op eenvoudige wijze de provider van het slachtoffer in te lichten.
Als de provider genoeg klachten ontvangt, komt de abonnee automatisch op een zwarte lijst en dan komt er geen mail meer van hem/haar aan. Het is dan actie voor hem/haar om de PC op te schonen en om de provider vriendelijk te vragen de aansluiting te activeren.

Hoe komt een e-mailvirus aan e-mailadressen?
Natuurlijk kan een virus dat zich eenmaal op je PC heeft genesteld alle mails op je PC doorzoeken en daarmee aan de haal gaan.
Vaak, als mensen één bericht aan heel veel mensen willen doorsturen, stoppen ze alle geadresseerden in het Aan veld van het e-mailtje.
Daarmee worden alle e-mailadressen van alle geadresseerden zichtbaar voor alle geadresseerden.
Als één van die personen ooit een virus krijgt, gaat het virus door naar alle andere geadresseerden, plus de combinatie van voor- en achternamen zoals hierboven beschreven.

Als je dus een mailtje naar al jouw klanten wilt sturen, dan hebben die klanten met elkaar gemeen dat ze allemaal klant van jou zijn, maar onderling hebben ze niets met elkaar gemeen en is het dus raar als ze een berichtje van jou ontvangen, waarin jij de e-mailadressen “lekt” van je andere klanten. Denk daar eens over na.

Wat je het beste kunt doen als je een bericht naar veel mensen tegelijk wilt sturen is om het BCC (blind carbon copy) veldje te gebruiken. Hiermee blijven de adressen verborgen voor de ontvangende partijen. Probeer het maar eens.