Stop de bezetting van Irak

Aanstaande zaterdag 20 maart 2004 is het precies een jaar geleden dat de VS samen met de UK gezamenlijk Irak binnenvielen.
Zonder instemming van de VN Veiligheidsraad.
Terwijl Nederland en de rest van Europa nog een standpunt aan het formuleren was, begonnen de VS en UK een “preventieve oorlog”.
Vóór 11 september zouden de VS eenvoudigweg de agressor zijn in deze oorlog die zij zelf begonnen, maar omdat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens zou beschikken, was de situatie anders dan anders en was het “in het hoogste belang dat deze *preventieve* oorlog er kwam”.
Tot op de dag van vandaag zijn deze vermeende wapens overigens niet gevonden.
En hoewel de oorlog officieel is afgelopen en de VS zich tot winnaar hebben uitgeroepen, duurt het geweld in toenemende mate voort.

Na de tweede wereldoorlog is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgericht.
Men hoopte om het afschuwelijke leed dat een oorlog met zich meebrengt in de toekomst te kunnen voorkomen of *op z’n minst* te beperken.
Het was het doel van deze Veiligheidsraad om in openlijke gezamenlijkheid te oordelen over het doen en laten in tijden van dreigende oorlog.
We hebben destijds met z’n allen regels gemaakt over het beginnen en beëindigen van oorlog en die regels zijn, overigens zonder sancties, zomaar aan de kant geschoven.
Ik vind dat van alle landen juist Nederland beter had moeten weten, toen deze oorlog, zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad, begon.
En toen de oorlog eenmaal was begonnen, zeiden sommige politici zelfs: “Nu de oorlog is begonnen, moeten we maar hopen dat de geallieerden winnen”.
Dat vind ik slap.

Ik heb al verschillende dingen uit verschillende richtingen gehoord (“De Amerikanen hebben Nederland tijdens de tweede wereldoorlog geholpen; we moeten ze nu onvoorwaardelijk steunen”, “Nederland moet een bondgenoot op zijn fouten kunnen wijzen”, “Het is maar goed dat de VS Saddam hebben verdreven”), maar waar het mij om gaat is dat er geen oorlog had mogen zijn zonder de goedkeuring van de Veiligheidsraad.
Want als de VS regels aan hun laars mogen lappen, waarom een ander dan niet?

Ik vind dat de oorlog er nooit onder deze omstandigheden had mogen komen en ik schaam me diep dat ik daar nog niets aan gedaan heb.
Daarom ga ik aanstaande zaterdag om 13:00 op de Dam in Amsterdam demonstreren tegen de bezetting van Irak!
Het wordt tijd dat het Iraakse volk zelfbeschikking krijgt. Hoe? Door internationale samenwerking en door het maken van goede afspraken. Niet door geweld.
Klik hier voor meer informatie over deze demonstratie Lees hier wat de Volkskrant schrijft over Irak | Of bekijk de web log over Irak van de Volkskrant | Lees hier wat CNN schrijft over Irak