LGW-ANU – Mijn veganistisch experiment

Een tijdje worstel ik al met mijn oude gewoonte om dode dieren te eten. Ik vind vlees en vis heerlijk, maar ik ben tot het inzicht gekomen dat het niet goed is. In de eerste plaats niet goed voor de dieren, maar ook niet voor mensen. Laatst ging ik voor het eerst uit eten met Henriëtte in Stockholm. Ik biechtte haar op dat ik vegetarisch wilde eten (of ze dat niet lastig vond), toen zij mij vertelde dat ze veganist was. Veganisten eten niet alleen geen dieren, maar ook geen producten waar dieren aan te pas zijn gekomen, zoals boter, kaas en eieren. Ik vind het al lastig geen vlees en geen vis te eten, maar zij vertelde dat het een bewuste keuze van haar was, die ze had genomen op haar zeventiende en dat het helemaal niet zo moeilijk was. Dat is mij sindsdien bijgebleven.

Ik eet tegenwoordig bij voorkeur geen vlees of vis. Bij afwezigheid van alternatieven eet ik wat voorhanden is. Dat noem ik met een knipoog Praktisch Principieel Vegetarisme.

Toen ik gisteren incheckte voor mijn vlucht van vandaag, dacht ik hier weer aan terug. Dat eten aan boord van vliegtuigen vind ik afschuwelijk en de kip of cottage pie zijn vaak niet meer dan vage herinneringen aan de smaak van een echte maaltijd. Mijn vlucht bestaat uit twee delen: Amsterdam-Londen en Londen-Antigua. Ik vlieg British Air. Op de reis AMS-LHR kon ik geen speciale voorkeur opgeven voor mijn maaltijd. Gelukkig kreeg ik aan boord het broodje plastic ham eenvoudig omgewisseld voor een broodje kaas. Voor het tweede deel van de reis kon ik mijn dieetvoorkeur aangeven. Het was moeilijk. Er was “gewoon” vegetarisch, maar daar zaten ter compensatie lactoseproducten bij, die ik liever mijd. Als je even doorklikt bij BA, wordt de lijst uitgebreider. Koosjer, Hindoe, ik kon uit wel tien verschillende dieetregimes kiezen. Ik besloot dat het vegantistisch werd en hoopte er maar het beste van. Erger dan ik gewend was van het vliegtuigvoedsel kon het toch niet worden, dacht ik. Met een sarcastisch lachje wenste Greet, die diëtist is, mij veel succes. Zij heeft gestudeerd om diëtist te worden (het is namelijk een vak, mensen) en zij stelt zich op het punt dat ouders die hun kinderen veganistisch laten eten zich schuldig maken aan kindermishandeling, omdat die kinderen niet de stoffen krijgen die ze nodig hebben. Zij vindt veganisme extreem, maar ik had er wel zin in om vandaag eens iets anders te proberen.

Als we zijn opgestegen tikt de stewardess op m’n schouder. “Sorry, sir. Did you order vegetarian?”. Ik was het alweer vergeten. Eerder vroeg ik mij af of BA mijn dieetwens zouden volgen naar de stoel waarop ik was ingecheckt. “Vegan”, corrigeer ik. “Whatever”, hoor ik haar denken. Hoera, het systeem werkt!

Ik krijg mijn eten voordat de overige passagiers het krijgen. Dat voelt speciaal. Mijn maaltijd blijkt rijst met kikkererwten, spinazie en een koude salade van gegrilde courgette, paprika, sla en heerlijke tomaat! Ik kan het niet geloven. Ik ruik vlees noch vis. Argwanend pak ik het pakje boter, dat bij m’n broodje zit, maar ook dat draagt het label Vegan. Het brood bevat wél gluten, zegt de verpakking, maar daar heb ik geen problemen mee.

Geloof het of niet, maar ik geniet van iedere hap eten! Het is een smaak die ik nog niet ken. En er zit heerlijk fruit bij! Het is de beste maaltijd die ik ooit heb gegeten! Nou ja, aan boord van een vliegtuig, dan 🙂 In iedere hap proef ik smaak en zorg die British Air in mijn maaltijd heeft gestoken. Echt waar. Well done, BA!

Een uur voordat we landen, verschijnt de stewardess opnieuw aan mij. Deze keer heeft ze een broodje humus mee en ook nu weer geniet ik van elke hap. Ook de porties zijn spot on en ik ga proberen voortaan enkel nog veganistisch te eten als ik vlieg en als het kan.

Deze service kost niets extra. Ik zou zeggen: probeer het zelf eens! Ik ben nu al blij dat ik ook op de terugreis mijn veganistisch eten al heb geboekt. Het zou mooi zijn als je je dieetwensen in een van je vele gebruikersprofielen zou kunnen vastleggen, evenals de wens om aan het gangpad te zitten, maar er moet ook wat overblijven om te verbeteren 🙂