conversationlist.com – Vers bloed!

Vers bloed
Hoe leer je nieuwe mensen kennen en hoe kom je aan nieuwe ideeën? Vaak gebruik ik het verhaal van de CD-wisselaar. Stel: je hebt een CD-wisselaar waar zes CD’s in passen. Vroeger zat zo’n CD-wisselaar achter in je auto. Het voordeel: je hoort altijd muziek die je goed vindt. Het nadeel: je hoort nooit nieuwe muziek. Daarvoor heb je de radio nodig, maar daar heb je altijd ruis, gepraat en reclame tussen de muziek door.Dit zelfde fenomeen heb je op Twitter. Stel: je volgt zes mensen op Twitter. Op die manier kun je de informatie tot je nemen die zij met je delen, maar hoe kom je aan nieuwe informatie? Slechts weinig mensen zullen lukraak onbekenden gaan volgen om te kijken of dat nieuwe inzichten oplevert en het zoeken naar nieuwe interessante accounts is een tijdrovende klus.

Twitter List
Op Twitter kun je lijstjes bijhouden. Zo’n lijst geef je een naam en je voegt er Twitteraccounts aan toe. Zo heb ik een lijst Nieuws gemaakt, waaraan ik publieke Twitteraccounts van kranten heb toegevoegd. Op m’n iPad gebruik ik Flipboard om alle tweets van die lijst weer te geven, zodat ik een soort live-krant heb van wat er gebeurt in de wereld. Ook heb ik een Twitter List die Schagen heet. Schagen is mijn woonplaats en mijn lijst Schagen bevat Twitteraccounts van mensen (en bedrijven) die ik ken en die iets met Schagen hebben. Vooral als ik op reis ben, vind ik het prettig om te lezen wat er in mijn woonplaats gebeurt. Zie het als de moderne versie van een streekkrant, geschreven door het volk zelf!

ConversationList
Op een dag zag ik bij iemand een List die “conversationlist” heette. In de omschrijving stond: “A dynamic list rebuilt daily of the people you are talking to and about”. Ook bij andere mensen vond ik zo’n lijst. Ik ontdekte dat deze lijst niet door de mensen zelf, maar door een systeem wordt bijgehouden. Dat systeem heet ConversationList en je kunt het vinden op http://conversationlist.com/

Hoe werkt het?
Als je “praat” met mensen op Twitter, dat wil zeggen: je noemt hun Twitternaam in je tweets, dan worden deze mensen door ConversationList opgemerkt. De mensen met wie je het afgelopen etmaal hebt gepraat, komen op jouw lijst conversationlist te staan. Ieder etmaal kijkt ConversationList opnieuw met wie je hebt gesproken en zo ziet jouw lijst er dagelijks anders uit. De mensen uit jouw netwerk kunnen die lijst volgen, zodat ze in hun tijdlijn de tweets zien van de mensen met wie jij het afgelopen etmaal hebt gesproken. Slim, hè? Door je te abonneren op een conversationlist van een vriend of bekende, zeg je dus eigenlijk: “Toon mij de tweets van de mensen met wie jij praat op Twitter”. Op die manier kun je informatie tot je nemen van mensen die je vrienden hebben ontdekt. Want twee weten meer dan een.