Dag 1 met de iRex iLiad


Eigenlijk had ik mijn oog al een paar jaar geleden laten vallen op de iLiad van iRex Technologies.

De iLiad is een E-Book Reader en wel een heel bijzondere; hij heeft als enige een draadloze netwerkkaart aan boord.
En dat maakt hem geschikt om leesvoer op te halen, zonder dat je het apparaat daarvoor aan je PC hoeft te hebben hangen (met een USB-kabeltje). Al jaren stoor ik mij aan het feit dat een iPod of een iPhone zijn muziek enkel door een USB-kabeltje laat opladen en dat terwijl mijn iPhone 3G een onbeperkt data-abonnement heeft! Stek je eens voor dat je draadloos muziek zou kunnen downloaden, zonder dat je daarvoor iTunes en die vervelende USB-kabel nodig hebt?!? Hetzelfde geldt natuurlijk voor Podcasts, Vodcasts en ga zo maar door. Afgelopen week wilde ik over 3G een programmaatje downloaden en toen meldde de iStore dat het programma groter was dan 10 Mb en dat ik het programma enkel over WiFi kon ophalen. Wat heb ik dáár nou aan? Moet de eindgebruiker het slachtoffer worden van de concurrentiestrijd van de telecom operators? Waarom kan ik mijn 3G abonnement van T-Mobile niet gewoon gebruiken waarvoor het geschikt is, namelijk voor datacommunicatie? T-Mobile: grijp die kans en geef je klanten wat ze willen; een onbeperkt draadloos data-abonnement met alle gemakken van dien!

Anyway. Terug naar de iLiad. Ik heb het apparaat al vorige week meegekregen om te testen, maar ik heb bewust gewacht totdat ik het bijbehorende digitale abonnement NRC Handelsblad ook kon testen. NRC is de eerste en enige krant in Nederland dat innovatief en moedig genoeg is geweest een digitaal abonnement aan te bieden, zodat je het kunt gebruiken in combinatie met een E-Book Reader.

Dat vind ik knap, vooral als je bedenkt dat uitgevers van boeken, tijdschriften en kranten niet de innovatiefste bedrijven zijn. Ik zie in deze branche dezelfde angst als destijds in de muziekindustrie, met het grote verschil dat de uitgeversbranche de vooruitgang niet frustreert, maar helaas ook niet bevordert. Waarom is iedereen zo bang voor vernieuwing? Terwijl de muziekindustrie die ene privégebruiker van Napster achter tralies probeerde te krijgen, bleven er duizenden andere gebruikers die gratis muziek ophaalden en deelden. Totdat de iTunes Store van Apple kwam, die betaalde muziek aanbood, tegen een redelijke prijs. Dat wil zeggen: een prijs die beneden de prijs ligt van een fysieke CD (en dat is eerlijk; de productiekosten liggen immers lager), waarbij toch de rechthebbenden hun geld krijgen en de iTunes Store kan er ook van leven. Kortom: iedereen blij! Het was Apple blijkbaar gelukt een business case te maken rondom het fenomeen Digitale Audio.

En precies datgene hebben we nodig in de uitgeversbranche! Iedereen staart naar elkaars navel en natuurlijk, zodra het iemand is gelukt er een haalbare business case uit te slepen, dan rolt de een over de ander om het concept te kopiëren (interessant woord in deze context). Zolang er geen zekerheid over afnemers is, komt er geen aanbod en zolang er geen aanbod is, hebben we ook geen afnemers.

Bovendien leeft de angst dat digitale boeken de prijzen van papier onder druk zullen zetten en waarom zou je het jezelf moeilijk maken, als alles zo kan blijven zoals het nu is? Omdat het niet houdbaar is. Alles verandert en als jij er niets mee doet, dan doet je concurrent het wel. Ok, dan wachten we maar gewoon af. En daar gaat het om! Natuurlijk kun je als pioneer op je bek gaan en dan lacht heel Nederland. Maar als je als digitale ondernemer succesvol bent, dan denk ik dat de dagen voor de achterblijvers geteld zijn!

Enfin. Ik had een E-Book Reader te leen gekregen en ik was in het bijzonder geïnteresseerd in de praktische toepasbaarheid van de Digitale Krant. Op de iLiad zit een knopje, dat je toegang geeft tot de IDS, de iRex Relivery Service. Natuurlijk is een knopje maar een knopje, maar wat mij fascineerde, was dat iRex er blijkbaar in geslaagd was een totaalconcept rondom deze E-Book Reader te bouwen.

Als je als gebruiker op het IDS-knopje drukt, maakt je iLiad over je draadloze netwerk contact met de digitale abonnementenservice van iRex, die er dagelijks na 15:00 voor zorgt dat je krantje automatisch op je lezer terecht komt. Je kunt het apparaat zelfs “wakker laten worden”, zodat-ie je online abonnementen ophaalt en het apparaat kan zichzelf nadien automatisch uitschakelen zodra het werk gebeurd is. Fantastisch!

