LG F1612WD

Ik was voor mijn werk op reis geweest en had een koffer vol vuile was, toen mijn AEG-wasmachine het liet afweten. Er tikte iets in mijn wasmachine, waardoor hij niet meer startte. Het bleek om het deksel van de zeepbakhouder te gaan. Na enig speurwerk kwam ik tot de conclusie dat het om een plastic onderdeel ging, dat door AEG als een soort tijdbom in mijn wasmachine gemonteerd zat om na een aantal draaibeurten stuk te gaan! Een vervangend onderdeel zou met arbeidsloon op ongeveer EUR 200 komen en dan was het maar de vraag wat er daarna stuk zou gaan. M’n wasmachine was na meer dan zeven jaar trouwe dienst aan vervanging toe.

Jarenlang had ik gewassen met een wasmachine en gedroogd met een losse droger. Mijn schone natte was kon alleen nooit te lang in de machine blijven liggen (anders gaat het stinken) en daarom moest ik ’s ochtends na het aanzetten van de was altijd in de buurt blijven om de schone was tijdig in de droger te stoppen.

Was-/droogcombinatie
Mijn zusje attendeerde mij op de was-/droogcombinatie. Hier stop je je vuile was in en haal je je schone was droog uit! Het was even zoeken, maar mijn ultieme machine bleek de F1612WD van LG. Was-/droogcombinaties kunnen over het algemeen meer wassen dan drogen en dat kan lastig zijn als je de machine helemaal volstopt. Dan moet je na het wassen een deel van de natte was verwijderen voordat je de was kunt drogen. De lagere droogcapaciteit is dus bepalend voor het gemak dat je van de was-/droogcombinatie hebt. De F1612WD kan 12 kg wassen en 8 kg drogen. Da’s meer dan genoeg voor mijn huishouden. Ter vergelijking: een iets goedkoper alternatief model van Samsung kan 8 kg wassen en 6 kg drogen. Daar begin ik niet aan.

Een bijkomend voordeel van de F1612WD is dat hij zou beschikken over WiFi, waarmee je op afstand d.m.v. een app je was kunt starten en volgen.

Speurtocht
Het was een lange speurtocht, waarbij ik honderden sites heb afgezocht, soms met tegenstrijdige informatie. Het valt mij ontzettend tegen dat zelfs de fabrikanten nauwelijks bruikbare informatie over hun eigen producten hebben en dat de navigatie door de sites verschrikkelijk is. Ook is het vergelijken van soortgelijke producten (zelfs van dezelfde fabrikant) is een bijna onmogelijke taak. Zorg ervoor dat je bij twijfel de fabrikant raadpleegt! Het ergste was Samsung, die op hun site en in de handleiding spreken over “drogen”, terwijl navraag bij Samsung verduidelijkt dat ze met “drogen” eigenlijk “centrifugeren” bedoelen en dat het dus niet om een was-/droogcombinatie gaat, maar enkel om een wasmachine. Pffff. Als algemene richtlijn kun je aanhouden dat de meeste merken iets van WD (Wash Dry) in hun modelnummers stoppen als het om een was-/droogcombinatie gaat. Ook is de naam “was-/droogcombinatie” lastig te zoeken op Google en sommige fabrikanten hebben niet eens was-/droogcombinaties. De gangbare term voor wat ik zocht is “was-/droogcombinatie” of “was-/droogcombi”.

Dit was mijn checklist met overwegingen:

  • Wascapaciteit versus droogcapaciteit
  • Draairichting deur links of rechts
  • Energielabel wassen
  • Energielabel drogen
  • Waterverbruik
  • Geluidsniveau
  • WiFi & App
  • Prijs

Kijk zelf maar eens hoeveel moeite je moet doen om bij iedere fabrikant de bovenstaande eigenschappen te vinden (als je ze al vindt).

De gangbare prijs voor de F1612WD was EUR 1.200, maar ik vond hem in de webshop van Bemmel & Kroon voor EUR 999, inclusief bezorging, aansluiten en afvoeren van mijn oude wasmachine.

Op de dag van levering kon ik via Track & Trace op de site van DynaLogic keurig zien waar de monteur zich bevond. Twee man kwamen mijn oude wasmachine afvoeren en de nieuwe plaatsen. Opeens vond ik mijn zoon in tranen onderaan de trap: hij kon maar moeilijk afscheid nemen van onze oude wasmachine. Uiteindelijk heb ik hem op de oude wasmachine getild, die al in de vrachtwagen stond voor transport en heb ik een afscheidsfoto en -video voor hem gemaakt met de oude machine. Probleem opgelost!

De nieuwe was-/droogmachine is een prachtig apparaat! Hij wast en droogt prima en hij heeft een mooie grote deur, waarmee je de machine makkelijk kunt volstoppen. Heerlijk!

WiFi & App
In de handleiding van de F1612WD komt het woord WiFi niet voor. Nader informeren bij LG leert mij dat deze machine helemaal niet beschikt over WiFi! Ook kan ik hem helaas niet gebruiken met een app. Ik ben mijn tijd vooruit 🙁
Samsung heeft een wasmachine met WiFi en app, maar die kost EUR 2.000 en die kan nog niet eens drogen. Daar heeft Samsung een losse droger voor, die ook over WiFi en een app beschikt, maar dan heb ik weer twee losse apparaten, nog los van het prijsverschil. LG komt binnenkort met een “connected” wasmachine, maar ook die kan niet drogen. Ondanks mijn teleurstelling concludeer ik dat een machine die kan wassen en drogen voor deze prijs een uitstekende koop is. Dan maar geen WiFi en geen app.

Tips voor de fabrikant
Een klein puntje: Er zit geen verlichting in die enorme trommel. Een lampje in die enorme trommel kan voorkomen dat je er nog een zwarte sok in hebt zitten als de witte was erin gaat.
Nog iets kleins: tijdens het wassen en het drogen “weegt” de machine de was. Tijdens dit proces neemt hij telkens een beetje water uit de waterleiding, waardoor de waterleiding een klappend geluid maakt. Dit gebeurt in cycli van 20-30 watertapbeurten en dat vond ik hinderlijk. Voor EUR 40 heb ik bij Karwei een waterslagdemper gekocht, die ik met teflontape waterdicht heb aangesloten op de kraan. De waterslagdemper zorgt ervoor dat de leiding geen herrie maakt tijdens het wassen en drogen. Het was mooi geweest als die wterslagdemper erbij had gezeten.