Woudsend : De Aanvraag

Vandaag hebben we de aanvraag voor Natalia’s ziektenkostenverzekering ingestuurd naar Woudsend. Tsja, het is wat…
In Rusland hebben we helemaal geen verzekeringen en hier kun je niet zonder.
Eigenlijk denk ik dat we heel goed zonder zouden kunnen (Emile Ratelband schijnt zijn huis niet tegen brand te hebben verzekerd; “dat trekt alleen maar negatieve energie aan”).
Nou, dan slaapt-ie vast wel goed!

Persoonlijk leek het me toch verstandiger om Natalia (ook) maar te verzekeren. Ik heb alleen geen flauw idee waar we aan begonnen zijn. Ik hoop dat het een beetje te doen is.
Ik heb Natalia uitgelegd dat de verzekeringsmaatschappij “geen brandend huis wil verzekeren” en dat ze daarom de meest afschuwelijke vragen stellen om zich maar goed genoeg in te dekken.
Dat vind ik enerzijds logisch, omdat het natuurlijk voor hen niet leuk is als ze op maandag iemand accepteren en als ze op dinsdag een enorm bedrag moeten uitkeren omdat er iets verschikkelijks gebeurd is, wat ze op maandag mijlenver hadden kunnen zien aankomen.

Aan de andere kand vind ik dat iedereen (iedereen die het kan betalen; voel je de dubbele bodem?) het recht heeft op verzekering en dat ze niet van je kunnen verlangen dat je niks mankeert.
Als je van kinds af aan verzekerd bent, weten ze niks van je. Alleen iets over je ouders en dat zegt nog niets over jou. Overkomt je dan op latere leeftijd iets, dan moeten ze gewoon die kosten betalen. Dat is eerlijk, want je hebt er vast al jaaaaren premie voor betaald.
Wat verandert daaraan als je niet van kinds af aan verzekerd bent, maar als je je op latere leeftijd wilt laten verzekeren? Het kan toch niet je bedoeling zijn om maar zoveel mogelijk ziektekosten te maken, zodat je verzekeringsmaatschappij die dan moet vergoeden? Of vergis ik me nou?

Nou ja. Het is niet mijn vak en dat is maar beter ook.
Het zal mij benieuwen hoelang het duurt voordat alles geregeld is.
Voorlopig is Natalia in voorlopige dekking (whatever that may be). Ik heb hier geen voorwaarden o.i.d. van gezien en ik heb eigenlijk geen flauw idee welke mitsen en maren hieraan verbonden zijn.