Nest: De slimme thermostaat

Na jarenlang de E-Thermostaat van Essent te hebben gebruikt, wilde ik weer een stapje verder. Vorig jaar ben ik overgestapt naar Eneco, die hun slimme thermostaat Toon aanboden bij een overstap. Het was moeilijk om vooraf technische informatie te vinden, dus moest ik de sprong in het diepe wel wagen. Om Toon te kunnen gebruiken, moet je slimme meters hebben. Die slimme meters krijgt (op termijn) iedereen in Nederland, alleen als je ze eerder wilt dan de nationale planning, moet je betalen.
Omdat mijn slimme meters een vereiste waren voor Toon, betaalde Eneco de mijne.

Natuurlijk werden die slimme meters niet door Eneco zelf geleverd, maar door Liander, de netbeheerder. Het duurde even voordat ik een afspraak met Liander had (nadat ik eerst weken heb lopen emmeren om mijn Nest besteld te krijgen bij Eneco – ik was al eerder klant geweest en dat was een probleem!). Toen de monteur van Liander kwam voor de slimme meters, ontdekte hij dat de energiemeter in mijn meterkast zit, maar mijn gasmeter zit om de hoek, buiten mijn appartement, in de centrale entree. De monteur deed tien grote stappen vooruit en vervolgens vijf grote stappen naar links (vijftien stappen – vijftien meter) en schatte dat de afstand tussen mijn stroom- en gasmeter wel meer dan maximale vijftien meter moest bedragen (?). Natuurlijk, maar tevergeefs heb ik nog geprobeerd hem de stelling van Pythagoras bij te brengen 10^2 + 5^2 = iets meer dan 11 meter, maar het ging er bij hem niet in.

De monteur van Liander weigerde mijn slimme meters te installeren, dus kreeg ik ook geen Toon. Gelukkig hoorde ik kort daarna dat Essent (mijn oude leverancier – ik had dan weliswaar geen Toon, maar zat nu wel bij Eneco) de Nest-thermostaat leverde aan oude en nieuwe klanten.

Gelukkig had ik geen contact genomen bij Eneco (ik voelde de bui al hangen), dus was ik vrij om terug te gaan naar Essent. Ik koos voor de driejaarsvariant en betaalde EUR 49 voor mijn Nest (bij vijf jaar was-ie gratis), plus de verplichte EUR 79 voor de installatie door de monteur, wat overigens een goede investering is. Die monteur heeft er veel verstand van en hij stelde zelfs mijn CV-ketel bij van 95 graden naar 75 graden, omdat warmer toch niet zoveel zin had. Na een uurtje installatie had ik een gloednieuwe Nest-thermostaat aan de muur hangen!

Als eerste heb ik een basisprogramma in mijn thermostaat geprogrammeerd. Hij leert weliswaar automatisch, maar ik vind het evengoed fijn om de eerste paar dagen wakker te worden met een aangename temperatuur in huis – zo’n onregelmatig leven heb ik ook weer niet! Het idee is overigens dat Nest je totale levensritme zelf kan herkennen, dus als je de gok wilt wagen, hoef je hem natuurlijk helemaal niet te programmeren!

Hij ziet er prachtig uit. De interface voelt natuurlijk aan en bovendien toonde de Nest dat ik de volgende avond een nieuwe versie van de software zou ontvangen.

FAST FORWARD

Na twee weken meldt de Nest dat hij zijn leerperiode erop heeft zitten. De bewegingssensor registreert automatisch wanneer ik thuis ben (en het dus aangenaam warm moet zijn) en wanneer ik weg ben (en de verwarming dus niet hoeft te loeien). Af en toe als ik thuiskom, zie ik een melding met hoeveel energie de Auto-Away heeft bespaard door de CV uit te schakelen. Zelfs als je “per ongeluk” eventjes thuis bent, snapt Nest dat je huis niet onmiddellijk opgewarmd hoeft te worden. Prachtig!

FAST FORWARD

Na een aantal maanden ontdek ik per ongeluk dat de Fitbit-stappenteller die overdag mijn stappen registreert en ’s nachts mijn slaap registreert, kan zien wanneer ik ga slapen en wanneer ik wakker word en middels IFTTT de CV kan in-/uitschakelen! Dat begint erop te lijken!