Voorbeeldfunctie

Vanmorgen werd ik gebeld, omdat de mobiele telefoon van VVD fractieleider Mark Rutte gestolen is op Dance Valley, afgelopen weekend.

Er zouden allerlei rare smsjes de ether in zijn verzonden uit zijn naam en natuurlijk is alle informatie uit zijn telefoon openbaar geworden.

Maar “natuurlijk”? Eens denken. Als mijn telefoon wordt gestolen, dan blokkeer ik natuurlijk om te beginnen de simkaart, zodat er niet op mijn kosten, met mijn nummer kan worden gebeld of gesmst.

Ik heb een BlackBerry BES (BlackBerry Enterprise), waardoor alle informatie op mijn toestel beveiligd is en blijft. Het is natuurlijk vervelend als mijn toestel zou worden gestolen, maar de informatie erop is van mij en dat moet “natuurlijk” ook zo blijven!

Zou Mark Rutte dat niet weten? Zou hij niet weten dat zijn gegevens beter af waren geweest als hij een BlackBerry gehad zou hebben?

Het wordt in Nederland tijd voor een minister van Kennis en Technologie. Iemand die niet lacherig doet over het kwijtraken van zijn toestel. Iemand die ons gaat uitleggen hoe het wèl moet.

Als Nederland kennisland wil zijn, dan hebben we rolmodellen nodig; mensen die ons kunnen informeren. Mensen van wie wij iets kunnen leren. Als Mark Rutte zijn gegevens niet beschermt, waarom zou u dat dan wel doen? Omdat het zo hoort!

En dan zijn er nog de critici die hun e-mail niet over een buitenlands (BlackBerry) netwerk willen laten reizen. Ik wil iedereen eraan herinneren dat alle e-mail zonder speciale hulpmiddelen voor iedereen die daar zijn best op doet eenvoudig te onderscheppen, te lezen en zelfs te veranderen is. Voor de BlackBerry bestaat de S/MIME Support Pack, die tot voor kort alleen te koop was door overheden, maar die sinds 1 juni 2008 door iedereen gratis te downloaden en te gebruiken is.

S/MIME geeft je de mogelijkheid om (wat met Outlook ook al mogelijk was) je e-mailverkeer fatsoenlijk te beveiligen tegen onderschepping of wijzigingen onderweg. Als dát de krant nou eens zou halen…

Let op: voor zowel het installeren van BlackBerries alsook voor het uitrollen van de benodigde certificaten en de S/MIME Support Pack is kennis vereist. Databeveiliging (in de vorm van encryptie) is een serieuze zaak. Neem contact op met ons kantoor als u hierover meer wilt weten. Telefoon: (0224) 216-806.