Over #Facebook en #Privacy

Heb je een Facebook-account? Dan ben je waarschijnlijk, net als ik, benieuwd naar de nieuwe privacyinstellingen van Facebook.

Een snelle zoekopdracht naar “Facebook en Privacy” op Google levert geen rooskleurig beeld op…

Nieuwe privacyinstellingen op Facebook

Ik had er al het een en ander over gehoord/gelezen, dus ik was de afgelopen week niet verrast toen ik inlogde op mijn Facebook-pagina en het volgende scherm zag:
Welkom bij Facebook. Controleer je privacyinstellingen
Meestal als ik zo’n schermpje zie, ben ik geneigd meteen op “Nu even overslaan” te klikken, maar ik was speciaal naar Facebook gegaan voor dit schermpje, dus klikte ik op “Doorgaan naar de volgende stap”.

Het volgende scherm verscheen:

Facebook introduceert: de nieuwe privacyinstellingenDe linkerkolom toont de nieuwe instellingen, zoals Facebook ze voorstelt en de rechterkolom toont je oude instellingen, zoals ze waren vóór de nieuwe privacyinstellingen.

Facebook wil eigenlijk al je gegevens met de hele wereld delen, tenzij jij er een stokje voor steekt!

Ik heb meteen alle vinkjes naar de rechterkant gezet, om al mijn gegevens op de oude instellingen te laten staan:

Doe maar gewoon, dan doen we al gek genoeg!Bedenk, terwijl je dit doet, meteen hoe je instellingen stonden en met wie je eigenlijk welke informatie wilt delen.

Facebook heft natuurlijk een goede afweging gemaakt voordat ze het commentaar van de hele wereld over zich afriepen met deze nieuwe privacyinstellingen. Los van de nadelen, zijn er natuurlijk ook voordelen.

De meest voor de hand liggende is dat je met de nieuwe privacyinstellingen van Facebook je gegevens nog makkelijker kunt delen 🙂

Wees je er verder op bedacht dat, ongeacht jouw instellingen, er soms weleens iets mis kan gaan bij Facebook en er per ongeluk zomaar gegevens van iedereen op straat kunnen liggen. Ook kan Facebook achteraf beslissen dat bepaalde gegevens sowieso openbaar worden, ongeacht jouw wensen. Hyves heeft ook eerder zoiets gedaan en het kan geen kwaad het nieuws rondom jouw sociale netwerken goed te volgen en actie te ondernemen waar nodig.

Applicaties op Facebook

Facebook is van alle sociale netwerken het meest open. Dat betekent dat software-ontwikkelaars er op allerlei leuke, mooie, handige manieren applicaties omheen kunnen ontwikkelen. Hierdoor kun je binnen je Facebook-pagina leuke gadgets tonen, spelletjes, verjaardagskalenders en ga zo maar door. Helaas zijn niet alle softwareontwikkelaars te vertrouwen, dus als je toch bezig bent je Facebook-instellingen na te lopen, kijk dan meteen even bij Instellingen en dan bij Toepassingsinstellingen. Je krijgt nu een heel summier lijstje van toepassingen. Pas als je bij Weergeven de optie “Toegestaan” selecteert, zie je alle Facebook-applicaties die iets met jouw gegevens mogen doen. Sommige Applicaties kunnen je Facebook-status bijwerken en andere kunnen bijvoorbeeld je geboortedatum uitlezen. Je kunt eventueel softwareontwikkelaars die rare dingen uithalen met jouw gegevens rapporteren aan Facebook, maar dan moet je er eerst achter komen dat ze iets met jouw gegevens hebben gedaan en dat is natuurlijk te laat. Nog beter is om per Applicatie de instellingen goed na te kijken en om bij twijfel de Applicatie te verwijderen uit je profiel. Mocht je functionaliteit missen, dan kun je de Applicatie achteraf altijd weer toevoegen.

Kijk uit met Applicaties die je door vrienden aangeboden krijgt. Als een vriend op Facebook je uitnodigt om een bepaalde Applicatie te gebruiken, dan heb je totaal geen idee wat voor Applicatie dat is (ondanks de naam). Ook de vertrouwensrelatie met je vriend zegt niets over de ontwikkelaar van de Applicatie.

Laatst ontving ik een uitnodiging van een vriend om een of andere Geluksapplicatie (een naam zegt natuurlijk niets over de inhoud) te gebruiken op Facebook. Natuurlijk wilde ik die Applicatie meteen installeren, maar toen ik het risico hiervan afwoog tegen de noodzaak, besloot ik de Applicatie te negeren. Nee zeggen kan altijd en als je al een tijdje Facebook gebruikt, zul je verbaasd zijn over de hoeveelheid Applicaties die toegang hebben tot jouw profiel.

Onthoud: als je informatie niet wilt delen, dan is het internet (en dan met name Facebook) niet de juiste plaats om die gegevens te bewaren. Soms heb je zelf de keuze (je hoeft immers geen Facebook-account te hebben) en soms heb je geen keuze.

Als je geïnteresseerd bent in privacy, lees dan ook de volgende artikelen:

“NS schaft privacy af” (NRC)

“RTL onthult: Nictiz medewerkers twijfelen aan bescherming privacy EPD” (Medical Facts)

En volg natuurlijk @BitsOfFreedom op Twitter 🙂

Veel leesplezier en wees voorzichtig!

RTL onthult: Nictiz medewerkers twijfelen aan bescherming privacy EPD