Internet onderweg

Iedere dag spreek ik veel mensen. Mensen vragen mij welke telefoon goed is en welk apparaat ze móeten hebben. Of kun je misschien beter wachten op het volgende apparaat?

Natuurlijk probeer ik tussen persoon en apparaat een match te vinden, maar sommige dingen gelden voor iedereen.

Iedereen die onderweg wil mailen, surfen of tweeten heeft daarvoor een verbinding nodig met het internet. Zo’n verbinding kost meestal geld. Thuis en op kantoor is dat vaak geregeld, maar hoe zit dat onderweg eigenlijk?

De providers in Nederland bieden verschillende vormen aan. Het liefst hebben ze natuurlijk dat je je voor langere tijd aan ze bindt. Ze zijn zelfs bereid om wat van je abonnementsgeld terug te betalen aan jou, als je bijvoorbeeld een iPhone-abonnement voor een of twee jaar neemt. Dat geld heet een bonus en met die bonus kun je (een deel van) je toestel financieren. Dat lijkt interessant, maar je moet goed in de gaten houden wat ook alweer het uitgangspunt van je operatie was.

In het begin had T-Mobile in Nederland het alleenrecht op verkoop van iPhones. Dat betekende dat, als je een iPhone wilde, je er een abonnement bij T-Mobile bij moest nemen. Het probleem: niemand wilde een abonnement bij T-Mobile, maar iedereen wilde natuurlijk zo’n mooie iPhone. Pas na verloop van je abonnement krijg je daar misschien spijt van.

Gelukkig is dat niet meer zo, maar je moet nog steeds goed oppassen wat je koopt, wat je daarvoor krijgt en wat je dan hebt.

Inmiddels heeft iedereen wel een idee hoe je het juiste spraakabonnement kiest, dus wil ik graag iets meer vertellen over data-abonnementen.

Alle gangbare toestellen (iPhone, iPad, Android, Windows Phone 7, Windows Mobile) hebben als zwak punt, dat het dataverkeer eenvoudig af te luisteren is. Dat hóeft misschien geen probleem voor je te zijn, maar het is moeilijk om hiervan vooraf de risico’s in te schatten. Afhankelijk van wat je doet met je apparaat kan dit probleem grote gevolgen hebben. Als je gebruik maakt van Facebook of Twitter, dan kunnen je gegevens worden afgeluisterd en kan een derde namens jou berichten de wereld in sturen. Meestal zijn slechterikken op geld uit, maar bedenk hoe groot de schade bijvoorbeeld voor jouw bedrijf kan zijn, als iemand zich als jouw bedrijf kan voordoen op het internet.

Er bestaan voorzieningen om het dataverkeer vanaf je apparaat naar een webdienst te beveiligen, maar de betreffende applicatie (App) moet daar gebruik van maken en dat kun je als leek niet zien aan de buitenkant. Het is belangrijk om te weten dat er voor deze toestellen op “laag niveau” in ieder geval geen voorzieningen bestaan om je gegevens te beveiligen en daarom moet je voorzichtig zijn. De enige uitzondering op deze regel is de BlackBerry. BlackBerries maken op een beveiligde manier contact met de BlackBerry (BES) server op kantoor. Het maakt niet uit via welk netwerk je verbonden bent, want “onder de motorkap” zorgt de BlackBerry ervoor dat je verkeer onderweg niet af te luisteren valt.

Terug naar de overige apparaten. Als je een iPhone, iPad, Android of Windows toestel hebt, moet je voorzichtig zijn met dataverkeer onderweg en dan met name WiFi.

Voor de beveiligde WiFi-netwerken thuis en op kantoor hoef je niet te vrezen, maar buiten de deur heb je geen idee met welk draadloos netwerk je te maken hebt, van wie het is en wie er nog meer meeluisteren. Wantrouw elk “open” draadloze netwerk – zelfs als je moet betalen om er gebruik van te maken. Je hebt geen idee van wie het netwerk is. Als je bij McDonalds een draadloos netwerk vindt en het heet “KPN” dan heb je geen enkele garantie dat het ook daadwerkelijk een netwerk van KPN is. Als een hotspot “Gratis Internet” heet, vraag je dan af wie de eigenaar is, waarom het gratis is en wie er nog meer meeluistert.

Mijn advies: Gebruik onderweg in plaats van WiFi een SIM-kaart en schakel het zoeken naar WiFi netwerken uit.

Welke SIM-kaart?
Als je een data-abonnement wilt, dan kun je dat natuurlijk gewoon nemen. Het nadeel van een abonnement is, dat je bijvoorbeeld na een korte zakenreis of vakantie voor onverwacht hoge kosten kunt komen te staan. De internationale tarieven voor dataverkeer lopen nogal uiteen. Er wordt wereldwijd een hoop geld verdiend aan onduidelijkheid.

KPN Mobiel Internet Prepaid
Als je een iPad hebt en je hebt heel soms buiten de deur internettoegang nodig, dan heeft KPN een mooie prepaidoplossing, die “KPN Mobiel Internet Prepaid” heet. Hierbij koop je een SIM-kaart (dit is al een microsim, dus die past zonder aanpassingen gewoon in je iPad) voor EUR 10 in de winkel. BelCompany heeft ze, maar ze zijn op meer plekken te koop. Deze kaart waardeer je op met EUR 20, waarvoor je 200MB dataverkeer koopt. Deze databundel is zes maanden geldig, maar deze zes maanden gaan telkens opnieuw in, zodra je even op het internet gaat. Deze manier is dus al snel voordeliger dan een abonnement, vooral als je maar weinig gebruik maakt van internet onderweg. Omdat het prepaid is, kun je nooit achteraf een hoge telefoonrekening krijgen voor duur dataverkeer.

Er bestaan alternatieven voor KPN Mobiel Internet Prepaid, maar de hoofdzaak is dat je onderweg veiliger kunt internetten met een SIM-kaart dan met WiFi. Koop dus een iPad, waar een SIM-kaart in kan!

Lees je nu net mijn artikel pas en heb je al een iPad met alleen WiFi? Treur niet: er bestaan apparaatjes, waar een SIM-kaart in kan. Dat apparaatje past in je handtas en zendt WiFi uit, zodat je eigenlijk je eigen Access Point meeneemt onderweg! Zo’n apparaatje heet een 3G/WiFi modem. Je iPad denkt dat hij verbonden is via WiFi en feitelijk is dat ook zo. Een bijkomend voordeel is dat je bepaalde onderdelen, die op een iPad/iPhone enkel zijn voorbehouden aan WiFi (bijvoorbeeld Facetime videobellen, Apps groter dan 20MB), nu ook onderweg kunt gebruiken. Ik noem zo’n apparaatje weleens een internet-pacemaker.