Onveilige EPD-smartcard krijgt nieuwe chip | Nieuws | Security | Computable.nl

Eerder schreef ik over mijn bezwaren tegen het Elektronisch Patiëntendossier, het EPD.
Vandaag las ik in NRC Handelsblad dat de chip al vorig jaar gekraakt is, maar dat het nu pas duidelijk is geworden in Den Haag en dat er iets met deze informatie gebeurt.

Natuurlijk is dit precies waarvoor ik al bang was. Het lukt de politiek niet om de snelheid van beveiliging bij te benen en ondertussen nemen mensen, die niet gehinderd zin door enige relevante kennis, beslissingen en maken ze beleid op gebied waarvan ze totaal geen verstand hebben, ze proberen hun eigen wiel uit te vinden (zoals in het dossier OV Chip-kaart, dat vreemd genoeg om dezelfde reden als de EPD-chipkaart onveilig is) of ze proberen even een nieuw projectje erdoorheen te duwen, ook al adviseert een complete beroepsgroep om dit in rust te doen met een fatsoenlijke tijdsplanning en niet overhaast…

Gelukkig wordt de software rondom deze chip ontwikkeld door Getronics. Hopen dat het bedrijf nog niet failliet is (of zijn ze het inmiddels al?) als er wijzigingen aan de software moeten plaatsvinden, anders moeten we Getronics een financiële injectie geven (en nóg een en nog eentje om het af te leren), zodat ze de komende jaren bonussen en optiepakketten kunnen blijven uitkeren aan hun managers en zodat ze aan het werk kunnen blijven, want dat zal hard nodig blijven in de wedloop tussen beveiligers en krakers. En wie gaat dat betalen, trouwens? Ik heb in de informerende brief over het EPD niets dan goeds gelezen over het EPD. Daar stond zeker niets in over hogere kosten voor de burgers van Nederland of de gevolgen van falende of verouderde beveiligingsmaatregelen. Als het dan al uitlekt, want nare publiciteit over dit soort prestigeprojecten kun je maar het beste in de doofpot stoppen…

Als je op de link klikt naar het artikel van Computable, lees dan meteen de gerelateerde artikelen en vul dan alsnog het bezwaarformulier, dat ik natuurlijk al meteen heb ingevuld! Mocht je de brief niet meer hebben, dan kun je ook online een bezwaarformulier downloaden van de website infoepd.nl. Als hun site tenminste nog niet is gehackt 😉

Mensen, dit kan gewoon niet goed aflopen. En is die Noord/Zuid-lijn nou al eens klaar???

Onveilige EPD-smartcard krijgt nieuwe chip | Nieuws | Security | Computable.nl

Lees hier wat XS4ALL schrijft over het EPD