Auto’s Toyota en Lexus teruggeroepen

Vandaag wist ik niet wat ik hoorde op de radio! Auto’s van Toyota (waaronder “mijn” Prius) en Lexus worden massaal teruggeroepen, vanwege een probleem met de vloermatten. Deze kunnen verschuiven en zo het gaspedaal vastzetten, waardoor ongelukken kunnen gebeuren. Je gas blijft opeens hangen en je gaat steeds harder rijden, totdat je met je voet de mat van het gaspedaal af schuift, naar je toe. En dat valt niet mee, in een (steeds sneller) rijdende auto!

Ik heb dit probleem een paar keer meegemaakt (2 jaar geleden) en telkens schrok ik me dood als het gebeurde! Toen ik begreep wat het probleem was, ben ik onmiddellijk teruggegaan naar de garage, waar ik het probleem uitlegde en eiste dat de vloermatten werden vastgezet met eenvoudige beugeltjes. Bij de garage vertelden ze dat dit probleem weleens eerder was gemeld en toen werd ik natuurlijk boos! Ik had wel dood kunnen zijn! Verschillende malen!

Ik vond het toen al raar dat ik mijn probleem bij de garage moest melden, in plaats van andersom, maar ik kon het gelukkig nog vertellen. Ik vroeg me af, of er nog meer Prius-rijders waren met hetzelfde gevaarlijke probleem. Gelukkig was mijn oplossing eenvoudig, goedkoop en effectief.

Tot ik dus vanmorgen op de radio hoorde van de terugroepactie. Blijkbaar heeft het dus zo lang geduurd voordat het yennetje (kwartje) gevallen is in Japan en er actie wordt ondernomen!

Het is jammer dat er in de auto-industrie blijkbaar geen zelfreinigend systeem bestaat, waarin gebruikers problemen bij hun garage kunnen melden, die het doormelden aan de fabrikant. Blijkbaar moeten er eerst ongelukken gebeuren, voordat er, pas heel veel later, actie wordt ondernomen.

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt…

Kleine update: Klik hier en lees hier wat Dagblad De Pers hierover heeft geschreven.