de Volkskrant : UPC begint uitrol van digitale tv

Het gaat beginnen…

UPC begint uitrol van digitale tv
Van onze verslaggever

AMSTERDAM – UPC steekt 300 miljoen euro in de grootscheepse omschakeling van analoge naar interactieve digitale tv. Het kabelbedrijf verwacht dat het overgrote deel van de ruim twee miljoen tv-abonnees de komende jaren zal overstappen naar digitale tv. UPC blijft het analoge standaardpakket met circa dertig tv-kanalen leveren aan digitale klanten. Daardoor kunnen klanten op tv’s in andere kamers kijken naar andere zenders.

UPC rekent vanaf 1 oktober 15,55 euro per maand voor het nieuwe digitale tv-pakket met 44 zenders. Dit is een paar euro meer dan het standaard analoge pakket en 4,40 euro lager dan het huidige digitale pakket waarover een gering aantal abonnees al beschikt. Dit zei Diederik Karsten, directeur van UPC Nederland, vrijdag op de International Broadcast Convention in Amsterdam.

Veel maakte hij ook niet bekend, uit concurrentieoverwegingen. Zo wil hij niet kwijt in welke gebieden het digitale pakket het eerste zal worden aangeboden. ‘We willen voorkomen dat concurrenten in die gebieden een campagne beginnen om klanten te werven voor hun digitale pakketten’, aldus Karsten.

Over de prijs na de testperiode en het moment waarop de testperiode wordt afgesloten, wilde Karsten ook niets zeggen. ‘We bieden dit product aan in een concurrerende markt. Het tijdperk van een vast tarief voor een standaardpakket is voorbij. Er komen meer verschillende tarieven die we afhankelijk van de marktomstandigheden zullen aanpassen.’

Kijkers die kiezen voor digitale tv krijgen een kosteloze UPC MediaBox, een apparaat dat het digitale signaal van de kabel doorstuurt naar de tv. Dit kastje blijft eigendom van UPC. Klanten hoeven er geen borg voor te betalen.

UPC hoopt vooral geld te verdienen met de verkoop van uitgebreide en gespecialiseerde tv-pakketten naast het standaardpakket. Er is bijvoorbeeld een pakket met 74 zenders voor 19,95 euro per maand en Digiturk, een pakket met een viertal Turkse tv-stations. Verder verwacht UPC veel van de verkoop van films op aanvraag. De prijzen zijn onder meer afhankelijk van de leeftijd van de film.

Klik hier voor het artikel UPC begint uitrol van digitale tv