Over bankrekeningnummers op de kassabon van Albert Heijn

Vandaag heb ik via de website van Albert Heijn de volgende reactie achtergelaten:

Zou het mogelijk zijn het de identificerende nummers van de kassabonnen te anonimiseren? Ik vind het vervelend dat mijn bankrekening-, bonuskaart- en airmilesnummer volledig op de kassabon staan, die soms achterblijft in de winkel of mee naar huis gaat. Meestal gaat mijn kassabon na controle de prullenbak in en dan vind ik het vervelend dat deze nummers daarop te lezen zijn. Ik vind dat een inbreuk op mijn privacy.

Ik snap dat het controletechnisch handig kan zijn als deze nummers op de bon verschijnen (bijvoorbeeld als je meer dan één bankrekening gebruikt en wilt controleren met welke rekening je je boodschappen hebt betaald), maar het is volstrekt onnodig om het volledige nummer op de bon af te drukken. De laatste vier cijfers zijn voor de gebruiker voldoende om zijn eigen bankrekening te herkennen, maar maakt het voor een vreemde onmogelijk (moeilijker) om zomaar achter iemands bankrekeningnummer te komen. Andere bedrijven (waaronder het Amerikaanse McDonald’s) printen sinds mensenheugenis enkel de laatste vier cijfers van het bankrekeningnummer op een kassabon, bijvoorbeeld: XXXXX1234

Ik zou het al prima vinden als mijn Albert Heijn (Schagen) het zo zou doen, maar nog beter lijkt het me als dit standaardbeleid van AH werd. Bovendien helpt dat de burgers van Nederland beter op hun gegevens passen, zoals onze rijksoverheid ons via Postbus 51 adviseert (ze vertellen alleen niet hoe).

En nu ik toch bezig ben: Zou het ook mogelijk zijn het reactieveld van de website iets te vergroten? Ik ben nu speciaal deze tekst in het Kladblok van Windows aan het typen (in een groot scherm), zodat ik de tekst daarna kan plakken in het postzegelvenstertje waarin uw gebruikers kunnen reageren op uw website. Dat kleine venstertje suggereert dat u liefst zo min mogelijk feedback van uw klanten krijgt en dat kan toch niet de bedoeling zijn…

Ik ben benieuwd hoe ze daar op reageren…

P.S.: Ik zie tot mijn schrik dat de naam van de bank ook op de kassabon staat. Ze zullen toch wel snappen dat als ze die wèl op de kassabon laten staan het geen zin heeft om enkel de laatste vier cijfers van het rekeningnummer af te drukken? De eerste cijfers van je rekeningnummer geven namelijk aan bij welke bank je rekening loopt… Ach, zo slim zijn ze vast wel… Toch?!?