CeBIT 2009 – Dag 1

Het was een drukke eerste dag, vandaag. Het bezoekersaantal leek redelijk, hoewel ik de eindstand van de AEX nog niet gezien heb… Ik schrijf dit verhaal vanaf mijn hotelkamer, nadat de dag werkelijk is omgevlogen! Helaas kwam ik er ’s ochtends al vroeg achter dat ik geen BlackBerry-lader in mijn laptoptas had gestopt, zodat ik er na een paar uurtjes intensief foto’s maken, film schieten, commentaar erbij en weg per e-mail naar Hyves en Flickr achter kwam dat mijn batterij al behoorlijk begon leeg te raken… Met buikpijn slenterde ik rond, in de wetenschap dat ik nog veel meer interessante dingen zou tegenkomen, zonder dat ik in staat zou zijn hiervan live verslag uit te brengen. Toen kwam Marc met de oplossing en hebben we batterijen geruild. Zijn batterij was nog nagenoeg vol en daarmee heb ik het de rest van de dag gedaan. Bedankt, Marc! Hoe raakte mijn batterij dan zo snel leeg? We hebben o.a. gezien hoe een reclamefilmpje voor bijvoorbeeld een auto normaal vijf keer moet worden opgenomen, als de fabrikant de auto in vijf verschillende kleuren wil laten zien op zijn website. Met behulp van de software van Impossible Software is het mogelijk een film op te nemen zonder auto, waarna de auto met draadmodellen, aangeleverd door de fabrikant achteraf in de film wordt “geplakt”. De kleur van de auto, alsook de velgen zijn dan door de gebruiker interactief aan te geven, waarna deze automatisch realtime in de film veranderen! Kijken, die video op Flickr! Eenzelfde voorbeeld zagen we met een keuken, die aanvankelijk leeg wordt gefilmd. De gebruiker kan vervolgens interactief de kleur en de apparaten kiezen, waarna deze automatisch in de draaiende film live worden ingeplakt. Geweldig! Verder hebben we ook een applicatie gezien, die momenteel draait op de iPhone, maar waarvan later dit jaar ook een BlackBerry-versie uitkomt. Met deze applicatie kun je in teamverband sms’jes sturen naar je collega’s, maar je kunt je collega’s ook met foto in een groepsgesprek slepen, waarna je met z’n allen door elkaar kunt praten. Hartstikke mooi! Ook heb ik de nieuwe BlackBerry Storm, die momenteel exclusief door Vodafone wordt verkocht in Nederland, even in mijn hand gehouden en getest. Niet doen! Het aanraakscherm werkt slordig en traag, om over het model van het toestel maar te zwijgen. Het ligt niet lekker in de hand. Pluspuntje: Het scherm draait sneller dan een iPhone, als je het toestel kantelt. Maar dat lijkt mij niet belangrijker dan de minpunten… Hoogtepunt van de dag was ons bezoek aan de stand van Tobit. Tobit maakte ooit Tobit FaxWare voor Novell NetWare, waarmee je faxen kon verzenden en ontvangen via je server. Dat product hebben ze uitgebouwd tot David, waarmee je vanaf je werkplek e-mail kunt verzenden/ontvangen, sms via de server kunt versturen/ontvangen en natuurlijk faxen! Het is een volwassen alternatief geworden voor Microsoft Exchange en Microsoft Outlook, het is met één simpele handeling van Duits om te schakelen naar Nederlands en we hebben bovendien bij een partner van Tobit nog een fantastisch mooie Fax-over-IP-oplossing gezien, die het keurig doet op een gevirtualiseerde server. Dit alles kost een scheet en drie knikkers. Geweldig! Daar gaan we meer van horen! Na de beurs hebben we in de persruimte even met Mireille bijgepraat en zijn we de stad in gegaan om met z’n drietjes iets te eten en om onze ervaringen uit te wisselen. Onze conclusie: De beurs lijkt jaar na jaar wel slechter bezocht te worden en we zijn het niet eens met het beleid dat de organisatie van CeBIT voert. Hun doelgroep is onduidelijk (de stand van T-Mobile was veel te groot voor de hal en T-Mobile richtte zich enkel op consumenten, die -voor zover ons bekend- niet de primaire doelgroep vormen voor de CeBIT) en volgend jaar hebben ze de duur van de CeBIT ingekort. Hopelijk blijft er nog iets over om de volgende keer naartoe te gaan. Bovendien vinden we dat de eindeloos lange rijen bankbiljet-tel-apparaten wel weg mogen (wie heeft er überhaupt nog geld te tellen, vandaag de dag?) en misschien kunnen ze beter hallen sluiten, dan ze met één of twee stands open te laten. De Groene Eco-hal was echt een aanfluiting. Conclusie: Energiebesparing en milieu spelen totaal geen rol en er is geen geld en ook geen aandacht voor. Wil je het milieu ontlasten? Gebruik dan helemaal geen computer 🙂 De Groene Eco-hal had zoveel beter neergezet kunnen worden, maar dat hebben ze niet gedaan. Gemiste kans. Ons advies: Doe het goed, of laat het maar zitten. Vanavond ga ik lekker op tijd naar bed en morgen gezond weer op! Welterusten!