Twitter voor Jip en Janneke

Voor wie het ontgaan is, zal ik proberen uit te leggen wat Twitter is.

Het concept van Twitter is afgeleid van vogels. Vogels ‘twitteren’ berichtjes naar elkaar en wat de ene vogel hoort, kan hij/zij door-twitteren naar andere vogels. Het officiële werkwoord is overigens: tweeten (spreek uit: twieten).

Zo werkt het ook bij Twitter. Twitter is gratis en als je zelf een account hebt geopend, kun je meteen beginnen:

Kies naar wie je wilt luisteren en geef aan hoe je zelf wilt worden gehoord. In Twitter-jargon heet iemand die naar jou luistert een Follower. Een Twitter-bericht heet een tweet (spreek uit: twiet).

Het bijzondere van Twitter is dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld e-mail, je zelf kunt kiezen van wie je berichten wilt volgen en je bepaalt zelf wat je wel en wat je niet leest. E-mail “dringt zich aan je op”. Zodra iemand jou een e-mail stuurt, ontvang je het bericht. Zelfs als het niet wilde ontvangen (bijvoorbeeld spam).

Over privacy: Je kunt zelf bepalen hoe je gevolgd wilt worden. Als je per persoon wilt beoordelen of diegene jou mag volgen (of diegene jouw tweets mag zien), dan kun je je Twitter-profiel beveiligen. Zodra iemand aangeeft jou te willen volgen, ontvang je een e-mailtje waardoor je kunt kiezen of je degene toegang wilt geven tot jouw tweets of niet. Een nadeel hiervan is dat niet iedereen onder zijn/haar eigen naam twittert en bovendien heb je geen invloed op wat mensen die je eerder hebt goedgekeurd met jouw tweets doen… Je kunt je beter bewust zijn van het feit dat jouw tweets vroeg of laat publiek worden en daarop de inhoud van je tweets afstemmen. Ik ben begonnen met een beschermd profiel op Twitter, maar inmiddels is mijn profiel openbaar en mag iedereen mij volgen. Ik ontvang echter per aanmelding wel een berichtje per e-mail. Zo hou ik er dus zicht op wie mij volgt. Natuurlijk kun je deze informatie ook vinden op je eigen Twitter-profiel (bekijk mijn profiel via de link onderaan dit bericht; dan kun je het zien).

Over retweeten: Omdat iedereen zelf bepaalt naar wie hij wil luisteren op Twitter, kan het zijn dat jij iets ontvangt, wat jij vervolgens met jouw eigen Followers wilt delen. In zo’n geval kun je een bericht retweeten. Daarmee zet je het, onder vermelding van de oorspronkelijke twitteraar, opnieuw op Twitter, alleen wordt het dan opgepikt door jouw Followers! Zo’n retweet-bericht ziet er als volgt uit:

RT: @naam: Dit is een tweet.

De tekst RT: geeft aan dat het om een retweet gaat. De @naam geeft aan door wie het bericht oorspronkelijk getweet is. Het bericht “Dit is een tweet” is het oorspronkelijke bericht, zoals jij het hebt ontvangen van @naam. Door namen van twitteraars vooraf te laten gaan door een apestaartje, kan Twitter “bijhouden” wie door wie geciteerd is en dat is handig! Als je een twitteraar bij zijn Twitter-naam noemt, kun je om dezelfde reden de naam ook het beste vooraf laten gaan door een apestaartje.

Over de reply: Als je wilt antwoorden op iemands tweet, kun je dat door door middel van een reply; een antwoordbericht. Zo’n reply gaat de publieke ruimte in en alleen jouw Followers zien de reply. Er is dus geen garantie dat jouw antwoord wordt gezien door degene die je beantwoordt, tenzij hij/zij een Follower is van jouw tweets. De laatste tijd hebben Twitter Clients steeds vaker een zoekfunctie, waarmee je alle tweets kunt lezen, die gericht zijn aan jou, ongeacht of de verzender ervan een Follower van je is. Voorbeeld van een reply:

@daepunt Nou, dat vind ik nou ook!

Bovengenoemde tweet is een voorbeeld van een reply tweet van iemand anders op een eerdere tweet van mij (daepunt).

Over de direct message: Een direct message of kort: DM is een directe tweet, die niet via de publieke ruimte gaat. Enkel degene aan wie je de DM stuurt, ontvangt de tweet. Hou er echter rekening mee, dat tweets nooit beveiligd worden verzonden over het publieke internet en, net als bij e-mail, is het onverstandig te denken dat je correspondentie vertrouwelijk blijft, enkel omdat jij dat wilt… Denk erom, dat je enkel een DM kunt sturen aan een follower.

