Vingerafdrukken voor je identiteitsbewijs

Ik lees de krant en twee koppen vallen mij op (ook in die volgorde):
1. Vingerafdrukken voor de database
2. Tipgever niet meer anoniem na fout van OM

Het eerste artikel gaat over vingerafdrukken, die je voortaan verplicht moet afgeven bij aanvraag van een nieuw identiteitsbewijs. De Europese richtlijn is, dat je biometrische gegevens op het identiteitsbewijs worden bewaard, maar onze Nederlandse overheid vindt dat niet ver genoeg gaan en dus worden in Nederland alle vingerafdrukken in een centrale database opgeslagen! Ja, u leest het goed. In mijn hoofd doemen beelden op van Orwell’s 1984, maar ook van de Stasi. Wat moet Mijn Overheid met die gegevens? Kunnen ze daar wel mee overweg? Mag het nou eindelijk eens afgelopen zijn met die belachelijke War On Terror?

Dat brengt me op artikel 2. Mensen maken fouten. Overal, dus ook bij de overheid. Ik zoek even snel op Google naar:

tegen vingerafdrukken

en ik krijg een hele waslijst aan recente nieuwsberichten van mensen en instanties die mijn bezorgde mening delen.

In het krantenartikel staat bovendien nog te lezen dat de kosten voor het nemen van de verplichte vingerafdrukken aanvankelijk niet zal leiden tot een duurder identiteitsbewijs, tenzij de tijd uitwijst dat het nemen van vingerafdrukken extra tijd kost (lijkt mij evident) en dan zal deze extra tijd worden doorbelast in het identiteitsbewijs. We betalen dus zelf voor het inperken van onze eigen privacy.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Zijn ze nou werkelijk zo naïef in Den Haag?