Het is raar: Op het internet en op de site van Apple heb ik de afgelopen weken ontelbare filmpjes en prachtige detailfoto’s gezien en toch was ik verbaasd over de schoonheid toen ik het apparaat eenmaal in mijn eigen handen had. Het beeldscherm is verrassend helder en met name de achterkant van de Watch vind ik er bijzonder mooi uitzien. Ik heb de 42mm uitvoering gekozen met de roestvrij stalen schakelband. De band zit prima om mijn pols, hoewel ik hem een beetje “dun” vind aanvoelen. Als ik mijn handen op mijn MacBook Pro laat rusten, zit de band niet in de weg. Het verwijderen van de overbodige schakels verloopt intuïtief en probleemloos. Ik haal even diep adem en aanschouw het kleine computertje om mijn pols.
Wow, wat een mooi ding! Dat had ik echt niet verwacht.
De Watch is deels opgeladen en ik zet hem aan. Dan koppel ik hem aan mijn iPhone. Vers uit de prachtige verpakking ondersteunt de Watch geen Nederlands, dus behelp ik mijzelf tijdelijk in het Engels. Gelukkig heeft Apple pas softwareversie 1.0.1 gelanceerd, waarmee de Watch ook Nederlands ondersteunt. De koppeling tussen mijn iPhone en Apple Watch gebeurt met een soort bewegende QR-code op de Watch. Dat hebben ze leuk bedacht!
No photosHet koppelen is gelukt. Nu ga ik de software bijwerken. Hiervoor moet de Watch aan de oplader hangen en voor minimaal 50% zijn opgeladen. Na de update spreekt mijn Watch Nederlands. Nou ja, hij spreekt niet, maar begrijpt het wel. Siri werkt verbazingwekkend goed. Ik kan moeiteloos een spraakbericht dicteren, bijvoorbeeld:
Hey Siri, stuur een sms aan Tim Cook.
Beste Tim (komma)
Hartelijk dank voor de prachtige Apple Watch (komma) die je op mijn verjaardag hebt bezorgd (punt)
Het scherm van de Watch staat standaard uit, maar als je je pols op een speciale manier naar je toe draait om op het scherm te kijken, floept-ie aan. Als het scherm aan is, kun je “Hey Siri, stuur een sms aan [naam]” zeggen tegen je Watch en zie je vervolgens de tekst verschijnen die je uitspreekt. Als je klaar bent, druk je op “Gereed” en kun je kiezen of je je bericht als audio of tekst wilt versturen. Echt heel handig! Ik heb overigens een Casio horloge (op zonne-energie en met drie wereldtijden) en daarin zit een lampje, dat automatisch aanfloept als je met precies dezelfde beweging je pols draait. Ik herkende deze beweging onmiddellijk!
De navigatie door de Watch gaat redelijk, hoewel het swipen omhoog/omlaag/links/rechts engiszins verwarrend is. Als je vanuit het horlogescherm met je vinger omhoog veegt, zie je de actieve programma’s. Je kunt met je vinger naar links/rechts door de apps heen navigeren. Soms slaat je Watch vanzelf een programma over en moet je terug swipen. Als je op een app klikt, kom je in de app. Swipe je daarna naar links/rechts of naar boven/beneden, dan zit je gevangen in de app. Je kunt geen “stapje terug” en je kunt alleen “heen” naar het hoofdmenu door op de Digital Crown te klikken aan de zijkant van de Watch.
Natuurlijk heb ik heel veel ideeën gekregen door het gebruik van de Apple Watch. Zo verwacht ik dat binnen drie jaar iedereen een smartwatch heeft. Dat zou er eentje kunnen zijn van Apple of een Android smartwatch. Van individuele losse merken (Tag Heuer, Intel, LG, Sony) verwacht ik niet zoveel, omdat die zonder de steun van Apple/Google onvoldoende apps zullen kunnen bieden om de apparaten voor een groot publiek interessant te maken. Misschien wel voor heel specifieke sporten, GPS tracking etc, maar niet voor de massa.
In plaats van heel veel aspecten van de Watch een beetje te beschrijven, wil ik twee belangrijke dingen goed uitlichten.
