Linux/Windows Filesystems lezen vanuit Windows/Linux

Altijd handig om even een paar bestanden heen en weer te kunnen kopieren als je zowel Linux al Windows op de computer hebt staan. Er zijn nu heleboel programma’s/drivers in ontwikkeling die dit kunnen, ik heb er een paar getest.

Vanuit Linux: Windows partities lezen/schrijven:

-FAT32:

Zoals bijna iedereen weet ondersteunt de linux kernel al vrij lang het mounten van FAT32 filesystems. Zowel lezen als schrijven is bij mij nog nooit mis gegaan. FAT32 is zo simpel, dat waarschijnlijk MS het daarom koos. Het was het enige filesystem dat ze zouden begrijpen in die tijd (gaan de geruchten). Helaas wil je liever niet je Windows XP installeren op een FAT32 partitie als je andere keuze hebt, namelijk NTFS. Deze is in vele opzichten stukken beter op bijna alle punten. Helaas niet op het punt ondersteuning vanuit bijvoorbeeld Linux.

-NTFS:

De 2.6 linux kernel ondersteunt NTFS! Hoera, alleen zijn er wel wat voorwaarden. Lezen gaat prima (tot nu toe), schrijven alleen als je een bestand wijzigd, zodat de grote na het wijzigen gelijk blijft. Nu kun je natuurlijk van tevoren bestanden aanmaken in Windows die op de byte nauwkeurig zo groot zijn als… Laat maar zitten, er moet iets anders gezocht worden en dat heb ik gevonden:

captive-ntfs: Met dit programmaatje kon ik binnen 5 minuten mijn NTFS beschrijven! Ik heb een paar getest:
* bestanden aanmaken en verwijderen
* mappen aanmaken en verwijderen
* grote bestanden kopieren vanuit linux (ReiserFS) naar de met captive gemounte NTFS. En deze met MD5SUM gechecked (met succes).

Dit ging allemaal probleem loos, later ben ik naar windows gedaan en kon zonder problemen de bestanden lezen. Eigenlijk moet ik nog eens goed testen met de CHKDSK tool in Windows XP, maar so far so good.

mount gaf dit als output in linux ( niet zo netjes nog ):

bash-2.05b$ mount
/dev/hda5 on / type reiserfs (rw,noatime)
none on /dev type devfs (rw)
none on /proc type proc (rw)
none on /sys type sysfs (rw)
none on /dev/pts type devpts (rw)
none on /dev/shm type tmpfs (rw)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
/dev/hda1 on /mnt/tmp type captive-ntfs (user=root,fs=captivefs,mntent.mnt_fsname=/dev/hda1,mntent.mnt_type=captive-ntfs,dir_cache_entries=0,image=/dev/hda1,,captive_options=–disk;–rw;–load-module=/var/lib/captive/ntoskrnl.exe;–filesystem=/var/lib/captive/ntfs.sys;–sandbox-server=/usr/sbin/captive-sandbox-server;–bug-pathname=/var/lib/captive/bug-%FT%T.captivebug.xml.gz;–syslog;–rw,server_socket=/tmp/lufsd692129486,server_pid=20043)
bash-2.05b$

Het ging dus allemaal goed, alleen wel wat aan de trage kant, meestal is het bij mij wat drivertjes heen en weer kopieren, dus ik vind dat niet zo erg.


Vanuit Windows XP: Linux partities lezen/schrijven:

Er zijn heel wat Filesystems onder linux, en ook heel veel tooltjes voor Windows om deze te lezen/schrijven:

explore2fs is een progje dat ext2 en ext3 kan lezen vanuit windows. Op de site kun je ook een driver downloaden zodat je de E: zou kunnen gebruiken als je linux EXT2/3 partitie.

Het programma werkt heel simpel en fijn. Lezen gaat redelijk, en programma zelf draait bij mij stabiel. Bij grote (>500MB) bestanden liep het vaak vast bij mij (eigenlijk altijd), jammer.

-De driver was iets minder mooi, niet echt een fijn om te installeren en oogt niet veilig. Je start de driver steeds met het programma. Automatisch de driver laden bij opstarten wordt niet aangeraden wegens de veiligheid. Bij het testen heb ik een keer mijn E: (die /dev/hda6 zou zijn) proberen te benaderen zonder de drivers te laden, windows begint gelijk te vragen om het te formateren omdat hij er niks van snapt. Liever dus een programma die ext2/3 begrijpt en geen driver.

Bij de driver is schrijven niet mogelijk. Bij het programma kun je de optie aanzetten, maar bij de FAQ op de site staat er dit over:
“The most important thing to remember about this write support is that it WILL damage your filesystem so you MUST BACKUP BEFORE USING WRITE SUPPORT!”
Dat heb ik dus niet geprobeerd. Gezocht naar een ander programma/driver wat misschien wel EXT2/3 kan schrijven en vond dit:

Ext2fsnt: Kan het, maar is een driver, geen programma. Alleen ext2, niet gestest.

LTOOLS: Kan alleen ext2, dus ook niet getest.

Helaas pindakaas, geen wonder tooltje gevonden wat prettig met ext3 kan beschrijven. Eigenlijk zou je gewoon net zoals in Linux, in Windows je ext2/3 moeten kunnen mounten. Misschien is er een omweg zodat het alsnog kan!

-En ReiserFS lezen onder Windows XP?

rfstool Reiserfs onder Windows, nog niet gestest, maar ga ik snel doen!
!UPDATE! Inmiddels heb ik dit tooltje getest, het werkt. Het is een command-line tooltje om je ReiserFS partitie uit te lezen, en zo bestanden te kunnen kopieren (niet on-the-fly lezen helaas).