Just Do It Sunday

Apple Watch 1
Het eerste model Apple Watch was een leuk ding. Het was natuurlijk een gadget en niemand wist precies wat de hoofdtoepassing, de killer feature, zou worden – zelfs Apple niet!
Met mijn eerste Apple Watch ben ik vaak op pad gegaan om te hardlopen. Ik had dan mijn iPhone in een speciale armband om mijn bovenarm geklemd zitten. Dat zat nooit helemaal lekker, maar ik kon op die manier prima mijn hardloopsessies bijhouden. Ik heb heel wat verschillende apps geprobeerd en Strava werkte veruit het beste. Er waren veel andere apps, maar daar mankeerde allemaal wat aan. Het leuke van Strava is dat je er ook fietsritten mee kunt vastleggen. Als je ergens hebt gelopen waar veel andere mensen zijn geweest, vertelt Strava hoe jij het hebt gedaan ten opzichte van die anderen. Ook houdt Strava bij hoeveel kilometer je hebt gelopen op je schoenen, zodat je weet wanneer het tijd is om ze te vervangen. Mijn experimenten om met verschillende apps tegelijk te hardlopen liepen vaak op een teleurstelling uit. Dan had ik 8 km hardgelopen en dan had de app maar 300 m gezien. Ook is het erg lastig om eerst vijf apps te starten op je Apple Watch voordat je dan eindelijk op pad kunt. Je moet dus kiezen en mijn keuze was gevallen op Strava.

Apple Watch Series 2
Toen kwam het volgende model, dat 50 m waterdicht is en bovendien over zijn eigen GPS-ontvanger beschikt. Zo kun je dus je iPhone thuislaten en evengoed achteraf op de kaart zien waar je hebt gelopen, hoe hard, wat je hartslag was etc. Wat een heerlijke bevrijding! Wel jammer, dat Strava de Series 2 niet onmiddellijk ondersteunde. Als ik dus zonder iPhone op pad wilde, moest ik de app van Stava verlaten.

Nike+ Run Club (NRC)
De app van Nike deed het vanaf het begin met de ingebouwde GPS van de Series 2. Gelukkig werkte de app betrouwbaar en snel, alleen zijn de sociale functies (vrienden zoeken, hardloopsessies delen) veel minder ontwikkeld. Ondertussen was ik van de Strava-radar verdwenen en dat zat me niet lekker. Mijn vrienden op Strava die blijkbaar allemaal met iPhone om hardlopen, zag ik ondertussen iedere keer met mooie hardlooproutes en leuke foto’s en helaas zaten mijn sessies er niet tussen. Ik wilde niet terug naar hardlopen met mijn telefoon om mijn arm!

Strava update!
Op 6 februari kwam Strava eindelijk met de grote update. Gek genoeg hebben ze ervoor gekozen om het grote nieuws via een apart persbericht de wereld in te sturen. In de release notes in de App Store van Apple staat heel summier “Bug fixes” bij de nieuwe versie vermeld – alsof er niets te melden valt! Met de nieuwste versie van Strava op je iPhone kun je dus hardlopen met je Apple Watch Series 2 en je telefoon thuis laten. Welkom terug, Strava!

Vertrouwen
Mijn eerste hardloopsessies met de nieuwe Strava en zonder iPhone verliepen rommelig. Zodra ik klaar was met hardlopen, zag ik dat Strava niet meer draaide op mijn Watch. Ergens tijdens mijn rondje had de app het al opgegeven en gedacht dat ik klaar was. De mensen die mij goed kennen, weten dat ik van ronde vormen hou. Als ik een rondje ga hardlopen, wil ik het liefste de route “rondlopen”, dus met het einde van de route tegen het begin aan. Mijn eerste rondjes met de nieuwe Strava app waren halverwege afgebroken en bovendien verschenen mijn resultaten pas twee dagen later in app! Dat gaf nog niet echt vertrouwen.

Mijn terugkomst op Strava werd snel opgemerkt. “Haha, niet te veel inspannen!”, grapte iemand bij het zien van mijn lullige halve rondje.

Twee software-updates verder nam ik vandaag wederom de proef op de som en heb ik 11 km met Strava gelopen, terwijl mijn iPhone thuis op de bank achterbleef. Bij terugkomst zei Strava aanvankelijk dat ik niet had gelopen. Pas toen ik herhaaldelijk de app ververst had en de app afgesloten en opnieuw gestart, bevestigde Strava dat ik inderdaad 11 km had gelopen. Hoera, het werkt!

Just Do It Sunday
Toen ik even in de app van Nike keek, zag ik iets bijzonders. Iedere zondag houdt Nike de Just Do It Sunday. Je kunt meedoen als je tenminste 5 km hardloopt en dan zie je hoeveel anderen op de wereld ook hebben meegedaan. Het voelde altijd een beetje knullig, maar vandaag hadden ze een speciale actie. Nike lanceert binnenkort nieuwe Nike Air VaporMax hardloopschoenen en als je vandaag of volgende week zondag meedoet aan de Just Do It Sunday, dan kun je als een van de eersten deze schoenen bestellen voordat ze in de winkel komen! Er stonden geen prijzen bij en gratis zou te mooi zijn, maar ik ben toch benieuwd en besluit nog even gauw een rondje 5 km te doen met de app van Nike. Doen ze toch wel slim, die Yankees! Helaas kun je Strava niet koppelen aan Nike.

Tijdens het hardlopen krijg ik herhaaldelijk een waarschuwing van de HeartWatch app, dat mijn hartslag ongewoon hoog is. Blijkbaar snapt HeartWatch niet dat ik aan het sporten ben met de Nike app. Tijdens het hardlopen met Strava kreeg ik deze meldingen niet.

Als ik op de helft van mijn 5 km ben, bedenk ik in een flits dat ik het hele stuk terug zou kunnen lopen om precies 5 km te halen. Natuurlijk wil ik graag een ronde route lopen en zet ik mijn weg voort. Het is wel gevaarlijk om ’s avonds in het donker te hardlopen in de gemeente Schagen. Ik trotseer de wegwerkzaamheden en besluit dat hardlopen op de weg veiliger is dan op de stoep met het slechte tegelwerk, overal.

Bij terugkomst zie ik op mijn Apple Watch dat er vandaag 654708 mensen hebben meegedaan aan Just Do It Sunday. Lekker belangrijk! 🙂

Aankomende woensdag kan ik vanaf 09:00 mijn nieuwe hardloopschoenen bekijken en eventueel bestellen. Spannend!