Over hash tagging: Een hash tag is een term, die je vooraf laat gaan door een hekje (dat heet in het Engels een hash sign). Als ik bijvoorbeeld iets schrijf over een iPhone, dan kan ik het woord iPhone vooraf laten gaan door een hekje. Op die manier kunnen zoekmachines (Google of Twitter zelf) makkelijk berichten vinden die over de iPhone gaan en op die manier maak je het makkelijker voor anderen om jouw tweets te vinden. Voorbeeld:

Het nieuwe OS voor de #iPhone is versie 3 en daarmee kun je knippen en plakken!

Als je eens lekker wilt zoeken, kun je op http://search.twitter.com terecht.

Over de maximale lengte van een tweet:
De maximale lengte van een tweet is 140 tekens. Deze 140 tekens is een afgeleide van de maximale lengte van een smsje (een smsje is maximaal 160 tekens lang {lees hier, in het Engels, waarom} en daar trekt Twitter nog wat tekens vanaf), omdat Twitter oorspronkelijk gebruik maakte van sms (van je mobiele telefoon). Inmiddels is Twitter een eigen leven gaan leiden en wordt het nauwelijks nog in combinatie met sms gebruikt. Bovendien zijn er inmiddels veel alternatieve manieren om te twitteren. Vanwege de beperkte ruimte worden hyperlinks (URL’s) vaak ingekort. Je kunt bijvoorbeeld bij http://tinyurl.com een lange URL laten “vertalen” naar een korte URL. Op die manier hou je meer ruimte over voor je eigen tweet en kunnen anderen jouw bericht weer retweeten zonder de oorspronkelijke tweet geweld aan te doen. De volgende korte link is bijvoorbeeld een verwijzing naar het artikel dat je nu leest: http://tinyurl.com/cjyygp. Handig als je iets over dit artikel wilt melden op Twitter!

Je kunt twitteren met je eigen browser, met een speciaal programmaatje op je PC, BlackBerry of met je iPhone. Een programma waarmee je kunt twitteren heet een Twitter Client.

Natuurlijk is het leuk om de mensen te volgen die jou ook volgen, maar dat hoeft niet. Er zijn veel twitteraars die meer followers hebben dan dat ze zelf naar andere mensen luisteren.

Het heeft eventjes geduurd voordat ik het nut van Twitter inzag, maar denk eens aan de toepassingen! Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor een helpdesk. Als je mensen wilt informeren in geval van problemen of storingen aan een systeem, dan hoef je eventuele updates maar één keer te Twitteren en iedereen bepaalt zelf of hij jouw tweets wil volgen of niet. Ook stel je jouw Followers in staat om jouw tweets te retweeten. Stel je eens voor dat je in plaats van Twitter te gebruiken iedereen constant een e-mail zou moeten sturen en bedenk eens hoe mensen dat ervaren!

Tip: Volg niet teveel mensen en vertrouw erop dat als er iets belangrijks voorbij komt, de mensen die jij volgt het bericht zullen retweeten. Als je meer dan tien actieve twitteraars volgt, dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dat geval kun je je zonder problemen kiezen om bepaalde mensen niet meer te volgen (Leave). Nieuwe Twitter-programma’s hebben overigens gelukkig uitgebreide zoek-/sorteerfuncties, waarmee je snel en eenvoudig je “echte” vrienden of bepaalde onderwerpen kunt filteren uit de rest, zodat je zelfs bij veel tweets toch overzicht houdt.

De inhoud van tweets kan uiteen lopen. De meeste Twitter-clients vragen je: “Wat ben je aan het doen?” of “What are you doing?”, waarmee ze suggereren dat Twitter enkel is bedoeld om aan andere twitteraars te melden wat je aan het doen bent. Dat was misschien oorspronkelijk het idee, maar de tweets die ik voorbij zie komen onder de mensen die ik volg, variëren van iemand die midden in de nacht achterin zijn vriesvak een perenijsje heeft ontdekt, een compleet minuut-tot-minuut verslag (in delen) van Teletekst (of een toevallige aanwezige) over een ontruiming bij Ikea, nieuwe software voor de BlackBerry, tot iemand die meldt weg te gaan bij BNR. We zullen haar missen!

Verder hoorde ik vanavond dat een Amerikaanse ambassade in Madagascar Twitter heeft gebruikt om een explosieve situatie de de-escaleren en dat de manager van Madonna via Twitter polst welke nummers er op haar nieuwe Greatest Hits Album moeten komen…

Ook heb ik de eerste signalen gehoord over banenaanbod via Twitter. Super als je een collega zoekt of als jij die collega bent! De mogelijkheden lijken onbegrensd…

Ik noem Twitter vaak een “digitale tam-tam”, of zelfs: krant. Voor mij lijkt het daar het meeste op.

Klik hier voor mijn profiel op Twitter

En, voor wie het weten wil: De officiële regels van Twitter (in het Engels)