De #Kortingskaart van de #NS

Al jaren houd ik mijzelf voor het Openbaar Vervoer in Nederland een warm hart toe te dragen en om die liefde te bezegelen, heb ik ooit een kortingskaart aangeschaft. In ruil voor een luttel bedrag per jaar krijg je 40% korting op alle treinreizen van de NS! Met een paar treinreisjes per jaar heb je hem er alweer uit. Tel uit je winst!

Echter: op werkdagen mag je pas na 09:00 gebruikmaken van je kortingskaart. En in het weekend geldt er geen beperking. Gek genoeg maakt het op werkdagen niet uit hoe laat je terug reist. De NS heeft blijkbaar geen last van een avondspits 😉

Ik had gedacht dat ik redelijk zelf kon bepalen hoelaat ik vertrek en dat de beperking van 09:00 geen probleem zou vormen, maar niets blijkt minder waar. Ik zal je de details besparen, maar als je het waagt om met je kortingskaart de trein van 08:51 te nemen, dan loop je het gevaar op een forse boete! “Regels zijn immers regels”. Maar om een kaartje voor de volle mep te kopen, terwijl je een kortingskaart hebt, voelt ook niet goed 🙁

Hoe moet het dan wel?

Ik kreeg van de dienstdoende conducteur de volgende tip: Koop een kaartje voor Volledig Tarief tot aan het station waar je de 09:00-demarkatielijn zult passeren (volgens de planning van de NS). Ik woon in Schagen, dus als de NS het wil, dan zou ik ter hoogte van Heerhugowaard de tijdgrens passeren. Dan ben je tegen Volledig Tarief naar Heerhugowaard gereisd, maar je wilt nog naar Amsterdam en uiteindelijk weer terug naar Schagen. Hoe maak je dat die kaartjesautomaat wijs? Je staat nog in Schagen bij de automaat en dus vertel je de automaat dat je een treinreis naar Schagen wilt. De automaat vraagt nu: “Schagen? Maar daar bent u al! Wilt u soms vanaf een ander station opstappen?”. En dan antwoord jij: “Ja”, “ik wil van station Heerhugowaard een enkele reis naar Schagen, via Amsterdam Centraal, mèt Kortingskaart”.

Bent u er nog?!?

Dát zal me leren ooit weer een kortingskaart te nemen en de auto te willen laten staan! Als je op het punt staat een dergelijke kortingskaart te kopen, overweeg dan of je werkelijk voor je ritjes even vóór 09:00 twee kaartjes wilt kopen (het kost ongeveer een kwartier extra tijd), of misschien wil je het risico nemen beboet te worden. Misschien wil je dan ook wel het risico lopen zwart te rijden en misschien is het maar beter als je in het vervolg weer gewoon de auto neemt!