Apple Watch Series 2 Nike+ Edition

Na 1,5 jaar kwam hij dan eindelijk! Apple noemt het de Series 2. De nieuwe Watch is waterdicht tot 50 meter, heeft een ingebouwde GPS en is 50% sneller dan zijn voorganger.
Ik scoor hem nog net een week voor de Zevenheuvelenloop 2016, zodat ik er nog even mee kan oefenen.

De ingebouwde GPS is fantastisch: daarmee kun je hardlopen zonder iPhone en achteraf op de kaart zien waar je bent geweest. Zonder telefoon onderweg hoef je ook niet bang te zijn voor een fikse regenbui en natuurlijk voelt het heerlijk om zonder telefoon te kunnen hardlopen.

Apple Watch Series 2 Nike+ Edition
Apple Watch Series 2 Nike+ Edition
Het grote voordeel van mijn Apple Watch Nike+ ten opzichte van een “gewone” Series 2 is dat ik met een enkel spraakcommando “Hey Siri, start een hardloop workout” een hardloopsessie kan starten. Gek genoeg start mijn Watch dan de Nike Run Club (NRC) app in plaats van Apple’s eigen Activity app. NRC werkt verbazingwekkend snel en goed. Binnen een seconde nadat ik het commando heb gegeven, telt mijn Watch af van 3 naar 0 en ren ik de deur uit. Detail: als je je hardloopsessie met spraakcommando wilt starten, moet je je binnen bereik van je iPhone bevinden – anders werkt Siri niet! “It just works” is blijkbaar gestorven met Steve Jobs. Tijdens de Zevenheuvelenloop start ik zonder iPhone, dus moet ik ouderwets op de knoppen van mijn Watch drukken. Werkt ook prima.

De Nike+ beschikt over exclusieve Nike watchfaces (wijzerplaten), maar dat vind ik niet zo interessant. Het opvallende geperforeerde polsbandje van de Nike+ zit heerlijk en ademt fijn tijdens het hardlopen. Hoewel de draagbandjes van mijn oude en nieuwe Apple Watch uitwisselbaar zijn, draag ik mijn Nike+ bandje met plezier overdag, ook als ik niet hardloop.

1 versus 2
De Series 2 is zwaarder dan de Apple Watch 1, behalve als je net als ik van staal naar aluminium gaat. Ik vond het gewicht van de roestvrijstalen Watch 1 altijd fijn voelen als een “echt” horloge, maar ik was altijd bang om hem te beschadigen. Ik ben blij dat mijn nieuwe aluminium Watch minder premium (“lekker goedkoop”) aanvoelt. De horlogekast van de iets grotere Nike+ Watch klinkt “hol” aan bij een Force Touch op het het geharde mineraalglas, vergeleken bij het saffierglas op mijn oude Watch 1.

Oud/nieuw
In plaats van mijn oude Watch 1 weg te doen, besluit ik hem te houden voor een interessant experiment. Ondanks de verbeterde batterij, laad ik mijn Nike+ Watch iedere nacht op en kan ik hem dus tijdens mijn slaap niet dragen. Gelukkig heb ik nog een oude Watch 1, die ik overdag kan laden en die ik dus ‘s nachts kan dragen. Zo wissel ik halverwege het etmaal van horloge. Ik download de Sleep++ app op mijn Watch 1, zodat ik nu ook eindelijk ‘s nachts mijn slaap kan meten op een Apple Watch. Mijn Fitbit Charge en Withings Go tracker hoeven ‘s nachts niet te laden, dus die droeg ik al om mijn slaap te meten. Bovendien registreren deze trackers automatisch wanneer ik slaap en wanneer ik wakker word. De Sleep++ app moet ik handmatig starten en stoppen op mijn Watch 1. Hoewel dat een stap terug is in de tijd, ondersteunt Sleep++ dan weer Apple’s Health Kit en dat doen de tracker van Fitbit en Withings dan weer niet!

*edit*

Inmiddels heb ik Sleep++ vervangen door AutoSleep, die automatisch herkent of je slaapt of waakt. Dat werkt prachtig en maakt bovendien niet uit welke Apple Watch ik draag. AutoSleep is van dezelfde maker als HeartWatch, waarmee je 24 x 7 je hartslag kunt bewaken. Super!

sleep-plus-plus

1:2, 2:1, 1:N, N:M?
Tijdenlang heb ik twee iPhones gehad, die ik tot mijn spijt niet beide kon koppelen aan mijn enige Apple Watch 1. Inmiddels heb ik 1 iPhone en 2 Apple Watches. Blijkbaar was dat de bedoeling van Apple en kan ik dagelijks eenvoudig wisselen van Watch door de ene aan de lader te hangen en de andere om mijn pols te doen. Dat werkt goed, met uitzondering van het installeren van software-updates.

