Korea 2015 – Dag 8

In overleg met mijn huisgenoten sta ik vandaag vroeg op – om 06:00. Ik orienteer me op het openbaar vervoer en download de Explore Seoul Subway Map app voor mijn iPhones. Misschien ga ik vandaag zelfstandig met het Koreaanse OV naar de technomarkt in Jeongja!

Daarna laten Sergey en ik Gunhee uit en gaan we naar het ziekenhuis. Daar ontbijten we in het ziekenhuisrestaurant, waar “zelfs de meest kritische gourmet aan zijn trekken komt”, zegt het bord bij de ingang. Dat belooft wat!

Het is een heerlijk ontbijt en het kost USD 4. “Dat is de prijs voor medewerkers van het ziekenhuis”, zegt Sergey. De rest betaalt het ziekenhuis. Voor niet-medewerkers kost het ontbijt USD 5.

Nadat we het restaurant verlaten, komen we een Russische patiënt van Sergey tegen. We maken een praatje en ik word kort voorgesteld aan Sergey’s Russische collega.

Daarna begint de werkdag. Het ziekenhuis stroomt vol op maandagochtend. Daar moet ik even een filmpje van maken!

Ik ontmoet Sergey’s collega’s op de afdeling International Healthcare. Dit team prachtige dames spreekt Arabisch, Russisch, Engels en natuurlijk Koreaans. Nederlands is er nog niet bij, maar wie weet… Een aantal van Sergey’s collega’s heb ik eerder gezien in Schagen. Ze zijn heel blij om mij te zien!

Natuurlijk móet ik een rondleiding door het ziekenhuis. Met Doctor Kim aan de ene kant en het hoofd International Healthcare aan de andere kant zie ik de VIP rooms van het ziekenhuis. “Koreanen houden niet zo van vloerbedekking, maar onze Arabische gasten zijn er dol op”, hoor ik. Voor de gein maak ik een 360 graden panoramafoto van de kamers. Dat vinden ze prachtig! Sergey logt met zijn pasje in op een grote monitor, waarop ik levensgroot dashboard zie van het hele ziekenhuis. Hierop vinden we het aantal beschikbare bedden, de bezettingsgraad, verblijfsduur van de patiënten, de vitale informatie van individuele patiënten, operatieschema’s en ga maar door. Het is erg indrukwekkend!

Dan drinken we koffie. Het hoofd van de medische prescans schuift aan. Haar herken ik uit Schagen. Ze is heel blij mij te zien. “Wat zie je er goed uit! Je lijkt wel een filmster”, zegt ze. Ze is heel blij met haar kado. Het duurt niet lang voordat ik een anamnese voor mijn neus krijg voor een checkup. “Schikt morgen?”, vraagt ze. Ik grap dat ik even mijn agenda erbij moet pakken. Nadat ze mijn intakeformulier heeft aangenomen, schuift er een andere dame aan, die het formulier aanneemt en controleert. “Misschien is overmorgen beter”, stelt zij voorzichtig voor. Doctor Kim legt uit dat het morgen heel druk is, omdat ze overboekt zijn. “Nee, hoor, morgen is prima” verzekert Doctor Kim haar. Overmorgen moeten we naar Gwangju voor zijn college.

Ik krijg een tas met spullen mee, waaronder poeder, dat ik met 3 x 0,5 liter water moet verdunnen. Ik mag na 19:00 vanavond niets meer eten. 17:00 is misschien beter.

Vanavond vroeg naar bed en morgen vroeg op voor de medische prescan. Ben benieuwd!