ING Loves Apple Pay!

Zoals eerder aangekondigd, is het vandaag eindelijk zover! Apple Pay is beschikbaar in Nederland. Voorlopig uitsluitend nog bij ING Bank, maar het kan nu niet lang meer duren voordat de andere banken volgen.

ING?
De app van ING Bank bood als eerste ondersteuning voor de Apple Watch. Daarmee kon je om je pols het saldo van je rekening checken. Dat vond ik geinig en dat was voor mij een reden om een rekening te openen bij ING Bank.

Wat is Apple Pay?
Vroeger hadden bankpassen magneetstrippen met daarop informatie die eenvoudig kon worden gekopieerd. Tegenwoordig hebben de betaalpassen allemaal een chip aan boord, die moeilijker te kopiëren is. Creditcards beschikken echter nog steeds over een kaartnummer, waarmee je wereldwijd betalingen kunt doen. Als je een bos bloemen koopt van een tientje en je betaalt met je creditcard, dan kan dat nummer worden verzameld en achteraf voor iets anders worden gebruikt. Dat is hopeloos ouderwets en onnodig onveilig. Apple denkt dat dat beter kan en is begonnen met het gebruik van een code per transactie – een soort “eenmalig creditcardnummer”, zodat je kaartnummer niet kan worden afgeluisterd of gekopieerd. Inmiddels is wereldwijd het contactloos betalen ingevoerd en nadat ik al jaren contactloos betaal met mijn Android, zijn inmiddels de iPhone en Apple Watch ook zover. Dat waren ze al eerder in andere landen en nu is Nederland aan de beurt!

Interessant is natuurlijk dat door het enorme wereldwijde netwerk van iPhones en Apple Watches Apple “opeens” een grote speler aan tafel is bij de banken en financiële instellingen. Die hadden dit natuurlijk liever zelf opgetuigd zonder Apple, maar dat is ze niet gelukt. En nu zitten ze opgescheept met Apple. Er zijn meer markten te “verstoren” (disrupt) waar Apple als telefoonfabrikant van oudsher weinig te zoeken heeft, maar waar ze door hun inmiddels enorme netwerk de traditionele aanbieders te slim af zijn.

Hoe werkt het?
Bij Apple Pay koppel je je betaalpas aan je iPhone en/of Apple Watch. Vervolgens kun je overal waar je contactloos kunt betalen (of waar je het Apple Pay logo ziet) betalen met je telefoon of horloge!

Drie stappen:

  1. Je iPhone heeft een Wallet app. Start de Wallet en voeg een kaart toe.
  2. De Wallet app lanceert je bank app. Die van ING Bank, in ons geval.
  3. Geef binnen de app van de bank aan welk apparaat je wilt koppelen. 

Klaar!

Ik heb eerst mijn Apple Watch gekoppeld en vervolgens mijn iPhone. Dan kan ik ze allebei gebruiken om contactloos mee te betalen.

Screenshots

Apple Pay: Betaal zonder cash. Betaal met gemak.