Bewaar je bestanden veilig online met @Wuala

This post is also available in: Engels

Door alle technische vooruitgang worden de harde schijven goedkoper en groter, neemt de grootte van je bestanden toe en heb je nu meer foto’s en filmpjes op je computer staan dan ooit tevoren.

Denk dan eens na over de veiligheid van deze gegevens. Heb je een goede veiligheidskopie van al deze mooie herinneringen? Zo’n veiligheidskopie noemen we een backup. Hoewel het concept al zo oud is als de weg naar Rome, hebben ook in 2010 nog steeds veel te weinig computers zo’n backup.

Bedenk het volgende eens: Wat gebeurt er als vandaag de harde schijf van je computer stuk gaat? Wat ben je dan allemaal kwijt? Na het lezen van dit artikel heb je thuis in ieder geval geen enkel excuus meer om geen backup te hebben (voor backups van servers gelden andere spelregels).

Er is namelijk Wuala! Wuala is een gratis online dienst, waarmee je je bestanden kunt opslaan. Je krijgt bij het openen van je gratis Wuala-account 1 of 2 GB ruimte kado. Je kunt Wuala gebruiken als “web drive”, een soort harde schijf op het web, waarop je handmatig bestanden kunt bewaren, maar je kunt Wuala ook als backup gebruiken. Je wijst dan een map (een directory) aan op je computer en je vertelt Wuala dat hij van deze map online een kopie moet bewaren.

Alle bestanden die Wuala voor je bewaart, worden versleuteld opgeslagen. De inhoud van jouw bestanden is enkel met jouw wachtwoord te achterhalen. Onthoud dit: als je je Wuala-wachtwoord kwijtraakt, is er geen manier om je bestanden terug te krijgen!

Ieder bestand dat je met Wuala bewaart, wordt “in stukjes gehakt” en over (minimaal 5) verschillende plekken op het internet verspreid bewaard. Voor de techneuten onder ons: dit gebeurt op een P2P (Torrent) achtige manier.

Bij Wuala kun je schijfruimte kopen, maar je kunt ook lokale schijfruimte inwisselen tegen online ruimte. Als je PC lang genoeg online is, zal Wuala je melden dat je hiervoor in aanmerking komt. Hoe meer schijfruimte je ter beschikking stelt aan het Wuala-collectief, des te meer ruimte jij ervoor terug krijgt.

Hoewel standaard alle bestanden die je bij Wuala opslaat enkel door jou te bekijken zijn, kun je met Wuala ook mappen delen met je vrienden of collega’s. Als zij een bestand uit een van jouw gedeelde mappen willen ophalen, dan komt dat niet alleen van jouw PC (misschien staat die op dat moment niet eens aan), maar uit het collectief en dus gaat het downloaden veel sneller.

Je kunt Wuala op meer dan één computer gebruiken en het werkt met Java, dus Wuala draait op Windows, Mac en Linux! Zelf heb ik thuis een Windows Media Center PC op basis van Windows 7 en die staat altijd aan en hij is altijd verbonden met het internet. Op die PC heb ik 30 GB lokale schijfruimte ingewisseld voor bijna dezelfde hoeveelheid schijfruimte online en zo kan ik de bestanden van mijn laptop gratis online kwijt en kan ik er vanaf mijn PC thuis ook snel en makkelijk bij!

Let op: Om van de Wuala backup gebruik te kunnen maken, heb je een Wuala Pro account nodig. Deze krijg je automatisch als je schijfruimte koopt of inruilt. Als je lid wordt via een vriend, dan krijg je 1 GB extra ruimte kado (en je vriend ook). Het loont dus om vrienden te maken in je Wuala-netwerk. Als je gebruik maakt van onderstaande link, dan kun je je aanmelden als vriend van mij en dan heb je dus meteen een 2 GB account 🙂

Wuala – Secure Online Storage – Backup. Store. Share. Access Everywhere.