CeBIT 2011 – Dag 1

Vanmorgen ben ik met Willem en Tim vertrokken naar de CeBIT in Hannover, Duitsland.
Op het laatste moment had ik besloten om tóch heen te gaan, hoewel de afgelopen jaren de CeBIT telkens minder bezoekers trok en ik telkens met minder enthousiasme de afweging maakte om werktijd te offeren voor veldonderzoek.

Klik hier voor onze Flickr Group Pool:
No photos
Jaren geleden was de CeBIT hét technologie-evenement. Als je iets te melden had (een nieuw product of een nieuwe dienst), dan deed je dat op de CeBIT in Duitsland. Jarenlang was de CeBIT de tegenhanger van de Amerikaanse Comdex, wat later de CES werd. Maar de CeBIT raakte in verval. Je kunt de huidige standhouders van de CeBIT grofweg onderverdelen in drie groepen:

Corporate
De CeBIT kent gelukkig nog steeds een harde kern van (veelal grote) bedrijven die zakelijke bezoekers trekken.

Nieuwkomers
Daarnaast zijn er altijd de nieuwkomers, meestal kleine bedrijfjes, de laatste jaren vooral uit Azië, die soms al zaken doen in Amerika en die willen uitbreiden naar Europa.

Consumenten
Over de hele wereld is de consumerisation toegeslagen. Door de goedkope technologie zijn ook consumenten erg geïnteresseerd in betaalbare nieuwe producten en diensten. Ik zeg altijd: “Iedere corporate user is ook een consument” en deze consument heeft een grote invloed op beslissingen die worden genomen in het bedrijfsleven. De laatste jaren staan er op CeBIT steeds meer bedrijven die zich richten op consumenten.

Het probleem van de CeBIT is dat ze al jaren deze drie groepen gelukkig proberen te houden, maar ze hebben nog niet een echte succesformule gevonden. Er is geen strikte scheiding tussen deze drie groepen, hoewel Planet Reseller (een soort beurs binnen de beurs) enkel door grote distributeurs wordt gedraaid en enkel bedoeld is voor resellers, vandaar de naam.

Door gebrek aan duidelijke visie op de drie groepen standhouders is het voor de doelgroepen moeilijk om contact te maken met de standhouders. Ook (daardoor) loopt de kaartverkoop al jaren terug, worden er steeds meer toegangskaartjes weggegeven, waardoor er nóg minder kaartjes worden verkocht.

Ik hoop al jaren stiekem dat de organisatie van CeBIT een duidelijke keuze maakt en zich focust op eén of twee groepen, maar ik snap ook dat dat moeilijk is.

Het plan
Dit jaar heb ik besloten om vrijdagochtend vroeg naar Hannover te gaan, even (snel) rond te kijken, een plan te maken en de hele zaterdag te nemen om de beurs binnenstebuiten te keren. Zondagochtend reizen we weer terug naar Nederland, waar conform de traditie ook dit jaar mijn moeder haar verjaardag viert.

Ik heb al positieve geluiden gehoord over een aantrekkende economie, die ook zijn effect zou hebben gehad op de beurs en bezoekers. Vandaag hebben we te weinig gezien van de beurs om daar iets over te zeggen, maar morgen krijg ik daar zeker een duidelijk beeld van.

Wat we vandaag wél al gezien hebben, is het enorme aanbod 3D-apparaten (consumenten), games (consumenten), gadgets (nieuwkomers + consumenten). Traditiegetrouw zoek ik Sophos even op, hoop ik dat Apple er staat (hoewel ik denk van niet – CeBIT is nooit hun ding geweest) en duik ik in de miljoenen tablets met Android en hopelijk ook Windows. Heb ik BlackBerry al genoemd? Zouden ze nieuws hebben over de PlayBook? En natuurlijk zoek in onze vrienden van het Fraunhofer Institut op. Dan is de dag alweer voorbij, vrees ik.

Mocht ik mooie, slimme, snelle dingen tegenkomen, dan zal ik ze vastleggen en er over rapporteren. Ik heb een multimediateam bij me (Marc heeft zich later met nieuwe auto bij ons gevoegd) en aan apparaten hebben we gelukkig geen gebrek!

Welterusten en tot morgen!