Korea 2017 – Dag 3

Vandaag ontbijt ik met Spaanse Chorizo van Albert Heijn.

Ik heb uitgeslapen en we zijn een beetje laat. Onderweg in de auto hoor ik over een akkefietje tussen Google en de Koreaanse overheid. Google schijnt ooit foto’s te hebben gepubliceerd van geheime militaire bases en toen heeft de Koreaanse overheid ingegrepen. Nu werkt Google Maps niet meer in Korea, dus gebruikt niemand het. Voor hun navigatie gebruiken de Koreanen liever Kakao Maps of Naver. Ironisch is, dat de telefoons en tablets van Samsung, die hier zo populair zijn, allemaal Androids zijn en dus heeft iedere Koreaan evengoed een Google Account om zijn/haar toestel te kunnen gebruiken.

Onderweg zie ik een auto met daarop een sticker van de Koreaanse president Park, die staat afgebeeld als een marionet. Daarnaast staat in grote letters te lezen dat ze moet aftreden. In mijn hoofd bedenk ik hoe een Rutte-exemplaar eruit zou komen te zien.

We eten heerlijke Mandu tijdens de lunch en daarna gaan we naar het conflictgebied in het centrum van Seoul. Er zijn twee grote demonstraties op handen. De ene demonstratie is georganiseerd door o.a. de Labour Party en richt zich op het aftreden van de huidige vrouwelijke president Park. Zij komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws vanwege nieuwe schandalen rondom het lekker van vertrouwelijke informatie of de smeergeldaffaire met Samsung. Het voelt ongeveer zoals de op handen zijnde impeachment van Trump, alleen loopt het proces in Korea al langer. De aanwezigen bij deze demonstratie zijn voornamelijk jonge mensen.

Drie straten verder demonstreren voornamelijk oude mensen tegen de impeachment en voor het aanblijven van president Park. Deze oude mensen worden aangevoerd met bussen van Kras. Ik hoor dat ze geld krijgen van de Koreaanse overheid voor hun aanwezigheid. Het heeft iets raars om deze twee groepen met tegenovergestelde belangen te zien demonstreren. De demonstraties verkopen vreedzaam. Er zijn duizenden politiemensen op de been, maar er is geen agressieve of dreigende sfeer. Wel jammer dat we onderweg nog een verdwaald spandoek tegenkomen met daarop de tekst “Homo’s zijn niet anders, maar ze zijn fout en daarom gaan ze naar de hel“. U bent gewaarschuwd!

Daarna drinken we Dutch Coffee met Delicious Stroopwafels From Holland en trekken we Seoul in.

We eten, eten en eten. Onze avond eindigt in een restaurant, dat bekend staat om beroemde Koreanen, die hier ’s nachts een hapje komen eten. Het was een lange interessante en koude dag!