Notifications
Voordat ik de Watch kreeg, heb ik veel (voornamelijk negatieve) berichten gelezen over mensen die gek werden van hun Watch die voortdurend piepte en rinkelde. Ik heb daarom tijdens de installatie goed en kritisch gekeken naar de instellingen voor notificaties. Zo kun je per app aangeven of je er berichten van wilt ontvangen om je pols. Als je hier even rustig de tijd voor neemt, heb je daar in het gebruik enorm voordeel van. Natuurlijk is dit systeem nog niet perfect en zou ik graag per app per gebeurtenis en liefst ook nog per persoon willen aangeven wat ik wel/niet om mijn pols wil ontvangen, maar daar heeft Apple nog wat tijd voor nodig. Facebook heeft momenteel nog geen specifieke ondersteuning voor de Apple Watch, maar als iemand mij een berichtje stuurt op Facebook, ontvang ik evengoed een notificatie om mijn pols. Helaas kan ik dan alleen zien dat iemand mijn een foto heeft gestuurd, maar kan ik de foto zelf niet zien om mijn pols – daarvoor moet ik naar mijn iPhone. Ik kan me voorstellen dat Facebook met man en macht werkt aan ondersteuning voor de Apple Watch, dus volgens mij kan het nooit lang meer duren. Verder valt het me op, dat er twee manieren zijn om notificaties weg te zappen op je Apple Watch. Bij de ene app staat er onderaan het bericht “Sluit” en bij de andere app moet je de notificatie van rechts naar links swipen en kun je dan op de “X” drukken om de notificatie te sluiten. Wat verder opvalt is dat je bij Telegram onderaan het bericht twee knoppen hebt: “8 uur stil” en “Sluit” (ook in die volgorde). Persoonlijk zou ik deze knoppen omdraaien, omdat ik vaker op Sluit zal drukken en liever niet per ongeluk op “8 uur stil”, wat overigens inhoudt dat je van de betreffende afzender gedurende acht uur geen notificaties meer zult ontvangen. Dat mogen ze van mij best iets verder wegstoppen.
Apple heeft een ingenieus systeem bedacht, dat ervoor zorgt dat je Watch alleen een notificatie ontvangt als je het bericht nog niet op een ander apparaat hebt gelezen. Heb je je iPhone aan en ontgrendeld, dan kun je nieuwe berichten op je iPhone zien binnenkomen en zal je pols niet trillen. Enkel als je al je apparaten vergrendeld/ongebruikt hebt, zal je pols trillen met een indringend geluid. Apple noemt de Watch “het persoonlijkste apparaat ooit” en daarmee nemen ze een behoorlijke verantwoordelijkheid op zich. Als je onvoldoende invloed zou hebben op het aantal notificaties om je pols, is het project gedoemd een vroege dood te sterven. Naar mijn idee hebben ze het voor de Apple Watch 1.0 heel goed gedaan en kijk ik met belangstelling uit naar de softwareverbeteringen van de komende weken/maanden!
Apparaatvergrendeling
Als je, net als ik, leeft in je iPhone, biedt je Apple Watch toegang tot een enorme schat aan gegevens. Apple raadt daarom aan om je Watch te beveiligen met een pincode. Zolang je je Watch om je pols draagt, heb je vrije toegang tot alle gegevens. Wanneer je de Watch van je pols doet, vergrendelt het apparaat zichzelf automatisch en moet je het vrijgeven met de pincode. Het kleine schermpje biedt piepkleine cijfertoetsjes en dat is allemaal een beetje krap. Als je de Watch (weer) om je pols hebt en je ontgrendelt je iPhone, dan ontgrendelt de Watch zichzelf automatisch – zelfs als je daarna je iPhone weer vergrendelt. Het klinkt wat omslachtig, maar werkt in praktijk erg goed. Alleen als ik mijn Watch aan andere mensen laat zien, is het een beetje onhandig. Maar dat is ook de bedoeling van de beveiliging – de Watch kan immers geen onderscheid maken tussen goed- en kwaadwillende mensen.
Conclusie
Ik ben erg enthousiast over de Apple Watch! Natuurlijk is-ie niet perfect en zie ik voldoende ruimte voor verbetering, maar ik draag hem met plezier en ik kijk met belangstelling uit naar verbeteringen en nieuwe toepassingen. Toch mis ik ook het gevoel van een echt horloge om mijn pols. Ik zal ze moeten afwisselen…