Holland Open – Dag 2 : David van Gent 09:45-10:55

Best of Worlds

David van Gent is een Learning Consultant bij IBM. Zijn werk heeft alles te maken met onderwijs en hij presenteert zichzelf als Evangelist van Virtuele Werelden en Onderwijs binnen Europa. Aanvankelijk had hij geen enkele interesse in Open Source Software, totdat IBM het Eclipse Project startte. Door Yahoo!Groups kon hij vóór het slapen een probleem melden en na het wakker worden vond hij in deze online community de oplossing voor zijn probleem. Door deze positieve ervaring ondervond hij aan den lijve het potentieel van Open Source Software; je kunt ermee wereldwijd de klok rond mee samenwerken en iedereen draagt zijn steentje bij! Er is een hoop gebeurd in de tussentijd. Zo levert IBM standaard haar servers uit met Linux en als je als medewerker bij IBM Windows op je PC wilt hebben, dan moet je een verdomd goede reden hebben en die vermelden bij je aanvraag. Ze gebruiken als Office-pakket Lotus Symphony en ze adviseren bedrijven om Open Source te integreren in hun bedrijfsstrategie. Eén van de vele open source projecten van IBM is het Opensimulator Virtual Worlds project (opensim) geweest. IBM erkent dat Second Life van Linden Lab momenteel het sterkste pakket is, maar ze willen verdere vendor lock-in voorkomen en daarom gaan ze verder met hun eigen open source project voor het bouwen van virtuele werelden. IBM schuwt de nieuwe ontwikkelingen niet. Voor de opening van een nieuw Innovation Center heeft IBM voor meer dan 100 gelijktijdige gebruikers het programma ActiveWorlds gebruikt, waarmee iedereen virtueel bijeen kon zijn. We zien een enorme lijst aan open source projecten, die IBM van harte aanmoedigt. Middels het Technology Adoption Program wil IBM haar medewerkers aanmoedigen nieuwe ideeën uit te proberen. IBM streeft Open Education na en is een partnership aangegaan met KennisNet. Ook vertelt David iets over een partnership met de Universiteit van Utrecht en het Gaming and Leadership Report. Hij legt uit hoe in World of Warcraft natuurlijke leiders opstaan, die worden gevolgd door de medespelers, waarvan het bedrijfsleven iets kan leren. Het is dus wel degelijk zinnig om computerspelletjes te spelen; al was het enkel om je eigen leiderschapskwaliteiten te verkennen. Een leider die slecht presteert, wordt automatisch vervangen door een meer capabele leider. Zo kan het gebeuren dat voor het ene project de een en voor een ander project een ander de beste leider is en zo zouden bedrijven ook meer moeten functioneren, legt hij uit. Saillant detail: Een dame met zowel een manlijke als een vrouwelijke avatar kreeg meer leiderschap toebedicht aan haar manlijke avatar. Ook in de virtuele werelden is dus nog een hoop emancipatie nodig! Ik krijg de indruk dat IBM zich erg heeft verbonden aan de Open Source Community en dat is goed. Ze doen dat door zowel actief bij te dragen aan projecten, alsook door het actief stimuleren van goede ideeën van de eigen medewerkers. Binnen IBM’s Innovation Jam worden na drie dagen collectief brainstormen de drie beste ideeën uitgevoerd en omgezet in een project, waarmee IBM hoopt uiteindelijk een goed product of goede dienst aan haar klanten te kunnen slijten, het product zelf te gebruiken of het anders te schenken aan de community.