Joomla!dagen 2008 – Dag 1 – Businessdag: James Vasile 11:50-12:30

James Vasile is een jurist en dat was duidelijk te horen aan zijn verhaal. Hij vertelde over de filosofie achter de GPL (General Public License), waarbij hij het punt maakte dat de meeste mensen in de zaal deze weliswaar kennen, maar niet gelezen, laat staan begrepen hebben. Tóch weet iedereen wat zo’n beetje de strekking ervan is. Hier maakte hij een bruggetje naar de wet. Hij vroeg hoeveel van de aanwezigen wisten dat het slecht is om te stelen en wie de wet gelezen heeft die stelen verbiedt. Interessant! Je hoeft iets dus niet te lezen om toch op de hoogte te zijn. Hoe kan dat nou? James legt uit dat het woord door sociale netwerken toch bij iedereen terecht kan komen, net als bij gratis software.

James is een evangelist van de open source. Hij doet haarfijn uit de doeken dat het succes van open source leunt op drie pijlers, te weten: vrijheid, delen en ecosysteem. Hij legt uit dat wij, techneuten, de verplichting hebben om met z’n allen software beschikaar te maken aan iedereen die daarbij gebaat is en dat mensen vanuit hun natuur graag dingen delen. Tot slot heeft ook de open source een ecosysteem nodig, waarmee er geld in het laatje komt, want de schoorsteen moet roken. Interessant verhaal! James vertelt dat de zeven Top-50 ICT System Integrators die vandaag aanwezig zijn, er zeker niet geweest zouden zijn als deze Joomla!dagen vijf jaar geleden zouden zijn gehouden en hij legt uit dat niemand om open source heen kan, omdat open source al overal in ons leven is, op onze desktops, servers, mobiele telefoons of als embedded black box system, waar ze vitale zaken regelen voor ons. James belooft ons dat we nog een hoop gaan horen van open source software.

Zo! Na James’ presentatie gaan we even lekker een hapje eten en een stukje schrijven. Marc Nederbergh is ondertussen druk bezig om de videobeelden die hij heeft geschoten te monteren. Vanmiddag gaan we sprekers en/of bezoekers interviewen in onze techroom.