SpamCop.net – Beware of cheap imitations

Krijg je, ondanks je spamfilter, af en toe nog iets ongevraagds toegezonden en wil je meer doen dan alleen maar zeuren/klagen? Je gaat immers niet terugmailen naar de spammers (nooit, nooit doen; dan weten ze dat je bestaat en dan is er geen houden meer aan!) en ook het herhaaldelijk vragen of je uit een systeem kunt worden verwijderd (waarvoor je je aanvankelijk al niet had opgegeven) heeft natuurlijk geen enkele zin.

Wat wèl zin heeft, is het openen van een gratis SpamCop-account. SpamCop is een gratis dienst, waar je ongewenste post kunt melden. Let op! Er zijn wel spelregels over geloofwaardigheid etc. Als je je ooit voor iets hebt opgegeven en je bent te lui om je af te melden, moet je geen SpamCop gebruiken. Aan de andere kant: Als je je nooit hebt aangemeld, dan is SpamCop jouw tool.

SpamCop houdt een lijst bij van spammers (een blacklist) en zodra er genoeg is geklaagd over spam, komt (het IP-adres van de) spammer op de zwarte lijst. Veel spamfilters staan afgesteld om de blacklist van SpamCop te raadplegen alvorens het inkomende e-mailtje door te laten. Zo kun je dus actief iets bijdragen aan de strijd tegen spam.

Als je een gratis SpamCop account opent, krijg je een speciaal e-mailadres, waar je spam naartoe kunt doorsturen. Let goed op hoe dat moet. Je moet ofwel de headers van het spambericht doorsturen ofwel het hele bericht, maar dan niet de inhoud, maar het hele bericht zelf.

De header van een e-mailbericht krijg je te zien als je in Outlook met je rechtermuisknop op het bericht klikt en de optie Berichtopties kiest. In het onderste deel van het scherm vind je de Intrnetheaders. Als je de hele header selecteert, kun je hem plakken in een nieuw e-mailbericht aan SpamCop. Je hoeft het bericht geen onderwerp te geven en als je de spammelding verstuurt, krijg je van SpamCop een bevestigingsmail terug, waarmee je je melding definitief kunt maken.

Wat misschien makkelijker is dan het knippen en plakken van Internetheaders, is om het hele bericht door te sturen naar SpamCop. Als je het spambricht forwardt (doorstuurt), zou het bericht als een klein e-mailikoontje als bijlage in je bericht moeten worden bijgevoegd. Mocht het bericht inhoudelijk in je spammelding verschijnen, dan moet je iets aanpassen in je Outlook. Je moet dan vertellen dat bij het doorsturen van berichten het oorspronkelijke bericht moet worden bijgesloten/ingesloten.

Let op! Spammeldingen verstuur je op persoonlijke titel. SpamCop fungeert enkel als een technische partij, om de bron van het spambericht te achterhalen. Als je spam meldt, terwijl je jezelf hebt opgegeven, maak je jezelf belachelijk bij de betrokken partijen. Denk dus goed na, voordat je spam rapporteert!

Verder hanteert SpamCop de regel dat je spam binnen twee dagen na ontvangst moet melden. Hou hier rekening mee…

SpamCop.net – Beware of cheap imitations.