Korea 2015 – Dag 14

We staan rustig op voor de laatste dag. Vervolgens brunchen we lekker buiten de deur met soep en niet-bewegende inktvis. Daarna gaan we op boodschappenjacht! Ik voel me ondertussen Koreaans ambassadeur en ik kan de verleiding niet weerstaan om een verwarmde WC-bril te kopen voor in Nederland. Het is moeilijk kiezen en helaas zijn de modellen met warme lucht enkel leverbaar in combinatie met thuisbezorging. Dan hadden we zo’n bril een paar dagen geleden moeten bestellen en laten bezorgen bij Sergey en Jae thuis, waarna ik hem had kunnen meenemen. Ik besluit een bidet-bril te kopen zonder warme lucht en met enkel warm water en verwarmde bril. Het wordt alleen nog even een toer om mijn toilet thuis te voorzien van een stopcontact. Het aansluiten op de waterleiding moet zonder problemen lukken. Het is de Magic BID-5215N geworden!

Hier zie je hoe hij werkt:

Na de boodschappen is het inpakken geblazen. Wonderwel pas alles in mijn twee koffers. Ik heb alleen twee extra dozen: een pratende WC-bril en een rijstkoker voor tien personen!

Onderweg naar het vliegveld stoppen we om even iets te eten. Als Laatste Avondmaal belanden we dan uiteindelijk toch bij het restaurant, dat Sergey mij al eerder wilde laten zien. Bij binnenkomst schuiven we aan een lege tafel en binnen twee minuten wordt er een blad vol schoteltjes en schaaltjes over onze tafel heengeschoven! Het is een feest van kleur, geur en natuurlijk heerlijk eten!

Bij het inchecken op het vliegveld willen alle grondstewardessen Gunhee graag aaien. Mijn twee koffers gaan zonder morren op de band en voor mijn twee dozen krijgen we een tip van de grondstewardess: als ik de twee dozen kan samenvoegen tot één grote doos, kost de extra doos me “slechts” USD 200. Als ik twee losse dozen incheck, kost het USD 300. 200 meter verderop laat ik door een vakman mijn twee dozen verpakken tot één grote doos. Het inpakken is een prachtig gezicht. Gewapend met een stanleymes zie ik een Koreaanse vakman binnen twee snelle minuten mijn twee dozen verpakken tot een enkele, superslanke, op maat gemaakte, efficiënte doos. Kosten: KRW 15.000
Het verpakkingsproces is fascinerend. Helaas mag ik de vakman van Sergey geen fooi geven – dat is in Korea hoogst ongebruikelijk en wordt niet op prijs gesteld.

Voor USD 200 check ik de enkele losse doos (verpakkingskosten: USD 15) in bij Odd Size Baggage en ga ik door de paspoortcontrole. Ik draai me nog een keer om, om nog een laatste blik op mijn twee Koreaanse broeders te werpen. Tot ziens, lieve vrienden! Het waren twee geweldige weken. Hopelijk zien we elkaar snel weer, in Nederland of in Korea!