Software-updates
Als je je Apple Watch gaat bijwerken naar de nieuwste softwareversie, dan waarschuwt Apple je, dat je tijdens dit proces niet van actieve Watch kunt wisselen, omdat anders de update stopt. Als echte techneut snap ik dat Apple alleen je actieve Watch kan bijwerken, maar vanuit praktisch oogpunt zou je natuurlijk veel liever je niet-actieve Watch bijwerken, zodat je ondertussen je andere Watch kunt blijven gebruiken. Hier zie je duidelijk de ontstaansgeschiedenis van de Apple Watch en dat het gebruik van twee Watches met 1 iPhone pas later is geïntroduceerd. Als ik mijn twee Watches ga updaten, moet ik eerst een van de twee fysiek uitschakelen om verwarring te voorkomen en hang ik de update-kandidaat aan de oplader. Als de eerste Watch up-to-date is, schakel ik deze fysiek uit en kan de tweede ingeschakeld en aan de oplader. Tijdens dit proces (duurt al met al 30-40 minuten) kan ik dus geen van beide Watches gebruiken! Daar gaat “it just works!”

App teleurstelling
De ingebouwde GPS zet de software-ontwikkeling onder enorme druk. Sinds de introductie van watchOS 2 (we zitten nu op versie 3) hoeven Watch apps niet meer op je iPhone te draaien en kan de code rechtstreeks door je Watch worden uitgevoerd (“Native apps”). Het grote voordeel hiervan is, dat de apps sneller starten en veel sneller hun informatie aan je geven. Helaas zijn er eind 2016 nauwelijks apps die hiervoor herschreven zijn. Door het niet bij je hebben van een iPhone tijdens het hardlopen, wordt dit probleem nog veel zichtbaarder. Als ik ging hardlopen met mijn Watch 1, had ik altijd mijn iPhone bij me. Voordat ik vertrok, startte ik Apple Activity, NRC, Runkeeper, Runtastic en Strava en hielden deze apps mijn hardloopgegevens en route simultaan bij. Nu met de Nike+ Watch kan ik eigenlijk alleen nog maar de NRC app gebruiken en de rest doet het niet zonder iPhone! Alle app-ontwikkelaars zeggen druk bezig te zijn met ontwikkelen van ondersteuning voor de ingebouwde GPS van de Series 2, maar nog niemand is daarin geslaagd – behalve Nike. Ik ben allang blij dat Nike het voor elkaar heeft, maar hier wordt wel de oneerlijke concurrentie van de samenwerking tussen Apple en Nike duidelijk. Gek genoeg legt zelfs Apple’s eigen Activity app het af tegen NRC, dus op dit moment gebruik ik enkel NRC tijdens het hardlopen.

Mijn teleurstelling in de apps voor de Watch beperken zich overigens niet tot hardloopapps. De software laat het massaal afweten en alle apps draaien langzaam op mijn Nike+ Watch, ondanks de 50% snellere hardware. De software-ontwikkelaars zijn dus aan zet.

NRC (a)sociaal
Jammer genoeg is NRC veel minder sociaal dan bijvoorbeeld Strava en ook de mogelijkheden om loopresultaten te delen beperken zich bij NRC enkel tot een plaatje van je route. De overige informatie valt weg en dat is veel minder fraai dan Strava. Ik hoop dat er snel meer concurrentie komt op dit gebied, want op NRC heb ik geen enkele vriend.
Het zoeken naar bekenden op NRC is onmogelijk en kan alleen op naam. Als je “Jan Jansen” intoetst, dan krijg je een lange lijst met allemaal mensen die zo heten en daaruit moet je dan blind de juiste zien te vinden. Je kunt niet op je eigen Contactpersonen zoeken en ook je vrienden op Facebook of Twitter komen niet in de app van Nike voor. Ik hoop dat Strava heel snel komt met een update voor de Series 2. Ik kom eraan, Luuk de Haan!

Wekker
Met 1 iPhone en 2 Watches besluit ik de wekkerfunctie van mijn Watches te verschuiven naar mijn iPhone. Dit werkt verbluffend goed! Als het ‘s ochtends tijd is om op te staan, piept mijn iPhone op mijn nachtkastje en piept de Apple Watch die ik om mijn pols heb vrolijk mee. Ik kan op mijn Watch het alarm uitschakelen zonder dat ik hoef te reiken naar mijn iPhone of naar mijn andere Watch aan de oplader.

Off-topic
Enfin. Je moet wat over hebben voor vergelijkend warenonderzoek. Behalve mijn beruchte telefoonstapel meet ik mijn leven 24 x 7 met drie wearable fitness trackers en weeg ik mijzelf iedere ochtend op twee verschillende weegschalen (die onderling meer dan 500 gram afwijken, weet ik dus uit ervaring). Ik moet zeggen dat ik de Withings Body Cardio een prachtige weegschaal vind die bovendien Apple Health Kit ondersteunt. De Fitbit Aria doet dat niet en loopt qua features en ouderdom twee jaar achter op Withings.

De ontwikkelingen in hardware gaan razendsnel en zoals gewoonlijk is het nu de taak van de software om te volgen. Heb je 1,5 jaar geleden een gouden Apple Watch gekocht? Dan sta je nu voor de moeilijke keuze hem te vervangen voor een exemplaar dat 50% sneller is. Gelukkig hoef je je gouwe ouwe niet weg te doen 🙂

Loop je ook hard? Overweeg je een Apple Watch te kopen en heb je specifieke vragen? Laat een reactie achter of neem contact met mij op.

7hl2016