Go, @nrcnext!

Toen ik hoorde dat nrc.next “het nieuws achter het nieuws” zou gaan brengen, was ik onmiddellijk om. Geen koppen als “Oorlog in Afghanistan” maar “Waaróm is er oorlog in Afghanistan?”, met tekst en uitleg.

Fijn.

Alleen had ik ook bezwaren. Bij het abonnement op nrc.next krijg je maandag t/m vrijdag nrc.next en in het weekend (dan is er geen nrc.next) een zaterdagexemplaar van NRC Handelsblad. Da’s weer de krant-oude-stijl en die wilde ik dus niet.

Papieren kranten worden thuis in de brievenbus bezorgd. Ook als je een paar dagen op pad bent. Soms worden ze niet bezorgd en tegen de tijd dat je je lekker hebt verheugd op je krantje en ontdekt dat hij er niet is, is het al te laat om te bellen naar de Klantenservice, moet je je krant ergens opnieuw kopen en het claimen van een onbezorgde krant kost meer dan het ooit oplevert. Jammer, jammer!

Inmiddels heb ik een iPad en met enige vertraging is er na de App voor NRC Handelsblad nu ook een App voor nrc.next!

Hoe werkt het? Je koopt eenmalig de App voor EUR 0,79 en daarna kun je losse nummers downloaden voor EUR 0,79 per stuk. Zo hoef je dus nooit meer te betalen voor een krant die je niet zult lezen! Bij aanschaf van de App krijg je overigens je eerste krant kado. Ben je al klant van de papieren krant, dan heb je al betaald en kost het downloaden niets extra (de papieren krant kost EUR 1,30 in de losse verkoop).

Ik ben zo blij als een kind! Hartelijk bedankt voor mijn krant-on-demand en welkom in 2010! Zo kan het dus ook en dit is nog maar het begin!

En als ik nog een suggestie mag doen: sommige mensen vinden het fijn om meer dan één krant te lezen. Natuurlijk is het vanuit het perspectief van een krantenaanbieder niet vreemd dat iedere krant zijn eigen App heeft, maar als je het vanuit het perspectief van De Klant bekijkt, De Lezer, dan kun je misschien bedenken dat het vervelend is om voor iedere individuele aanbieder van nieuws een individuele App te moeten gebruiken met een eigen interface, instapprijs, verdienmodel. Als aanbieders van content zouden s a m e n w e r k e n, zouden ze de som der delen kunnen overstijgen. Dan zou er synergievoordeel kunnen ontstaan. Schaalvoordeel, lagere overheadkosten, één interface voor de lezer en laagdrempelige toegang tot premium content. Niet uitsluitend van je eigen bedrijf, maar ook van andere bedrijven, ja. Je lezers zijn namelijk niet stom en gaan toch naar andere informatie op zoek. Waarom zou je ze dan niet helpen? Zomaar een idee.

Samenwerken.

Heb je nog geen iPad? Koop er dan onmiddellijk eentje, want het is een prachtapparaat! Heb je nog geen nrc.next op je iPad? Klik dan op deze link en lees er meer over:

http://digitaal.nrc.nl/ipad_next.php

Happy hunting!

P.S.: Jammer dat de hyperlinks in de digitale nrc.next nog niet klikbaar zijn. Ik denk dan: “Ze maken die krant zelf! Hoe moeilijk kan het zijn om URL’s in een speciaal lettertype op te maken, zodat de App ze herkent en ze klikbaar maakt? Dat is zelfs nog papier-vriendelijk, ook!”. Correctie: als je klikt op een artikel, kun je vervolgens wél klikken op de links. Wel weer vreemd dat je niet kunt klikken op advertenties en dus ook niet op links in advertenties. Daar liggen, volgens mij, nog wel wat commerciële kansen…