#BrightDay nummer 3

Zaterdag 17 mei organiseerde Bright voor de derde keer BrightDay in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Voor het eerst had ik mijn zoon Jae (5 jaar) mee. Het was een beetje een gok, want ik wist niet of de jonge hacker in opleiding zijn aandacht er een hele dag lang (11:00-17:00) bij kon houden.

Logitech Harmony
We begonnen op de begane grond bij de universele Harmony afstandsbediening van Logitech. Er zijn natuurlijk al veel universele afstandsbedieningen geweest van verschillende merken met wisselend succes. Het concept van een universele afstandbediening spreekt mij erg aan, maar het handmatig trainen van individuele afstandsbedieningen, doorklikken van infraroodcodes en het opzoeken van lange codesleutels op duistere websites gaat zelfs mij te ver. Daarom heb ik thuis gewoon een aparte afstandsbediening voor de TV, versterker, DVD-speler, TV-ontvanger, Apple TV en ga zo maar door. De Harmony kan daar verandering in brengen. Logitech belooft dat elk apparaat dat je thuis mogelijk kun hebben in hun database is opgenomen. Als blijkt van niet, krijg je je geld terug! De basis van de Harmony is een “hub”, die infrarood, RF en Bluetooth ondersteunt. De hub kost EUR 100 en stuur je aan met een app op je SmartPhone, of met een fysieke afstandsbediening. De Koning Der Afstandsbedieningen heeft een touchscreen en kost EUR 180. Het leek me leuk om te beginnen met de hub en een app, maar helaas verkocht Logitech niets op BrightDay! Wel is er tot 30 juni een cashback-actie, waarmee je EUR 25 teruggestort krijgt als je je Logitech Harmony in een winkel koopt. Bij thuiskomst bleek overigens dat deze actie enkel geldt bij een combinatie van hub en afstandsbediening.
Klik hier voor informatie over Logitech Harmony
Klik hier voor informatie over de cashback

LG
Opeens kwam Jae enthousiast de trap af rennen: “Pappa, pappa, je moet even boven komen kijken. Er is een robotstofzuiger!”. De dag kon niet meer stuk. Jae demonstreerde hoe hij met de afstandsbediening de robot het tapijt kon laten stofzuigen. Automatisch kan natuurlijk ook en met een druk op de knop zoekt hij zonder hulp zijn oplaadstation. De robotstofzuiger van LG is vierkant gevormd (met afgeronde hoeken), wat een nieuw fenomeen is voor robotstofzuigers. De eerste generaties robotstofzuigers waren allemaal rond, in tegenstelling tot de vierkante hoeken van de meeste kamers. De robot beschikt over een camera, waarmee hij het plafond in de gaten houdt. Zo weet hij waar hij al geweest is en waar nog niet. Jae legde uit, dat de robot niet van de trap af kan vallen, omdat hij speciale sensoren heeft die dat voorkomen. We onderwerpen de robotstofzuiger graag aan een serieuze test om te zien of we hem EUR 500 waard vinden.

Het was leuk om LG te zien! LG staat voor Lucky Goldstar (en niet voor Life is Good, waarmee ze adverteren) en maakt kwaliteitsproducten uit Zuid-Korea. Natuurlijk kende ik het merk wel, maar moet ik bekennen dat ik nog niet zoveel producten van ze heb gezien. Daar komt hopelijk verandering in. Zo hadden ze onder andere een superbeeldscherm dat net zo breed was als de meeste werkplekken met twee beeldschermen en een prachtige 4K televisie. 4K is de opvolger van HD TV. De naam slaat op het aantal horizontale beeldpixels (ongeveer vierduizend). Het leven in Zuid-Korea is een stuk geautomatiseerder dan in Nederland. Zo kent Zuid-Korea “Home Chat”, waarmee je vanaf je mobiele telefoon kunt overleggen met je apparaten thuis. Je kunt je stofzuiger vragen het huis nog even grondig te stofzuigen voordat je thuiskomt, de wasmachine eerder laten draaien, zodat-ie net klaar is als je arriveert en kun je vanuit de supermarkt even een kijkje nemen in je eigen koelkast om te zien of je nog melk hebt. Dat laatste klinkt trouwens als een westerse marketingstunt, want 95% van alle Aziaten is lactose intolerant 🙂

No photos

3D
Natuurlijk hebben we een 3D model van onszelf laten maken. Dat kon met behulp van een soort “strijkbout”, die door middel van een stroboscoopcamera razendsnel een draadmodel kon maken. Een verdieping hoger stond een cameratunnel, waar je in kon staan en waarmee je met een druk op de knop rondom gefotografeerd werd. Van die 3D modellen kun je weer een miniatuurpoppetje van jezelf laten printen door een 3D printer. Bovendien zijn onze 3D modellen aanstaande zaterdag 24 mei in de bibliotheek van Groningen te zien bij expositie “Enter The Real” tijdens De Nacht Van Kunst En Wetenschap. Bij deze expositie kun je met een Oculus Rift Virtual Reality bril door een mensenmenigte heenlopen (zoals in The Matrix) en dan kom je Jae en mij tegen!
Klik hier voor meer informatie over Enter The Real

