testte #in twee weken de Nokia Lumia 900 #thegrillwp

Made #in Finland

Maar liefst twee weken had ik de nieuwe Lumia 900 in mijn bezit; het vlaggenschip van Nokia met Windows Phone 7 van Microsoft erop. Ik was naar Microsoft HQ op Schiphol gekomen, om daar deel te nemen aan een experiment, dat Microsoft The Grill noemt (Twitter hashtag: #thegrillwp). Deze naam is een knipoog naar The Roast. Onder het genot van een hapje en een feestelijk drankje mochten alle grillers hun testtoestel uitpakken en ermee aan de slag. Helemaal nieuw was dat idee niet voor mij, want ik sjouw dagelijks een hele stapel telefoons mee. In die stapel heb ik o.a. een BlackBerry Bold 9900, iPhone 4S en een HTC One X, dus de Lumia 900 was in goed gezelschap! Ook was het fenomeen Lumia niet helemaal nieuw voor mij, want ik had reeds enkele weken eerder een Lumia 800 kwijtgemaakt tijdens een werkreis op het mooie Palma de Mallorca. Hierdoor had ik wel een lijstje van ‘aandachtspunten’, zoals ik ze noem, in mijn hoofd.

Algemeen
Mijn eerste indruk is dat het toestel plat is aan de voorkant. Dat is fijn, want al mijn andere toestellen zijn dat ook en zo blijft de Lumia 900 netjes in het stapeltje liggen. De Lumia 800 had gebold gorillaglas, waardoor mijn stapeltje telkens omviel. Detail. Verder zie ik dat de micro-USB-aansluiting, net als bij de Lumia 800 aan de bovenkant zit en hij zit daar open en bloot, dus zonder het irritante klepje van de Lumia 800. Da’s fijn! Nokia heeft geluisterd of in ieder geval geleerd van het vorige model. Het toestel voelt stevig in de hand en ietwat lomp. Het is geen elegant toestel en het voelt een beetje vreemd, als vlees noch vis. Het is geen traditioneel Nokia toestel en het heeft geen hoesje of sleeve, zoals je ze gewend bent van andere telefoons, maar een rubberen omhulsel, waarvan het dunne randje een beetje meegeeft als je er met je duim tegenaan duwt vanaf de zijkant. Detail.

Wat verder opvalt is dat het toestel snel reageert op de touchcommando’s en het heeft een fris nieuw uiterlijk; dat wil zeggen: de interface is geen kopie van iPhone of Android en dat is op zich best bijzonder!

Balans
Dit zijn mijn voors en tegens:

Voor Tegen
Laadklepje Micro-USB weg t.o.v. Lumia 800 Veel minder apps beschikbaar dan iPhone/Android.
Ander design – verfrissend uiterlijk. Vier knoppen aan rechterzijde en nul aan linkerzijde – altijd nadenken over knoppen. Voor ontgrendelen heb je altijd de derde knop van boven (tweede van onderaf) nodig.
People Hub is super! Interface inconsistent. Bijvoorbeeld: zoeken in Marketplace toont twee vergrootglazen – eentje van knop en eentje op scherm. Ook als je vanuit start scherm naar rechts gaat: linksboven vergrootglas en knop, beneden. WiFi-status niet in elk scherm op te roepen. Grootte OK-knopje bij ontgrendelen simkaart piepklein! Stippeltjes onduidelijk.
Merge Contacts is super! Geen mogelijkheid tot nemen van screenshots.
Foto’s in startscherm zijn mooi en handig. Geen mogelijkheid tot beamen (Apple heeft AirPlay – HTC heeft MediaLink – Samsung heeft SwipeIt).
Installeren apps gaat makkelijk en zonder gezeur. Updates: idem dito. Kan ook minpunt zijn (kinderen / rode smurfenbesjes) Push up voor ontgrendelen hapert soms.
Glas niet meer bol. Fijn! Toetsen in balk voelen niet prettig. Kun je niet lekker indrukken. Toestel “geeft niet mee” en voelt star aan.
Xbox en games onduidelijk. Op Lumia 800 stond Wordfeud gewoon nog in lijst van programma’s – nu enkel onder Games en dan pas onder de verplichte rotzooi.
Zoeken naar apps onduidelijk – alleen op/neer na initiële query. Hoe vind je bijvoorbeeld meer apps van een bepaalde fabrikant?
Agenda: Niet makkelijk agenda’s aan/uitzetten andere agenda’s. Moet perse via Instellingen. Geen weeknummers in maandagenda. In landscape stippeltjes drukken geeft idioot veel ruimteverlies voor vertikale rij ikoontjes (2/3 van het scherm!)
Me-tile toont wel regeltje met “XXX heeft u in een tweet genoemd”, maar geen preview van tweet of zelfs hele tweet! Twitter handles onzichtbaar in “Meldingen” – alleen volledige naam.
Kopieren/plakken werkt niet prettig.
Foto’s in startscherm niet in landscape?
Startscherm niet in landscape?
Bumper voelt goedkoop. Dun randje rubber tegen je duim.

