In mijn hoofd sinds #jd09nl: @WordPress vs @Joomla

This post is also available in: Engels

Ik heb WordPress en Joomla! nooit als concurrenten gezien, maar meer als appels en peren. WordPress is een Blogging Platform en Joomla! is een Content Management Systeem.

Totdat ik op de Nederlandse Joomla!Dagen 2009 een grafiekje van Google Trends voorbij zag flitsen en ik begreep wat voor enorme sprong WordPress de afgelopen tijd heeft gemaakt. Sindsdien ben ik alert en let ik goed op de verschillen. Ik roem WordPress om zijn snelle en innovatieve features, terwijl ik het knap vind dat Joomla! als  “motor” onder grote websites draait, zonder dat er ooit een haan naar kraait; onzichtbaar, ondankbaar, maar super betrouwbaar… In de VS scoort WordPress zelfs beter dan Joomla!, hoewel we de cijfers van Google Trends goed moeten interpreteren: in de grafiek zie je niet de penetratiegraad, maar de hoeveelheid informatie die Google over beide onderwerpen vindt. Bovendien zijn dergelijk grafiekjes makkelijk te gebruiken als propaganda en een beeld blijft makkelijker hangen in de hoofden van mensen, dan de genuanceerde uitleg erbij over hoe je dat beeld zou moeten interpreteren…

Over Google Trends: Het is grappig, dat je werkelijk alles (mits er voldoende informatie van aanwezig is bij Google) tegen elkaar kunt uitzetten: je kunt letterlijk appels met peren vergelijken en als je wilt, kun je er zelfs koelkasten naast zetten. Het maakt Google niets uit. U vraagt, zij zoeken. Bedenk eens wat je daarmee allemaal kunt doen…

Gek genoeg lijkt het wel of ik de laatste tijd steeds meer WordPress zie verschijnen. Zelfs bij websites, waarvan ik aanvankelijk dacht dat het “echte” websites waren 😉 WordPress zit duidelijk in de lift en ik denk dat het grote voordeel van WordPress is, dat het herkenbaarder is dan Joomla!, maar misschien vergis ik mij…

Ik hoop dat Joomla! 1.6 ons *binnenkort* een hoop goeds zal brengen en dat ze elkaar nog maar lang mogen blijven inspireren ! 🙂