Emerce – Media/Marketing nieuws: Strijd om de digitale tv-klant en zijn data

Interessant opinie-artikel door Peter Olsthoorn over het Cross Media Café in het Mediapark in Hilversum, waar Marc en ik afgelopen dinsdag waren…

Mijn stelling is: De grote partijen snappen het concept van service niet. Ze denken dat service draait om het bespioneren van de kijker, het opdringen van reclame en door hun aanbevolen programma’s en tegelijkertijd denken ze dat de kijker zo min mogelijk wil betalen. Volgens mij betekent service het faciliteren van je kijkers. Zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk zelf kunnen kiezen wat ze willen zien (probeer dit niet voor ze te bedenken; daar trappen ze toch niet in) en mensen willen graag betalen als je je professioneel en proactief voor ze inspant. Maar als je ze verkeerde facturen stuurt, ze tegen hun zin betaalde Eredivisie Live probeert aan te smeren en als het je ook niet lukt om je primaire diensten fatsoenlijk in de lucht te houden, dan gaan ze zeuren en lijkt het alsof ze niet willen betalen. Ze willen wel betalen, maar niet als je er zo’n puinhoop van maakt!

Mensen, het is zó erg, dat als er morgen een partij komt die zich niet inlaat met ‘triple play’ (het aanbieden van èn radio/tv èn telefonie èn internet), maar die “gewoon” zorgt dat de TV en de radio het goed doen, ik vooraan in de rij sta om over te stappen (vooropgesteld dat ik kan overstappen), zelfs als ze duurder zijn.

Emerce – Media/Marketing nieuws: Strijd om de digitale tv-klant en zijn data