Sysinternals Freeware – RootkitRevealer

Ok, mocht je de discussie rondom Sony BMG en de rootkits een beetje gevolgd hebben, dan weet je inmiddels dat het heel eenvoudig is om troep op je PC (Windows) te krijgen, waar je moeilijk vanaf komt, áls je al had ontdekt dat er iets mis was.

Wat is nou een rootkit en waarom is het belangrijk deze te kunnen detecteren op je PC?
Een rootkit is een stukje software, waarvan je de werking niet kent. Nou is er meer software, waarvan je de werking niet kent, alleen heeft een rootkit ook nog de vervelende en hardnekkige eigenschap om zichzelf actief en bewust te verbergen voor jou (de gebruiker), maar ook voor de systeembeheerder en het besturingssysteem van je PC.

Een rootkit is dus een stukje stiekume software, waarvan je geen flauw idee hebt wát het doet.
En dat is niet best.

De betreffende rootkit van Sony moest voorkomen dat je wellicht de muziek, die met deze rootkit werd meegeleverd, niet zou kopiëren. Sony wantrouwt dus haar eigen klanten en beloont hun bonafide koopgedrag door stiekume software op hun PC’s te laten installeren, wat écht niet kan. Dat is echt te vies voor woorden en ik merk dat mijn hartslag toeneemt, terwijl ik dit schrijf.
Herbert Blankesteijn van BNR besteedt in zijn BNR ICT podcast regelamtig aandacht aan het verschijnsel van de muziekindustrie die slecht met de nieuwe techniek en bijbehorende etiquette overweg kan en er eigenlijk alleen maar op een negatieve manier mee om kan gaan. 10 jaar geleden wilde de muziekindustrie nog MP3-spelers verbieden. Moet je je voorstellen: Je iPod verboden, omdat de wereld wèl evolueert, maar de muziekindustrie zelf niet. Jammer, hoor…

Anyway. Terug naar de rootkit. Als je dus wilt weten of je PC een rootkit bevat, kun je je PC scannen met het gratis programmaatje, waarvan je onderaan mijn stukje een link vindt.
Let wel op: Het programma is alleen een hulpmiddel (net als een zaag of een hamer). Enkel het mogelijke gebruik ervan wil nog niet zeggen dat je persé automatisch beschikt over de kennis om het op een goede manier te gebruiken. Hou dat in je achterhoofd en gebruik het programma voorzichtig. Wees ook voorzichtig met het trekken van conclusies, maar dat deden jullie, trouwe en kritische Lezers Van De Log, evengoed al 🙂
Succes en happy hunting!

Sysinternals Freeware – RootkitRevealer