Alleen: De iLiad werd geleverd met firmwareversie 2.6 en het kostte me weinig moeite om te ontdekken dat versie 2.6 niet overweg kan met WPA-netwerken. Draadloze netwerken moet je goed beveiligen. Vroeger deden we dat met WEP, maar het duurde niet lang voordat dat gekraakt werd. Als je thuis of op kantoor WEP-beveiliging tegenkomt, dan heeft je systeembeheerder zitten suffen en dan heb je een potentieel veiligheidslek in je netwerk! De kans is groot dat je apparaten hebt die niet met het nieuwere, maar tevens veiligere WPA overweg kunnen en ook dat is een reden om oude troep de deur uit te doen en te vervangen door nieuwe troep 🙂 Doe dan meteen die systeembeheerder weg!

Mijn eerste taak was dus om uit te dokteren of de iLiad bij de oude troep of bij de nieuwe troep hoorde. Even zoeken op het internet leverde in no-time allerlei forum-artikelen op, waaraan mij twee dingen opvielen: het waren allemaal oude artikelen en iedereen zeurde klaagde over het gebrek aan ondersteuning voor WPA voor de Iliad. Het heeft me werkelijk moeite gekost om nieuwere informatie te vinden en pas nadat ik op een enkele site iets las over nieuwere firmware (2.12) kreeg ik hoop dat het zou gaan lukken.

Het verbaasde mij hoe weinig informatie er op de site van iRex Technologies was. Wel forums vol met oude vragen en oude antwoorden, maar geen heldere site, online handleiding of iets. Er zit ook geen CD bij de Iliad, dus ik was op mijn creativiteit aangewezen…

Bij de Iliad zit een adaptertje, waarmee je de iLiad kunt opladen. Verder zit er op dat adaptertje een USB-aansluiting (USB-kabel voor je PC zit er ook bij; netjes!) en in de adapter zit een Ethernet-aansluiting, waarmee je de iLiad in no-time aan het internet kunt hangen. Weet je? Ik word een beetje moe van al die apparaten waarvoor je persé software op je PC moet installeren. Weer zo’n typisch voorbeeld van fabrikanten die enkel aan zichzelf denken (“Hoe kunnen we het onszélf zo makkelijk mogelijk maken?” in plaats van “Hoe kunnen we het de gebruiker zo makkelijk mogelijk maken?”). Ik had dus geen zin in het installeren van software op mijn laptop en trouwens: een artikel uit 2006 meldde dat de iLiad Companion Software niet op Windows Vista draaide. Een artikel uit 2007 meldde dat iRex de OS-versiecontrole uit het installatieprogramma had verwijderd en dat het nu wel werkte, maar daar had ik dus geen zin in. Bovendien is het me niet gelukt de Companion Software snel te vinden, dus moest het anders.

Ik had de netwerkkabel in de adapter gestopt en de adapter aan de iLiad gehangen met een soort iPhone-achtig kabeltje. Verder had ik de Iliad geconfigureerd voor Bekabeld netwerk (IP-adres automatisch verkrijgen middels DHCP en geen proxy-server gebruiken) en mijn Iliad kon “de server” vinden! Ik drukte op het ronde IDS-knopje rechtboven op de Iliad en er gebeurde niets. Je moet het knopje een paar seconden ingedrukt houden, totdat het lampje in de linkerbovenhoek gaat knipperen. Er gebeurde nu iets…

De iLiad meldde dat hij nieuwe systeemsoftware ging ophalen! Nu maar wachten. Ik ging van firmware 2.6 naar 2.9 naar 2.9.5 en uiteindelijk na een enge waarschuwing en de vraag of ik mijn documenten wel had gebackupt (er stond nog niets op van waarde) had ik versie 2.12! Het was gelukt!

Foto’s van dit proces kun je vinden op: http://tinyurl.com/daknwk

De iLiad draait momenteel Linux kernel 2.4.19-rmk7-pxa2-irex1 #21200

Wel viel mij op dat tijdens de update van 2.6 naar 2.9 mijn instellingen bewaard bleven. Ik had vóór de grote update mijn Iliad op Nederlands gezet en toen ik op versie 2.9 was aanbeland, wist-ie dat nog. Toen versie 2.12 eenmaal was geïnstalleerd, moest ik het apparaat opnieuw instellen op Nederlands, maar dat vond ik niet zo erg, omdat er een schat aan nieuwe instellingen bij was gekomen, waaronder ondersteuning voor WPA! Hoera! De iLiad hoeft niet bij het vuilnis!

(WPA2 lukt nog niet, maar er moet iets te wensen overblijven…)

Nu nog de krant. Hoe werkt het?

