13 Mei 2008 – Hong Kong

Hong Kong is een prachtige plek!

Ik word om 08:30 wakker en ik vind het eigenlijk zonde om nog langer in mijn bed te blijven liggen; buiten gebeurt er van alles! Als Kees ook wakker is, besluiten we om niet te ontbijten in het hotel, maar om gewoon lekker op pad te gaan en de hele dag door wat kleine hapjes te eten. Niet soms en veel, maar vaak en weinig, dus. Dat is sowieso beter.

We vinden een heerlijk Viëtnamees tentje in een geaircood winkelcentrum en daar zitten we met een spectaculair uitzicht te genieten van ons eerste hapje van vandaag. Na een behoorlijk uitgebreide lunch rekenen we HK$ 45 af (ongeveer EUR 3,75) . Dat is echt ongehoord!

Daarna lopen we en lopen we. We pakken af en toe de MTR en dan lopen we weer een beetje. Het is echt heel warm, hoewel het eerder de luchtvochtigheid is waarvan we last hebben. Gelukkig is het beter dan gisteren. Er staat vandaag een fris windje en, afhankelijk waar je loopt, geeft dat wat verkoeling.

Vandaag is een heel slechte dag voor mijn neus. Ik vermoed dat slaapgebrek, van de warmte de koude airco in en een verlaagde weerstand hiervan de oorzaak zijn. Gelukkig wordt het richting de avond beter.

Tegen het einde van de middag kom ik een heel mooi horloge tegen, dat ik na veel wikken en wegen uiteindelijk besluit te kopen. Hoera! Ik heb weer een nieuw horloge!

Hong Kong is een rare plek, vol contrasten. Vanavond gingen we eten in de stad en toen zagen we een groepje ‘Spice-Girls’-achtige dames een taxi in stappen, terwijl we bijna struikelden over een zwerver. Arm en rijk leven hier naast elkaar. Oude, krakkemikkige gebouwen staan naast wolkenkrabbers. In de winkelcentra kun je in de ene winkel schoenen kopen voor minder dan een euro, terwijl je bij de buren een horloge van EUR 60.000 in de etalage ziet liggen. Dat maakt Hong Kong een interessante plek, die soms moeilijk te begrijpen is. Gisteravond heb ik nog wat muziek gekocht. Dat kost ook helemaal niets. Ik was voor drie CD’s (Mariah, Kylie en Madonna) nog minder kwijt dan 1 CD in Nederland! Naar mijn idee komt dat door de moordende concurrentie hier. Hier willen ze gewoon verkopen, terwijl in Nederland de ene CD-winkel na de andere zijn deuren sluit. Dat betekent dat de prijzen in Nederland te hoog zijn. Zo hoog, dat niemand meer CD’s wil kopen. En dat gezeur van de platenindustrie over MP3 en nieuwe technieken. Laat ze eens iets constructiefs doen met die techniek! Als een CD in Hong Kong EUR 7,50 kost, dan wordt er evengoed nog winst gemaakt en dan zijn er ook rechten betaald. Waarom kan dat in Nederland niet? Hier verkopen ze tenminste nog CD’s en de winkels overleven hier ook!

Gisteren zei Freddy, terwijl we op straat liepen: “Je kunt in Hong Kong nooit in één rechte lijn over straat lopen”. Ik dacht toen onmiddellijk dat precies ditzelfde ook geldt voor de Aziatische mentaliteit. De kortste verbinding tussen twee punten is in Azië meestal geen rechte lijn. Het is interessant dat China Hong Kong een tijdje in bruikleen heeft gegeven aan de Britten en, toen de Britten het weer teruggaven aan China, hebben de Chinezen besloten om Hong Kong niet in te lijven, maar om er een SAR, een Special Administrative Region van te maken. Hong Kong hoort wel bij China, maar de Chinezen snappen dat ze het beter zo kunnen laten. Wikipedia spreekt over “de kip met de gouden eieren”. Datzelfde geldt voor Macau. Interessant, hoor!

Ik heb vanavond ingecheckt en we hebben zo’n beetje alle kadootjes ingeslagen.
Morgen vliegen we om 10:15 naar Amsterdam, dus moeten we rond 08:15 op het vliegveld zijn, dus willen we rond 07:15 in de taxi zitten. Het is bijna 22:35, dus ik ga lekker op tijd naar bed en morgen rond een uur of 06:00 op. Ja, ook morgen wordt het weer een lange dag. Bovendien is de vliegreis Hong Kong naar Amsterdam langer dan Amsterdam naar Incheon. Volgens het schema zitten we morgen twaalf uur in het vliegtuig! Dat wordt een hele trip…