Honeywell Chronotherm IV

Na ongeveer 5 jaar structureel niet mijn energiemeterstand doorgegeven te hebben (moet ik, bij voorkeur als het regent, met een zaklampje mijn meterkast in om uit een veelvoud van draaiende meters de juiste te kiezen en met de zaklamp tussen mijn tanden geklemd, potlood in mijn rechterhand en papiertje in mijn linkerhand en de regen maar druppelen, drup, drup… Wat een onzin!), was het uiteindelijk zover.

Ik besloot om het goede jaar met een flitsende start te beginnen met een goede daad en ik trotseerde de regen die ons koud Nederland met grote regelmaat teistert.
Als vriendelijke dank en beloning kreeg ik twee weken later van Nuon een eindafrekening (lijkt haast wel Peter R. de Vries, misdaadverslaggever). Of ik even EUR 1.000,00 wilde bijbetalen.
Oja: “En we hebben uw maandbedrag maar verdubbeld. U verbruikt blijkbaar meer dan we dachten.

Ik denk:
a. Nuon heeft de afgelopen 10 jaar niet meer geïnvesteerd in vernieuwing (als ik drie seconden nadenk, flitst er door mijn hoofd “administratief systeem – o, nee, geen succes“, “groene stroom/natuurstroom – o, nee, ook geen succes“).
b. Daarom kunnen ze dus nog *steeds* niet op afstand mijn energiemeter uitlezen en dus
c. dwingen ze mij ieder jaar om hun statistieken op te leveren.
Nu ben ik ook niet de beroerdste, dus ik besluit in een impuls om een Honeywell Chronotherm IV klokthermostaat aan te schaffen.
Deze vervangt de Honeywell BasicStat Modulation, een eenvoudiger type dat alleen maar “warmer” en “kouder” kan.
Met behulp van deze diepte-investering van EUR 129,00 (Karwei, Schagen) ben ik met ingang van vandaag eindelijk in staat om de temperatuur in huis te programmeren!
Tenminste, als ik eerst de handleiding doorworstel. Helemaal intuïtief is de besturing van het apparaat namelijk niet.
Al lezend ontdek ik dat het ding (past overigens op de zelfde oude schroefgaatjes die al in de muur zaten. Da’s handig!) zeven dagen apart kan programmeren en dat je respectievelijk vier of zes tijdzones kunt instellen, waarop de temperatuur verandert.
Ik kies voor vier, te weten “Opstaan”, “Vertrekken”, “Thuiskomen” en “Slapen”.
Als je ook nog tussen de middag thuis een boterhammetje komt eten, kun je er nog een “Vertrekken1”, “Thuiskomen1”, “Vertrekken2” en “Thuiskomen2” bijprogrammeren.

Nu krijg ik een akelig gevoel.

Ik moet een burgelijk (let op: niet burgerlijk; klik hier om te lezen wat één letter kan uitmaken voor je levensloop) leven gaan leiden!
Op vaste tijden opstaan, ’s ochtends ontbijten, op vaste tijden thuiskomen en op voorgeprogrammeerde tijd gaan slapen!
Maar er bestaat één uitweg:

De vakantie-knop.

Hierop kun je van te voren aangeven hoeveel dagen je afwezig zult zijn en hoe laat je weer thuis zult komen!
Zelfs als je geen relatie hebt, kun je met dit apparaat je leven op de rails krijgen en heb je weliswaar niemand die vraagt “En wanneer kom je dan weer thuis, schat (of: kind)? En hoe laat dan?“, je klokthermostaat rekent weer op je terugkomst en zorgt voor een warm huis.
Wat nou als je voor onbepaalde tijd op vakantie wilt? Wat nou als je niet weet hoe laat je terugkomt? Wat nou als je, na een lekker avondje stappen ergens blijft slapen?
Dan staat de verwarming de volgende ochtend alweer op de geprogrammeerde tijd 20 graden te loeien, omdat je van te voren niet hebt gemeld dat je niet thuis zou slapen. Voor straf! Wil je dat soms op je geweten hebben?

Weg spontaniteit.

Het zal mij enige tijd kosten om dit systeem te saboteren, maar het zal me lukken!
Meteen denk ik aan een complot van Nuon en De Nederlandse Overheid om de levens van de Nederlandse burgers te reguleren en om ervoor te zorgen dat ze hun vakanties goed plannen.
Ik vraag mij meteen af of het apparaatje misschien signalen uitzendt, waarmee Jan-Peter Balkenende kan controleren of ik niet te laat ga slapen.
Als het inderdaad met radiosignalen werkt, kan dat verklaren waarom sommige (alleen de hele slimme; als die bestaan!) inbrekers precies weten hoe laat de mensen thuis zullen komen en wanneer ze dus niet thuis zijn!
Ze luisteren gewoon de klokthermostaat-signalen af! Door de lucht! Vanuit een bestelbusje!
Goed.
Het wordt tijd dat ik wat ga eten.
Ik krijg een beetje een licht gevoel in mijn hoofd.
Ben namelijk net wakker, want op zondag is het klokthermostaatfeest.
Tenminste: Tot mijn volgende Nuon-afrekening…