Als je een regulier (papieren) abonnement hebt op NRC Handelsblad, heb je gratis recht op de E-Paper. Stuur hiertoe een mailtje naar registratie.nrc@pcmuitgevers.nl en meld ze dat je al een abonnement hebt op het NRC, dat je inmiddels een Iliad hebt gekocht en dat je graag de digitale krant wilt hebben. Je ontvangt dan (twee werkdagen later) een voucher-code die er als volgt uitziet: XXXXX-XXXXX-XXXXX. “Deze code is uniek en niet uitwisselbaar” meldt de e-mail. Verder zit er een korte instructie bij en een link naar www.nrc.nl/epaper. Daar moet je onder het kopje “Links” de handleiding downloaden en in die handleiding staat precies wat je moet doen. Ga wederom naar www.nrc.nl/epaper en klik op de link “Activeer”. Hiermee koppel je je voucher-code aan het MAC-adres van je Iliad. Je abonnement en je fysieke E-Book Reader zijn nu aan elkaar gekoppeld. Het MAC-adres is het unieke kenmerk van de netwerkkaart die in je iLiad zit. Natuurlijk moet je tijdens dit proces een naam en een wachtwoord kiezen voor MyiRex (voor jou niet zo handig, maar voor iRex wel) en dan ben je er klaar voor! Interessant is dat het koppelen van de voucher-code en je iLiad gebeurt op een site die door iRex is gemaakt. NRC heeft er vanaf dan niets meer mee te maken… Overigens is er ook een speciale aanbieding. Ben je al abonnee van NRC, dan kun je de iLiad kopen voor EUR 499 (http://epaper.nrc.nl/epaper.php). Heb je geen abonnement op NRC en geen iLiad, dan kun je in de 15 boekwinkels van Selexyz het apparaat los kopen voor EUR 649 en voor EUR 699 heb je het apparaat en een abonnement op NRC. Het staat er niet letterlijk, maar ik schat dat het om een jaarabonnement gaat en of je na dat jaar verplicht bent er een papieren krant bij te nemen, weet ik niet. Lijkt me wèl interessant om te weten…

De handleiding van NRC meldt dat de krant iedere werkdag vanaf 15:00 is op te halen en op zaterdag vanaf 07:00. Het ophalen van de krant kost volgens de site niet meer dan 20 seconden, wat inderdaad klopt. Jammer is dat je niet meteen de krant van gisteren kunt ophalen. Je moet wachten totdat het 15:00 is geweest en pas daarna kun je je krantje halen. Je digitale abonnement gaat ook dan pas in. Het mooie is, dat het voor het ophalen van de digitale krant niet uitmaakt waar je bent; thuis, op kantoor of op vakantie. En dat geeft meteen de kracht aan van de digitale krant, maar het geeft ook meteen aan waarom men bang is voor de digitale krant. De traditionele kiosk verliest hiermee zijn rol als distributiepunt van de krant. Nou ja. Ik denk dat er nog lang papieren kranten verkrijgbaar zullen zijn bij kiosken en ik schat in dat de digitale NRC-lezers echt andere mensen zijn dan de lezers van de papieren krant. Het gaat dus niet om verlies van marktaandeel of kannibalisme, maar om het ontginnen van nieuw, onbekend terrein. NRC is eigenlijk niet mijn krant, maar omdat dit de enige krant is die op deze manier verkrijgbaar is, wil ik hem graag proberen! Als er een digitaal abonnement zou zijn van de Volkskrant, dan zou ik daar zeker een abonnement op nemen. Als ik daarmee tenminste niet verplicht ben een papieren abonnement af te nemen, want dát zou natuurlijk een typische beginnersfout zijn…

Goed. Ik heb mijn iLiad ingesteld om om 15:30 de krant op te halen en om 07:30 (gek genoeg kan ik bij deze tijden geen dagen opgeven, dus zal de iLiad op werkdagen en op zondagen om 07:30 “misgrijpen” en enkel op zaterdag een krant vinden, maar goed. Er moet iets te verbeteren overblijven.

Wat ik verder een interessant idee vind, is dat alle kranten en boeken tegenwoordig natuurlijk in beginsel digitaal voorhanden zijn, voordat er een papieren exemplaar komt. Dit betekent dat iedere papieren uitgave in wezen als E-versie beschikbaar zou kunnen komen, behalve als de uitgevers er nog geen business case voor hebben ontwikkeld.

Bright Magazine heeft in ieder geval ook een digitale versie van hun tijdschrift, wat ik ook niet vreemd vind, gezien de aard van hun magazine. Dat wordt mijn volgende experiment. Jammer dat er nog geen IDS-abonnement is voor Bright Magazine… Zijn er overigens nog andere bedrijven die hun nek uitsteken voor innovatie en die hun content op een gebruikersvriendelijke manier -via IDS- beschikbaar hebben? Zo ja, dan wil ik mijn vakantie met hun content delen. Kom maar op!

Zo! Nu maar hopen dat ik morgen na 15:00 op een plek ben waar mijn iLiad zichzelf automatisch kan inschakelen, de krant kan ophalen en zichzelf weer kan uitschakelen… Ik ben benieuwd!

iRex Technologies