Holland Open – Dag 1 : Hans de Zwart 16:00-17:00

The Future of Moodle And How Not To Stop It

In de titel van zijn presentatie knipoogt Hans naar het boek “The Future of the Internet and how to stop it”. Hans is een evangelist van Moodle en zijn boodschap is duidelijk positiever. Moodle is een systeem dat erg populair is in het onderwijs. Je kunt er als leraar lesprogramma’s mee maken, die weer door andere leraren kunnen worden gebruikt om les te geven. Verder doet Hans uit de doeken hoe je met het systeem de activiteit van zowel leraar als leerling kunt volgen. Hans is lui geweest en toont ons de definitie van Moodle, zoals Wikipedia die kort en bondig samenvat. Moodle beschikt over een uitzonderlijk positieve en constructieve community, waarin men in een prettig klimaat oplossingen aandraagt voor problemen of vragen van anderen. Dit in tegenstelling tot de vaak onaardige toon in veel technische communities, waar veelal wordt verwezen naar RTFM. Hans toont ons de roadmap van Moodle 2.0 en legt zelfs uit waarheen Moodle zich zal gaan ontwikkelen ná versie 2.0. Moodle draait om samenwerken, op allerlei gebied. We kunnen de slides van Hans terugvinden op slideshare.net/hansdezwart. Na zijn presentatie neemt Eliane Metni het woord en vertelt ze hoe ze in Jemen een meertalig internationaal elektronisch leersysteem heeft opgezet op plaatsen, waar men tot voor kort nog nauwelijks beschikking had over computers. Eliane is het levende bewijs voor het succes van Moodle. Ze vertelt over hoe ICT een grote verandering brengt in het leven van de mensen daar. Met slechts beperkte middelen heeft ze een programma begeleid waarbij leraren werden getraind om ze onafhankelijk les te kunnen laten geven met behulp van Moodle. Juist in Jemen is men erg voorzichtig met het binnenhalen van buitenlandse zaken, of dat nou software betreft of de geschonken pennen van KennisNet aan een school in Jemen, die ze als illustratie aanhaalt. Het klinkt als een onvoorstelbare taak om in een klimaat van achterdocht, beperkte middelen en computeranalfabetisme een dergelijk project tot een succes te maken, maar het is haar gelukt. Petje af! Langzaamaan begin ik na de verhalen van Claudia Lamoureaux, Hans de Zwart en Eliane Metni in te zien hoe ICT middelen een grote rol kunnen spelen in wereldwijs onderwijs en armoedebestrijding…