Bright Ideas
Natuurlijk hebben we voor de organisatie nog een paar “Bright Ideas”:

  • Goodie Bags. Ze waren er vroeger wel, maar deze keer waren ze verdwenen! Dat kan echt niet. Voor november zijn er inmiddels alweer Goodie Bags toegezegd, dus dat komt goed.
  • Bright Shop. Ik las dat er een Bright Shop zou zijn, dus ik had het nodige koopplastic meegenomen in de hoop enkel de hoognodige gadgets te kopen, maar het assortiment was niet wat ik ervan verwachtte. Er waren vijf verdiepingen gadgets en slechts twee vierkante meter Bright Shop, met een iPhone hoesje en een papieren vouwvaas voor echte bloemen. Sommige panden mogen in verband met bestemmingsplan niet worden gebruikt voor winkelachtige verkopen. Ik weet niet of dat bij Pakhuis De Zwijger het geval is, maar mocht dat zo zijn, dan kun je natuurlijk de verkoop gewoon vooraf online laten doen. Laat mensen hun verlanglijst online samenstellen en laat ze, onder voorbehoud van levering, betalen met hun creditcard. Als je een hotelkamer reserveert geef je je creditcard voor garantie. De werkelijke afrekening vindt plaats bij het uitchecken. Zo zou het op de BrightDay ook kunnen. Als het “uitchecken” niet in het Pakhuis mag, dan doe je dat gewoon achteraf vanaf Bright HQ. It’s all virtual money, baby!
  • WiFi. Ik heb geen bezoekers geteld, maar volgens mij was de 3e editie van BrightDay wel een succes. Mensen die gadgets komen kijken, nemen natuurlijk ook gadgets mee. Zelf ben ik goed voor vier SmartPhones, vier tablets en nog wat computers. Hoewel ik meestal niet representatief ben voor grotere groepen, zou het goed zijn om te rekenen met mijn profiel als worst case scenario. Tijdens BrightDay liet het internet het een paar keer afweten, moest de Twitter Wall worden gerepareerd en konden tweets, foto’s en video hun weg naar de vrije wereld niet vinden. Dat was jammer en het zou mooi zijn als dat de volgende keer beter geregeld was.
  • Twitter Wall. De Twitter Wall was text only en zag er een beetje 1984 uit. De look & feel was niet wat ik van Bright gewend ben. Tijdens oudere evenementen heb ik wel mooie Twitter & Flickr combo’s gezien en er moet toch wel een HTML5-hacker te vinden is die een smakelijke Twitterstream met praatjes en plaatjes voor de grote zaal in elkaar kan hacken. Video leidt misschien wat af, maar foto’s moet zeker lukken. Als Bright niemand kan vinden, hou ik me aanbevolen!
  • Google Event. Bezitters van Android kennen de Google+ Party Mode misschien al. Hiermee kun je inchecken op een publiek evenement en kun je ervoor kiezen om al je foto’s en video te delen in een een Event Pool, zodat je niets meer handmatig hoeft te uploaden. Da’s geweldig! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een Event op Google+
  • Flickr Pool. Een publieke stortplaats voor je beeldmateriaal is een leuke manier om mensen achteraf op de zoeken en te linken. Weet je wat? Ik maak er meteen eentje! Klik hier voor de Group Pool en deel ook jouw materiaal! Een losse pool voor elke editie van BrightDay is misschien handig
  • LinkedIn Group. Een groep op LinkedIn is een leuke plaats voor zakelijke gebruikers om elkaar te vinden en te linken. Ook kun je hier lekker discussiëren over aankomende en afgelopen evenementen.
  • Twitter List. De Twitteraccount van Bright (@BrightSite) kent vijf Lists (Android, Groen, Tech, Apple, Gadgets), maar geen List met bijvoorbeeld Team, of BrightDay-Speakers. Dergelijke lijstjes kunnen enthousiaste twitteraars helpen om medewerkers snel te vinden en te retweeten. Het duurde even voordat ik, tussen het foto’s maken en video schieten vanuit de zaal, had gevonden dat de Twitteraccount van byBorre @byB0RRE is. Als ik dat eerder had geweten, had ik met mijn tweets de betreffende account onder de aandacht kunnen brengen.

Ik geloof dat niet alle communicatie over BrightDay perse via de website van Bright hoeft te lopen. Andere systemen hebben ook prima voorzieningen en soms misschien zelfs wel betere. Het kan natuurlijk zijn dat Bright onvoldoende mensen heeft om al deze netwerken te bemannen.

Anyway. Bedankt, Bright! We hebben een dag lang heerlijk gebaad in de gadgets: prachtige e-bikes, Oculus Rift, Google Glass en ga zo maar door. We hebben prachtig materiaal voor onze achterban kunnen verzamelen.

Jae vond met name de drones erg interessant. Ik was erg onder de indruk van de gehoorapparaten van GN, die ik eigenlijk alleen kende van de headsets op kantoor en onderweg. Het was een heerlijk dagje. Het weer en de NS deden ook lekker mee en volgende BrightDay in november zijn we weer van de partij! Kom je ook?

No photos

Klik hier voor een luie slideshow van alle foto’s van BrightDay