Conclusie
Het is een leuk toestel voor de consumentenmarkt, maar met een kinderhandje vol beheerfuncties is het voor mij als zakelijke en verwende gebruiker too little, too late. In z’n huidige vorm zou ik het toestel niet kopen. Het ontbreken van de mogelijkheid om screenshots te maken vind ik echt een groot gemis. Ook het niet kunnen beamen van video’s, foto’s of presentaties vind ik een echte blunder. Tijdens de allereerste demonstratie van het toestel moesten we allemaal onze stoel aanschuiven om in de verte een glimp van het toestel in actie op te kunnen vangen. Dat vind ik echt niet meer kunnen anno 2012! Overall voelt Windows Phone 7 een beetje hetzelfde aan als de eerste versies van Android; je voelt dat er potentieel in zit, maar het is allemaal nog nét niet af.

Als ik de Lumia 900 vergelijk met mijn overige toestellen, dan is het op bijna alle fronten tien jaar terug in de tijd. Was ik blij met de vernieuwde Google-loze kaarten op mijn iPhone (in 3D!), die ondertussen een volwassen beta van Apple iOS 6 draait, zo kan de HTC One X met Android 4.0.3 de adresgegevens uit de afspraken van mijn Agenda lezen en me erheen laten navigeren. Op de Lumia 900 moet ik adressen opzoeken in m’n agenda, deze onthouden en overtypen (of kopiëren/plakken, wat ik niet lekker vind werken op de Lumia). Zelfs iets kleins als de weeknummers in de agenda van Outlook zie ik niet terug in de agenda van de Lumia 900, wat voor Microsoft echt een minor ding moet zijn, omdat ze het al eerder hebben bedacht (de iPhone en Android hebben overigens ook nog geen weeknummers in hun agenda). De software valt mij tegen. Ik had hier wel meer verwacht van Microsoft en ik voel niet de innovatieve drive die ik wel bij Apple voel. De lat ligt m.i. niet hoog genoeg en ik daag het Windows Phone softwareteam daarom van harte uit voor een interactieve brainstormsessie.

Oja: de ochtend dat het toestel weer werd opgehaald door de koerier, heb ik geprobeerd het toestel te wipen via http://www.windowsphone.com
Ik had dit impulsieve idee niet voorbereid en ik was gewoon benieuwd of de website mijn toestel kon vinden, om het scenario van diefstal of vermissing te testen. Om het enige kans van slagen te geven, had ik de SIM-kaart erin laten zitten (welke dief verleent je die gunst?), was het toestel volledig opgeladen (handig), had het toestel een werkende WiFi-verbinding en had ik het toestel naast mijn laptop neergelegd. Ernaast! Wat denk je? Precies. De site begon met het wipen van mijn toestel en rapporteerde vervolgens dat mijn toestel niet gevonden kon worden! Dat gaf me toch niet het prettige gevoel dat de zaken goed geregeld zijn als je het echt nodig hebt. Verbijsterd door deze gang van zaken pakte ik het toestel op, ontgrendelde ik het en… begon het toestel zichzelf te wissen. Nou, ik hoop er maar het beste van, maar de BlackBerry BES administrators snappen dat dit echt onder de maat is.

Maar er is hoop: De People Hub vind ik erg goed werken en het kunnen samenvoegen van contactpersonen is iets waar Apple en Google van kunnen leren.

Jammer dat ik het apparaat maar twee weken had. Ik heb het enkel als gebruiker kunnen testen en bijvoorbeeld nog niet als beheerder, hoewel de antwoorden van de experts niet bemoedigend waren. Er lijkt simpelweg niet goed nagedacht over beheer in zakelijke omgevingen. Ook ben ik benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van Windows Phone als platform. Natuurlijk ben ik benieuwd naar Windows Phone 8 en natuurlijk tel ik de uren sinds Microsoft Skype gekocht heeft; wat gaat daar mee gebeuren op de mobiele markt?

Heb je specifieke vragen? Stel ze als reactie of stuur je tweet naar @daepunt. Werk je voor Microsoft of Nokia? Dan wil ik je natuurlijk graag helpen met het testen van toekomstige ontwikkelingen!

Foto’s