Toyota – De nieuwe Prius: ’s Werelds meest geavanceerde auto

Vorige week moest mijn Prius voor een beurt naar de garage, dus dat was een uitgelezen kans voor een proefritje met de nieuwe Prius! Dit is mijn recensie:

Tsja. Wat kan ik zeggen: Het is nog steeds een fantastische auto! Ze hebben echt hun best gedaan bij Toyota om de auto verder door te ontwikkelen.

Ik noem even snel een paar dingetjes:

 • Adaptive Cruise Control
 • (in sommige landen beschikt de Prius zelfs over Lane Keeping Assist; een systeem waarbij de Prius je stuur overneemt om je auto ook nog op de juiste rijbaan te houden!)
 • Automatische verlichting (eindelijk!)
 • Automatische ruitenwissers (eindelijk! Hoewel: achterruit blijft handmatig)
 • “Ruitenwissers” op de lampen
 • Zonnedak!
 • Drie rijstanden: EV, Eco en Power
 • Afstandbediening met airco-knopje(!)
 • Heads Up Display (HUD)
 • Volvo-achtige middenconsole (helaas minder ruimte voorin)
 • Spraakherkenning is nu ook in het Nederlands(!)

Ja, voor die automatische verlichting (aan/uit) en die automatische ruitenwissers werd het hoog tijd… Het zonnedak is een welkome aanvulling. Geeft de auto een stuk meer licht, wat erg prettig is. Het airco-knopje op de afstandbediening heb ik nog niet getest, maar ik geloof dat dat ofwel voor de winter is, dat je de auto alvast kunt opwarmen, ofwel voor de zomer, dat-ie alvast wat kan afkoelen… Ach… Gadgets…

Helaas heb ik nog geen automatisch inklappende zijspiegels gezien, maar er moet wat te wensen overblijven…

Over de HUD (Heads Up Display) moet ik toch nog even wat kwijt. Dit is een echte twijfelaar van Toyota. De HUD is een reïncarnatie van de ouderwetse overheadprojector. Je weet wel: met zo’n spiegel. De HUD wordt geprojecteerd vanaf het dashboard op de voorruit. Maar de voorruit is van glas en glas is nergens precies hetzelfde. Het gevolg is een vaag, wazig en surrealistische kilometerteller op je voorruit, die overigens ook route-informatie kan weergeven. De HUD is in hoogte te verstellen, maar de bandbreedte valt wat tegen. Als je een beetje rechterop gaat zitten of wat minder, dan verlies je de HUD uit het oog. Eigenlijk ook gek dat de HUD door een postzegeltje van 8 x 8 cm wordt geprojecteerd. Als je erop gaat letten, dan moet je bijna je best doen om visueel contact met de HUD te houden en dat kan niet de bedoeling zijn geweest. Had ik al verteld dat het een twijfelaar was van Toyota? Zo komt-ie tenminste wel op mij over. Maar het is een geinig ding. Daar gaan we beslist nog meer van zien. En je kunt hem ook uitzetten!

Jammer dat de Prius duidelijk krapper zit als bestuurder. Er is minder ruimte voor de bestuurder en bijrijder dan bij het oude model. De deurvakken zijn kleiner en er is minder opbergruimte. Het handige opbergkastje in de middenconsole heeft plaats gemaakt voor een klik-/schuif-kastje met een heel klein dekseltje, waarin je qua hoogte precies één pen kunt opbergen en het vakje dat eronder zit is ook kleiner dan zijn voorganger. Het zal nog een hele toer worden om mijn huidige inventaris in het nieuwe type kwijt te kunnen…

Over sommige dingen blijf ik me verbazen… Ik ging even een rondje door het navigatiesysteem, toen mijn oog viel op de mysterieuze menu-optie “Lijst draaien”. Ja, ik moest er even over nadenken en mijn interesse in taal heeft mijn fantasie tot het uiterste gedreven, toen ik me bedacht dat “Lijst draaien” een superslechte vertaling is van het Engelse “List turns”, de optie waarmee je de afslagen in je navigatiescherm kunt tonen naast de routekaart! Hoe is het nou toch mogelijk dat Dae Punt uit Schagen dit ziet en er iets over moet schrijven op zijn weblog? Waarom kan Toyota dat niet gewoon knap vertalen? Ik stel voor: “Routebeschrijving” of, iets minder fraai: “Lijst met afslagen”. Doe hier iets aan, Toyota! Misschien kunnen jullie er een Navigatie-OS-update voor uitbrengen (bel me dan eerst even of ik nog meer van dit soort afschuwelijke taalgedrochten ben tegengekomen), maar dat hebben jullie voor het vorige type helaas niet gedaan (in de drie jaar dat ik hem nu heb).

Ik heb wat foto’s en filmpjes geschoten van mijn proefrit:

Al met al ben ik erg benieuwd naar de ware aard van de nieuwe Prius en ik begrijp dat er maar één manier is om daar ècht achter te komen…

Oja: En de vloermatten zitten standaard vast in dit nieuwe type Prius! 🙂

Toyota – De nieuwe Prius: ’s Werelds meest geavanceerde auto