Spotify: Muziek 2.0

Follow me on Spotify

Spotify is een muzieksysteem, dat is komen overwaaien uit Zweden. Het heeft even geduurd voordat ook in Nederland alle rechten netjes waren geregeld, maar het is dan zover.

Er zijn drie smaken Spotify:

  1. Spotify Open (GRATIS)
  2. Spotify Unlimited (EUR 4,99 per maand)
  3. Spotify Premium (EUR 9,99 per maand)

Spotify Open
Spotify Open kost niets. Je bent beperkt tot 20 uur muziek per maand en tussen de nummers door hoor je reclame. Ik heb een tijdje Spofity Open gebruikt en na lekker naar rustige pianomuziek van Erik Satie geluisterd te hebben, schrok ik opeens van reclame voor het nieuwste album van de Venga Boys! Bonk-bonk-bonk!!! Blijkbaar heeft de reclameprogrammeur bij Spotify een gezond gevoel voor humor 🙂

Spotify Unlimited
Als je EUR 4,99 per maand betaalt, vervalt de beperking van 20 uur per maand en kun je onbeperkt muziek luisteren uit de hele Spotify database. Er zijn bepaalde artiesten ondervertegenwoordigd of zelfs afwezig, maar je kunt er een behoorlijk feestje mee geven. Als je de Beatles zoekt, zul je enkel coverbands en tributes vinden. Van bijvoorbeeld K3 is maar een enkel nummer te vinden. Jammer, maar brand is erger.

Spotify Premium
Tsja. Voor EUR 9,99 per maand heb je alle features van Spotify Unlimited, maar bovendien ook Spotify op je mobiel, zowel online als offline! Ja, je zit dus niet vast aan je computer, maar met Spotify Premium kun je zelfs onderweg (je hebt wel een internetverbinding nodig) luisteren naar je muziek. Ga je wintersporten en ben je bang dat je in het buitenland geen internetverbinding hebt om jouw favoriete aprèsskimuziek te luisteren? Dan maak je vooraf een playlist en vertel je Spotify dat je deze offline wilt kunnen gebruiken en ski heil!

Mobiel
Naast ondersteuning voor Windows, Mac en Linux ondersteunt Spotify Premium ook iPhone, iPad, Google Android, Windows Phone, Nokia Symbian en Palm.

Sociaal
Zelfs met gratis Spotify Open kun je al aan de slag met Facebook. Omdat Spotify Open voor iedereen gratis is, kun je via Facebook playlists of nieuwe muziek delen. Je vrienden op Facebook kunnen kennis nemen van jouw favoriete muziek en ze kunnen zich zelfs abonneren op jouw playlists. Ook kent Spotify de zogenaamde Collaborative Playlist, waarmee anderen muziek op jouw lijst kunnen zetten! Spotify kan uitstekend overweg met Shazam (om muziek uit de lucht ‘op te pikken’ en te herkennen) en als je een weblog hebt, kun je door middel van scrobbling naar last.fm de bezoekers van jouw weblog laten horen naar welke muziek jij momenteel luistert of het laatst hebt geluisterd.

Kan het nog mooier?
[lastfmrecords|recenttracks|1]

Model
Het fascinerende aan Spotify vind ik persoonlijk de nieuwe benadering van een traditionele markt. Jarenlang heeft de platenwereld zich negatief en gefrustreerd uitgelaten over nieuwe technologieën en heeft men geprobeerd de vooruitgang tegen te houden. Pas toen Apple met de Apple Store kwam, zag men dat je ook op een positieve en legale manier technologie kunt inzetten om de muziekindustrie te dienen.
Ik vind het fijn dat je met Spotify niet betaalt om een CD te bezitten, maar je betaalt om te mogen luisteren, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over het benadelen van muzikanten of illegaal downloaden. Natuurlijk kun je altijd nummers kopen bij Spotify en als je evengoed nog CD’s wilt kopen, staat dat je vrij, natuurlijk. Bovendien kun je muziek die je al als MP3 had ook gewoon afspelen met Spotify.

Voorbeeld
Ik denk dat het model van Spotify niet alleen werkt voor muziek. Eigenlijk is Netflix precies het zelfde, maar dan voor films. Ook kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld niet betaalt om een e-book te bezitten, maar enkel om het te kunnen lezen. Als je boeken uitgeeft, zou je je bijvoorbeeld kunnen voorstellen om je lezers voor een idioot laag bedrag een idioot aantal e-boeken voor de zomervakantie te laten lezen, zeg Ă©Ă©n maand. Daarna vervalt het recht de boeken te lezen. Op deze manier kun je flexibeler in een behoefte voorzien, die voorheen niet mogelijk was. Dat geeft je de kans om nieuwe markten te verkennen en je afzetmarkt te vergroten.

Star Trek
Sinds kort heb ik een Apple TV tussen mijn versterker en mijn TV hangen. Dit mooie kastje verbindt mijn TV met het internet via WiFi. De Spotify App op mijn iPhone4 ondersteunt AirPlay, zodat ik de muziek die normaal uit mijn iPhone komt draadloos naar mijn versterker kan beamen! En ja: dat is zo cool als het klinkt! 🙂