Korea 2017 – Dag 6

Vandaag ga ik op eigen gelegenheid met Bus 2 naar het ziekenhuis. Reizen met het OV is verbazingwekkend makkelijk in Korea! Het helpt als je het Koreaanse schrift kent.

Bij de Starbucks van het ziekenhuis bestel ik voor een goede EUR 7 hete koffie en dito croissant.

Sergey heeft een vergadering in het Lotte Hotel in downtown Seoul. We rijden mee met zijn collega Dr. Bae en een vrouwelijke collega, die de auto door de file heenloodst als een echte filetijger. Het gaat er hier heftig aan toe in de ochtendspits – Italië is er niets bij! Het valt me op dat ze een navigatiesysteem op haar Android gebruikt. Het lijkt op Google Maps, maar dat is het niet. De app is gemaakt door KT (Korea Telecom – de KPN van Korea). Ze vertelt dat heel Korea navigeert met de app van de telecomprovider of met een los kastje.

Van deze losse navigatiekastjes zijn nog maar twee merken over en die zijn de laatste tijd hard in prijs omlaag gegaan. Ze kosten nog maar USD 250. Voor die prijs heb je een Android-telefoon met gratis app erop zeg ik. “Misschien schat ik het nog wel hoog in“, zegt ze. In de auto praten we over de verschillen tussen Korea en Nederland. “Ik heb eigenlijk nooit zo nagedacht over internetcensuur in Korea“, zegt ze. Ik zeg dat we in Nederland Free Internet hebben. Niet “Free” als in “Free Beer”, maar “Free Speech”. Ze knikt.

Dr. Bae nodigt me uit voor het diner donderdagavond. Ik mag vrienden meenemen! 🙂
We komen aan en de Koreanen gaan vergaderen.

Het moet me van het hart. De Koreaanse parkeergarages hebben speciale parkeerplaatsen voor vrouwen, met 1,5 keer de ruimte per parkeerplaats. Ik probeer nog uit te leggen dat dat in Nederland nooit mogelijk zou zijn, omdat het discriminatie is, maar de Koreaanse vrouwen willen niets van mijn betoog horen – ze zijn er blij mee!

Onder het Lotte Hotel bevindt zich de Lotte Department Store.


Who wouldn’t want a romantic mood in their closet? 🙂

Als je het hele jaar hard werkt en te weinig aaneengesloten vakantiedagen hebt om naar Europa te reizen, zoals veel Koreanen, dan kun je hier je zuurverdiende geld goed kwijt! De ene winkel is nog mooier dan de andere. Ik word natuurlijk meteen een winkeltje binnengelokt met handcrème van L’Occitane. Ik leg uit dat ik uit Nederland kom en dat Nederland dichter bij Frankrijk ligt dan Korea. De dames willen mij evengoed van alles “aansmeren” en ik mag de winkel pas uit als ik alles heb geprobeerd!

De Lotte Department Store is een pracht aan kleuren, geuren en smaken. Overal is iets te beleven! Naast alle luxeproducten hebben ze ook snoep, gezond, brood, banket, groente, fruit, vlees, vis: a l l e s.


Tientje per appel – niet gek!

Door alle aanbod is het moeilijk om een keuze te maken waar ik ga lunchen. Het is een echt luxeprobleem.


De schade 🙂

Na de lunch spreek ik Sergey. Zijn diplomatieke missie verliep anders dan gedacht en duurde daardoor langer. Ik heb mijn Social Media masterclass verzet naar morgen. Sergey’s collega’s zijn vertrokken naar de volgende vergadering en wij gaan samen op huis aan.

Het is een lange dag geweest, dus we blijven lekker binnen en we eten thuis iets. Tot morgen!